Εκδήλωση της Μητρόπολης Πάφου

Εκδήλωση της Μητρόπολης Πάφου

Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πάφου απόψε στο Α Λύκειο Πάφου , στο πλαίσιο της οποίας η Νηπιαγωγός με μεταπτυχιακό στη Θεολογία Ελένη Καρβουνάρη ανέλυσε το θέμα «πώς να μάθεις στο παιδί θρησκευτικές αξίες και αρχές με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κ. Καρβουνάρη παρουσίασε διάφορους τρόπους διδασκαλίας θρησκευτικών αρχών και αξιών που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει στα παιδιά του είτε είναι γονιός, είτε εκπαιδευτικός, είτε κατηχητής.


Ακολουθώντας τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης για το παιδί η κ. Καρβουνάρη προτείνει , όπως ανέφερε στην εκδήλωση, τη μάθηση μέσα από τις τέχνες , μέσα από ένα πίνακα , ένα τραγούδι , ένα ποίημα ένα σενάριο που μπορεί το παιδί να ζωντανέψει, όπως μας ανέφερε.

Έτσι είπε, το παιδί μαθαίνει και ταυτόχρονα ψυχαγωγείται και με αυτό τον τρόπο η μάθηση ταυτίζεται με τη δημιουργία, το παιχνίδι , τη ψυχαγωγία ενώ θέτονται έτσι οι βάσεις για την περαιτέρω θρησκευτική και όχι μόνο ανάπτυξη του.

Όπως η ίδια εκτιμά η προσπάθεια αυτή πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία των 3,5 μέχρι και 6 χρόνων γιατί είναι η περίοδος που σπέρνεται ο σπόρος και άρα εμείς πρέπει να σπείρουμε καλό σπόρο.

Είπε ακόμη πως η θρησκευτική αγωγή περιλαμβάνει την αυτογνωσία, τη σχέση με τον συνάνθρωπο , με τη φύση και με τον Θεό με απώτερο σκοπό την τελείωση και θεώρηση μας και το πέρασμα κατ’ εικόνα και στο καθ΄ομοίωση,

Σημειώνεται ότι η Ελένη Καρβουνάρη πρώτευσε στο τμήμα της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και η διπλωματική της εργασία προτάθηκε για έκδοση την οποία ανέλαβε η Αρχιεπισκοπή Κύπρο και αποτελεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ” Το εκπαιδευτικό δράμα ως μέσο θρησκευτικής αγωγής”.

Ασχολείται με τη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων κυρίως για τη θρησκευτική αγωγή όπως και παραμυθιών και προγράμματα της προσωπικής και κοινωνικής συνειδητοποίησης τα οποία συνδυάζει με τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, την τέχνη του λόγου , του θεάτρου και του δράματος.

Επίσης ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο εδώ και 16 χρόνια.