Εμπλέκουν και το Λιμανάκι στην κόντρα Φαίδωνος – Τμ. Αρχαιοτήτων

Εμπλέκουν και το Λιμανάκι στην κόντρα Φαίδωνος – Τμ. Αρχαιοτήτων

Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος με επιστολή του προς τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Μαρίνα Ιερωνυμίδου εκφράζει την «απογοήτευσή του για το γεγονός ότι στα απαλλοτριωμένα τεμάχια γης στην περιοχή του λιμανιού της Κάτω Πάφου, διάφοροι ιδιώτες -ιδιοκτήτες ή χρήστες υποστατικών- έχουν επέμβει παράνομα σε ιδιοκτησίες του Τμήματος, ανεγείροντας παράνομες κατασκευές και επεκτάσεις των υποστατικών τους με ευτελή ή άλλα υλικά».

Ο κ. Φαίδωνος καλεί την κ. Ιερωνυμίδου να μεριμνήσει για άρση των παρανομιών και της υποδεικνύει πως προ 18 μηνών, την είχε ενημερώσει για τις εν λόγω παράνομες επεμβάσεις, οι οποίες, όπως προσθέτει, «έγιναν δυστυχώς με τη δική σας ανοχή, ως ιδιοκτήτης των τεμαχίων, αλλά και με την ανοχή που για δεκαετίες ο Δήμος Πάφου είχε επιδείξει».


Σας είχα μάλιστα αναφέρει, συνεχίζει ο δήμαρχος, πως ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για την άρση των παρανομιών είναι να ενημερώσετε και προειδοποιήσετε γραπτώς τους επεμβασίες και εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος δεν συμμορφωθούν, να επέμβει το Τμήμα σας για την άμεση απομάκρυνση των παράνομων υποστατικών από την περιουσία σας και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Και ο κ. Φαίδωνος καταλήγει: «Ενώ στείλατε μια τέτοια προειδοποίηση, πληροφορούμαι δυστυχώς ότι εισήλθατε σε διαδικασία διαλόγου με τους παρανομούντες, προκειμένου να τους δώσετε παράταση χρόνου, από ένα έως μερικά χρόνια, επαναλαμβάνοντας έτσι αυτό που διαχρονικά γινόταν στην Κύπρο, δηλαδή την παγίωση της νοοτροπίας ανοχής και τη διαιώνιση των παρανομιών, πράγμα που θεωρώ απαράδεκτο».

Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε απαντητική επιστολή της αναφέρει: Όπως ήδη γνωρίζετε καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα στα νόμιμα πλαίσια, για απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών.

Προς τούτο απέστειλα, συνεχίζει η κ., Ιερωνυμίδου, προειδοποιητική επιστολή προς όλους τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ή χρήστες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και έλαβα απαντήσεις, το περιεχόμενο των οποίων διερευνάται ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα όρια των τεμαχίων που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα ενεργήσω ανάλογα στα πλαίσια της νομιμότητας. Σας διαβεβαιώνω, προσθέτει η διευθύντρια του Τμήματος, ότι είμαι αποφασισμένη να αναλώσω τις δυνάμεις μου για να επανέλθει η νομιμότητα στα τεμάχια των οποίων ιδιοκτήτης είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

«Η θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ότι η σημερινή εικόνα δεν αρμόζει στην εικόνα που πρέπει να εκπέμπει ο αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου, ο οποίος ανήκει στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ούτε βέβαια σε μια πόλη όπως η Πάφος, η οποία φέτος είναι και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», καταλήγει η κ. Ιερωνυμίδου.