Ενημέρωση για τον καρκίνο

Ενημέρωση για τον καρκίνο

Ο Αδάμος Αδάμου, πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Παθολόγος – Ογκολόγος και βουλευτής Λεμεσού, κύριος ομιλητής εκδήλωσης-ενημέρωσης για τον καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Πέγεια, είπε πως η εκδήλωση εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύνδεσμος για ενημέρωση του κοινού για θέματα καρκίνου.

Πρόσθεσε πως με την ανάληψη της προεδρίας του στον Αντικαρκινικό, όχι μόνο αυτός – όπως είπε- αλλά και οι άλλοι συνεργάτες, της νέας επιστημονικής επιτροπής που αποτελείται από ακαδημαϊκούς, στοχεύουν να οργώσουν την Κύπρο ώστε να ενημερώνεται ο κυπριακός λαός για θέματα που αφορούν την κακοήθεια για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αυτής.


Μέσα από τέτοιες ενέργειες, συνέχισε, προσδοκούμε στη μείωση του καρκίνου στην πατρίδα μας.

Ο κ. Αδάμου αναφέρθηκε στην ανησυχία που εκφράζει ο κόσμος για τους πυλώνες και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξουμε και εντός της κατοικίας μας.
ekdilosi_karkinos_3
Ο άνθρωπος, είπε, αναπτύσσει καρκίνο από την εποχή που γεννιέται και από την πρώτη μέρα της γέννησης του, προσθέτοντας ότι καθοριστικός λόγος για την αύξηση του καρκίνου είναι ο τρόπος ζωής μας.

Είπε επίσης πως ο καρκίνος του παχέως εντέρου στην Κύπρο έχει αυξηθεί κατά 50% και έθεσε ως σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της ασθένειας με τη διατροφή ενώ κάλεσε το κοινό, όταν παρουσιάζει συμπτώματα, να μην αμελεί την επίσκεψη στον ιατρό αλλά και να προβαίνει σε εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, είπε, πως μετά την ηλικία των 50 ετών τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, μία φορά κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια θα πρέπει να υποβάλλονται σε αναλύσεις κοπράνων. Ο κ. Αδάμου είπε ακόμη πως οι γυναίκες δεν θα πρέπει να παραλείπουν να κάνουν μαστογραφίες ενώ αναφορά έκανε και στον καρκίνο του προστάτη.

Το μήνυμα πως δεν πρέπει να φοβούμαστε τον καρκίνο αφού υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα για θεραπείες στέλνει η αποψινή εκδήλωση, ανέφερε η Μαρία Αερινιώτη, υπεύθυνη του Αντικαρκινικού στο Δήμο Πέγειας.
ekdilosi_karkinos_1
Αναφέρθηκε στα αυξημένα κρούσματα καρκίνου που σημειώνονται στις περιοχές που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, προσθέτοντας ότι όταν έγκαιρα αντιμετωπιστεί θεραπεύεται.

Αναφερόμενη στο Γραφείο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου στην Πάφο, η κ. Αερινιώτη είπε πως έχει ένα άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη στους συνανθρώπους μας.

Είπε τέλος πως ο Αντικαρκινκός Σύνδεσμος Κύπρου για να μπορέσει να συνεχίσει το φιλανθρωπικό του έργο, βασίζεται κυρίως στην αγάπη του κοινού που εκφράζεται με εισφορές και δωρεές με κύρια πηγή ενίσχυσης του την Πορεία Χριστοδούλας, η οποία οργανώνεται μια φορά το χρόνο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου και πλήθος κόσμου.