Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή  Εβδομάδα Κινητικότητας σήμερα στην Πάφο ΕΜΠΑΡΓΚΟ 8:30

Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας σήμερα στην Πάφο ΕΜΠΑΡΓΚΟ 8:30

Η Πάφος ως μια από τις πόλεις που συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και γενικότερα στην προσπάθεια αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργανώνει τουρνουά καλαθόσφαιρας σε συνεργασία με τον   Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Πάφου, πραγματοποίηση περιήγησης της πόλης σε συνεργασία με το Σωματείο «Πολιτιστικό Ρεύμα», και διοργάνωση Ποδηλατικού Γύρου σε συνεργασία με Κέντρο Πληροφόρησης EuropeDirect Πάφου, το Ποδηλατικό Όμιλο Πάφου και τον Δήμο Πάφου.

Το θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2013 είναι η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σύνθημα των δράσεων είναι «Καθαρός αέρας, είναι η δική σου κίνηση».


Σημείο εκκίνησης , των δύο ποδηλατικών γύρων ήταν το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου στις 8:30 σήμερα το πρωί ενώ τουρνουά καλαθόσφαιρας 3Χ3 θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Α’ Δημοτικού Σχολείου Πάφου στις 4.00 το απόγευμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας Χρύσανθος Σαββίδης σε ομιλία του στο πλαίσιο της εκκίνησης ανέφερε ότι η Εβδομάδα Κινητικότητας ενθαρρύνει να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να υιοθετήσουμε τρόπους μετακίνησης που προκαλούν λιγότερη ρύπανση και θόρυβο, κάνοντας έτσι καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Πηγαίνοντας στη δουλειά με το ποδήλατο ή με τα πόδια, είπε, μειώνουμε τις εκπομπές CO2 και ταυτόχρονα διατηρούμαστε σε καλή φυσική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ Σαββίδη από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχουσες πόλεις στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας , διοργανώνουν δραστηριότητες για να ενθαρρύνουν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και να ενημερώσουν τους πολίτες για τα πλεονεκτήματά τους.

Ο κ Σαββίδης ανέφερε πως πέρα από τις επταήμερες αυτές εκδηλώσεις, οι συμμετέχουσες πόλεις δεσμεύονται να εφαρμόσουν ένα τουλάχιστον μόνιμο μέτρο. Την περασμένη χρονιά, συμμετείχαν 2.178 πόλεις – αριθμός ρεκόρ – ενώ θεσπίστηκαν ,- όπως είπε-, 4.441 μόνιμα μέτρα.

Είναι γεγονός σημείωσε « ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και το πράσινο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση απασχολούν όλο και περισσότερο σήμερα πολίτες και δημοτικές αρχές» προσθέτοντας πως οι περισσότερες πόλεις στη χώρα μας, όπως και η Πάφος , έχουν σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την κινητικότητα, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο κ Σαββίδης παρατήρησε επίσης πως το να κάνει όμως κανείς μόνο διαπιστώσεις, δεν οδηγεί πουθενά, αφού τα αυτοκίνητα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και, δυστυχώς, να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα συνέχισε, «είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση για ορθολογικότερη χρήση των αυτοκινήτων και την κυκλοφορία γενικότερα».

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή με περιήγηση στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο ξεκινώντας από την είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου στην Κάτω Πάφο, στις 10.30 π.μ.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/