Ελικόπτερο εφυγε από την παρέλαση και πήγε για διάσωση στην Πάφο

Ελικόπτερο εφυγε από την παρέλαση και πήγε για διάσωση στην Πάφο

Ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης, ενώ κατευθυνόταν προς την στρατιωτική παρέλαση για την 56η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Πάφο για τη διάσωση ηλικιωμένου από την Αμερική, που υπέστη εγκεφαλικό σε κρουαζιερόπλοιο και βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας η ώρα 10:16, το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε επείγουσα κλήση από το κρουαζιερόπλοιο “CELEBRITY SILHOUETTE”, το οποίο βρισκόταν 75 Ναυτικά Μίλια Νοτιοδυτικά της Πάφου, ότι επιβάτης υπέστη εγκεφαλικό και βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και απαιτείται η άμεση αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Δημοκρατίας.


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» αποστέλλοντας το Ε/Π «Τρίτων-701» της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, της Διοίκησης Αεροπορίας της ΕΦ, με τη συνοδεία εξειδικευμένου νοσηλευτή του Υπουργείου Υγείας, για την άμεση αεροδιακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στις 13:05 το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο του Γ.Ν. Λευκωσίας όπου ανέμενε ιατρική ομάδα για άμεση περίθαλψη του ασθενούς.

Για το συμβάν ενημερώθηκε το Τμήμα προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθεί η Αμερικανική Πρεσβεία και οι οικείοι του.

Κατά την διάρκεια του εν λόγω συμβάντος, προέκυψε 2ο περιστατικό με ακινητοποιημένο ιστιοφόρο στα 80 ναυτικά μίλια βόρεια του Ακάμα όπου με οδηγίες του ΚΣΕΔ παραπλέον πλοίο εκτράπηκε στην περιοχή του συμβάντος και παρείχε βοήθεια προκειμένου το ιστιοφόρο να καταφέρει να καταπλεύσει στο πλησιέστερο λιμάνι.