Ενίσχυση παραλιακού μετώπου
Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, στη χαμηλή περιοχή της επαρχίας Πάφου όμως και κυρίως στους δύο μεγάλους δήμους, Πάφου και Γεροσκήπου, η προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα εντελώς νέο, ασφαλές και σύγχρονο παραλιακό μέτωπο το καλοκαίρι του χρόνου αυτού, είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Κοντά στους κυματοθραύστες που από το περασμένο καλοκαίρι κατασκευάζονται στα όρια του Δήμου Γεροσκήπου και στην ανατολική του παράλια έκταση, από την εβδομάδα αυτή δρομολογείται και η κατασκευή νέων κυματοθραυστών στα «κοινά θαλάσσια σύνορα» με τον Δήμο Πάφου.
Την εβδομάδα που διάγουμε, ανακοίνωσε με δηλώσεις του στον «Φ» ο δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, υπογράφονται από τον Δήμο Γεροσκήπου και τους μελετητές τα συμβόλαια για τη μελέτη κατασκευής των νέων κυματοθραυστών που θα εκτείνονται στη δυτική θαλάσσια έκταση από τα όρια Γεροσκήπου μέχρι και τα Δημοτικά Μπάνια Κάτω Πάφου.
Ο δήμαρχος Γεροσκήπου επεσήμανε ότι οι νέοι αυτοί κυματοθραύστες θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, στα όρια του οποίου θα είναι το έργο, ωστόσο επειδή ο όλος σχεδιασμός έγινε από τον Δήμο Γεροσκήπου, αυτός είναι που θα υπογράψει τα σχετικά συμβόλαια τη Δευτέρα.
«Ο ακριβής αριθμός των νέων κυματοθραυστών θα γνωσθεί με βάση τη μελέτη που θα εκπονηθεί», διευκρίνισε ο κ. Παυλίδης. «Παράλληλα, σε συνάντηση που θα έχω με τον υπουργό Εσωτερικών, θα ζητήσω κάποια διαφοροποίηση στην κατασκευή ενός εκ των κυματοθραυστών που ήδη κατασκευάζονται στα ανατολικά του παραλιακού μας μετώπου, ώστε να ανακοπεί το φαινόμενο της μεταφοράς άμμου λόγω των έργων αυτών».
Η επιχειρούμενη βελτίωση των παραλιών με την κατασκευή έργων προστασίας τους δεν είναι η μόνη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της ακτογραμμής της χαμηλής περιοχής Πάφου. Μια έκταση 20 και πλέον χιλιομέτρων, από τα δημοτικά όρια Γεροσκήπου μέχρι την Πέγεια και τον Κόλπο των Κοραλλίων, αποτελεί το πεδίο ενός μεγαλόπνοου σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε η ακτογραμμή της χαμηλής Πάφου να αποτελέσει το «δυνατό χαρτί» της παφίτικης οικονομίας την επόμενη περίοδο.
Οι τοπικοί παράγοντες ρίχνουν και κατά το 2017 όλο το βάρος τους στην τουριστική βιομηχανία, επιχειρώντας να εξαλείψουν τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες παρελθόντων ετών, με πρώτιστο μέλημα την εξάλειψη κάθε πιθανότητας επαναφοράς του μείζονος ζητήματος της ελλειπούς ασφάλειας των παραλιών. Σε αυτά τα πλαίσια προωθείται σε άμεσο στάδιο η εφαρμογή των προνοιών της μελέτης προστασίας και βελτίωσης της ακτής του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου που έχει εκπονηθεί από ιδιωτικό οίκο κατ’ ανάθεση του Τμήματος Δημοσίων Έργων, αρχικά στην περιβόητη «παραλία των πνιγμών».
Ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου και επί σειρά ετών πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών, Νίκος Σιμιλλίδης, δήλωσε στον «Φ» ότι αντικείμενο του master plan είναι η προτεινόμενη λύση για την περιοχή που εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάφου. «Οι μελετητές πρότειναν ως μέτρο προσαρμογής παντρέματος του φυσικού περιβάλλοντος με τα τεχνικά έργα, την κατασκευή νέων έργων μέσα στη θάλασσα και οι παράλληλοι κυματοθραύστες να έχουν σχήματα που να προσομοιάζουν το περιβάλλον και με φυσικό τρόπο», αναλύει.
Ένας από τους κυριότερους στόχους της δημοτικής Αρχής Πάφου είναι να μετατραπεί επιτέλους τον χρόνο αυτό η «παραλία των πνιγμών» σε κανονική παραλία λουομένων. Ο προγραμματισμός του δήμου αφορούσε στη συνδρομή ειδικών ακτομηχανικών, προκειμένου να εκπονηθεί μια σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη που θα καταδεικνύει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου η επικίνδυνη παραλία των Τάφων των Βασιλέων να πάψει να προκαλεί τόσους πνιγμούς και ατυχήματα.
Ο κ. Σιμιλλίδης επεσήμανε ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη μελέτη από ειδικούς, αφού όπως διαφάνηκε από τις ενέργειες του Τμήματος Δημοσίων Έργων τα προηγούμενα χρόνια, με την τοποθέτηση πασσάλων και ενημερωτικών πινακίδων, το πρόβλημα δεν επιλύεται αλλά μετατοπίζεται χωροταξικά σε διπλανές εκτάσεις.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
«Το ρυθμιστικό σχέδιο για τον Δήμο Πάφου», δηλώνει στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου Νίκος Σιμιλλίδης, «προνοεί κατασκευή παράλληλων κυματοθραυστών στη δημοτική πλαζ μέτρα προστασίας των λουομένων στην περιοχή βόρεια των Τάφων των Βασιλέων καθώς και μικρές επεμβάσεις σε άλλες περιοχές.
Το master plan καθορίζει το σχέδιο, την πολιτική για την προστασία των ακτών, ενθαρρύνοντας ωστόσο τη δημιουργία του παραλιακού πεζόδρομου κατά μήκος όλης της περιοχής από την Πάφο μέχρι τον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας, τη δημιουργία προσβάσεων όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει την παραλία, και την προβολή των παραλιών της Πάφου οι οποίες είναι μοναδικές, ιδίως στο βόρειο μέτωπο της Πάφου». Ο Νίκος Σιμιλλίδης ανέφερε ότι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια οι τοπικοί φορείς θα απαιτήσουν την υλοποίηση του έργου το συντομότερο δυνατό.
«Το έργο είναι χωρισμένο σε επτά φάσεις και γι’ αυτό τον λόγο ο Δήμος Πάφου θα απαιτήσει την έναρξη της πρώτης και της δεύτερης φάσης οι οποίες αφορούν στις επικίνδυνες παραλίες και εκείνες που δεν έχουν τις σωστές προϋποθέσεις για μια ασφαλή και αμμώδη περιοχή λουομένων», είπε.
Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου