ΕΚΥΣΥ Πάφου – Αξιώνει την επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων

ΕΚΥΣΥ Πάφου – Αξιώνει την επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων

Με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι ασχολήθηκε η διευρυμένη συνεδρία της Επαρχιακής της Επιτροπής της ΕΚΥΣΥ Πάφου.

Στη συνεδρία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έγινε ενημέρωση από τον Γ. Γραμματέα της ΕΚΥΣΥ Κώστα Σκαρπάρη για την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Οργάνωσης με την Υπουργό Εργασίας .


Όπως ανέφερε ο Γ. Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ, δυστυχώς η συνάντηση δεν είχε σχεδόν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα λόγω του ότι η Υπουργός δεν αποδέχτηκε τη θέση της Οργάνωσης για επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές.

Η συνεδρία της ΕΚΥΣΥ Πάφου,προστίθεται στην ανακοίνωση, ύστερα από έντονη κριτική που έκανε για τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με όλα τα νόμιμα μέτρα που έχει στη διάθεση της και με νέες κινητοποιήσεις αν χρειαστεί προς όλες τις κατευθύνσεις διεκδικώντας από την Υπουργό Εργασίας να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα των συνταξιούχων όλοι οι τόκοι που πιθανόν να έχουν από καταθέσεις που φρόντισαν να αποταμιεύσουν με πολλές οικονομίες και στερήσεις για να αντιμετωπίσουν έκτακτα προβλήματα ιδιαίτερα στο τομέα της υγείας ,ούτε τα εισοδήματα από τον ΚΟΑΠ .

Επίσης να σταματήσουν οι αποκοπές που γίνονται με 15 μηνιαίες δόσεις λόγω υπολογισμών όλων των τόκων και της χορηγίας από τον ΚΟΑΠ για τα χρόνια 2014 και 2015.

Επιπρόσθετα να συζητηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης που, όπως αναφέρεται, εφάρμοσε αυθαίρετα η κυβέρνηση για τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα διότι ήδη έχουν επηρεαστεί αρνητικά αρκετά άτομα τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φροντίδα με κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους.

Η ΕΚΥΣΥ Πάφου ζητά ακόμη να επανέλθουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το 2012 σε ότι άφορα τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος,αλλά και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων στο τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ακόμη να επανέλθει μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συνταξιούχους και το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά τους,προσθέτοντας πως το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι οικογένειες των αγνοουμένων και παθόντων.

Σύμφωνα με την ΕΚΥΣΥ Πάφου η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπολογίζεται στο ετήσιο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων του Ε.Ε.Ε. που έχει σαν αποτέλεσμα να τους αφαιρείται στη συνέχεια σε 12 μηνιαίες δόσεις,και επίσης να πληρωθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους του Ε.Ε.Ε. όπως επίσης και το δικαίωμα για πληρωμή των δημοτικών τελών.

Επίσης, αναφέρουν ότι το ύψος του ενοικίου που δικαιούται κάποιος από το Ε.Ε.Ε. είναι περίπου στο 50% του πραγματικού κόστους και πρέπει να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ Πάφου θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία σε ότι αφορά το υπολογισμό τόκων που προκύπτουν από καταθέσεις σε λογαριασμούς τους οποίους είναι συν δικαιούχοι και αλλά άτομα αλλά και να μην υπολογίζονται όλοι στους συνταξιούχους και να τους μειώνεται ή να τους αφαιρείται η μικρή επιταγή ή να επηρεάζονται άλλα δικαιώματα τους.

Επιπρόσθετα, να ληφθούν μέτρα ούτως ώστε οι αιτήσεις που υποβάλλουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι μέσω της αίτησης του Ε.Ε.Ε. να εξετάζονται έγκαιρα και επίσης να τροποποιηθεί η νομοθεσία που να επιτρέπει σε όλους τους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και αν τηρούν τα κριτήρια να επανακτήσουν την ειδική χορηγία -μικρή επιταγή.

Η ΕΚΥΣΥ ζητά τέλος να ληφθούν άμεσα μέτρα ούτως ώστε οι αιτήσεις που υποβάλουν νέοι συνταξιούχοι για να αποκτήσουν σύνταξη να εξετάζονται σύντομα και οι έξη μήνες περίπου που χρειάζεται για να εξεταστούν είναι πολύ απαράδεκτο και από το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς είναι άνεργοι χωρίς εισοδήματα.