Επάξια η Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Επάξια η Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Επάξια η πόλη της Πάφου έχει κερδίσει τον τίτλο και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2017, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής στην έναρξη του «Pafos Aphrodite Festival», που διοργανώνεται για 17η συνεχή χρονιά και που φέτος φιλοξενεί το διάσημο μελόδραμα «La Cenerentola» («Η Σταχτοπούτα») του Gioachino Rossini.

Ο ΠτΔ συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του Pafos Aphrodite Festival και εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση του για τα πολιτιστικά δρώμενα που οργανώνονται, διαδραματίζονται και αναδεικνύουν τον πολιτισμό – όπως είπε- της χώρας μας από τους παράγοντες της εταιρείας στην Πάφο.


Στο μεταξύ, ρέουσα μελωδική μουσική, σκηνές με έντονη θεατρικότητα, ποιοτικό κείμενο με διαρκείς ανατροπές και παραμυθένια ατμόσφαιρα ήταν τα χαρακτηριστικά της κωμικής όπερας του Gioachino Rossini, “La Cenerentola”- «Η Σταχτοπούτα».

Την έναρξη του φεστιβάλ, το οποίο φέτος αποτελεί μια συμπαραγωγή με το γαλλικό λυρικό οργανισμό Ramfis Productions Avignon με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία Υπουργών, βουλευτών, δημοτικών αρχών, κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων και πλήθος κόσμους από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, που παρέστη στην έναρξη του φεστιβάλ, ανέφερε σε δηλώσεις του πως η διοργάνωση του φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο για την Πάφο αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη αφού – όπως είπε- συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρης της πολιτιστικής Κύπρου.

Πρόσθεσε πως άξια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρης της πολιτιστικής Κύπρου αφού φθάνουν στην Κύπρο καλλιτέχνες και σχήματα παγκοσμίου εμβέλειας.

Αυτό, συνέχισε, γίνεται και φέτος ενώ συνεχάρη τους διοργανωτές εκφρ΄ζοντας την εκτίμηση πως όπως και τις προηγούμενες χρονιές “θα έχουμε μια πάρα πολύ πετυχημένη εκδήλωση”.

Το φεστιβάλ όπερας παρακολούθησε και ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως η διοργάνωση του φεστιβάλ έχει καταστεί θεσμός τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες.

Κάθε χρόνο, συνέχισε, απολαμβάνουμε μια συγκεκριμένη παράσταση, σημειώνοντας πως “είναι ένας θεσμός που εμπλουτίζει το τουριστικό μας προϊόν και προσφέρει στον ξένο επισκέπτη αλλά και στον ντόπιο καταπληκτικές βραδιές”.

Ευχήθηκε, τέλος, “καλή επιτυχία στο Δήμο Πάφου”.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, αφού καλωσόρισε τους συντελεστές της παραγωγής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το τριήμερο αυτό, με πρωτεργάτες τους διεθνούς αναγνώρισης σολίστες που ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους, θα χαρίσει στους  παρευρισκόμενους μεγάλες στιγμές καλλιτεχνικής δεξιότητας και ανάτασης.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως ένα από τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ιδιαιτερότητα του φετινού φεστιβάλ είναι η παρουσίαση για πρώτη φορά έργου του Gioachino Rossini της όπερας “La Cenerentola” ενός από τα πιο δημοφιλή αριστουργήματα της κωμικής όπερας.

Χαιρέτησε επίσης με θέρμη την παρουσία – όπως είπε- για τρίτη συνεχή χρονιά της συμφωνικής ορχήστρας Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δικαιώσει ξανά όσους πίστεψαν σ’ αυτή, δίδοντας μια ακόμη ισχυρή απόδειξη για τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτουμε ως λαός και ως χώρα στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας.

Απευθυνόμενος στον ΠτΔ, ο κ. Φαίδωνος είπε ότι η παρουσία του στο χώρο τα τελευταία τρία χρόνια είναι ιδιαίτερα τιμητική αλλά και εγκαρδιωτική.

Πρόσθεσε επίσης πως “μέσα απ’ αυτή, η Πολιτεία στο ανώτατο επίπεδο, δηλώνοντας ευαισθησίες και προτεραιότητες, στέλνει το μήνυμα της στήριξης του πολιτισμού σε καιρούς οικονομικής κρίσης ως πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και αισιοδοξίας, αλλά και ως μοχλού πίεσης της ποιότητας ζωής και οικονομικής ανάπτυξης.

Επεσήμανε ακόμη πως αυτό το μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και εμβέλεια όταν εκπέμπεται από την πόλη που ανέλαβε τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να εκπροσωπήσει την Κύπρο ως ΠΠΕ για το 2017.

Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως με σκληρή και πολλή δουλειά και με την ενεργό συμπαράσταση της Πολιτείας “μπορούμε να αποδείξουμε ότι η Πάφος και η Κύπρος μπορούν να απαντούν σε προκλήσεις αυτής της εμβέλειας  ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες”.

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως η έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στον τομέα της υλοποίησης έργων υποδομής και εξωραϊσμού πέραν από την ουσιαστική κρατική αρωγή προς τον Οργανισμό που ανέλαβε την διεκπεραίωση του εγχειρήματος μας, μάς επιτρέπει να προσβλέπουμε σ’ ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα για την Πάφο, την Κύπρο και τον πολιτισμό.

Έχοντας ήδη αφήσει το στίγμα του ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Κύπρο εδώ και 17 χρόνια και συμβάλλοντας στην προβολή του νησιού μας μέσα από τη γόνιμη συνεργασία λαών και πολιτισμών το Pafos Aphrodite Festival, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, φιλοδοξεί για ακόμη μια χρονιά να καθηλώσει με τις εκπληκτικές ερμηνείες και την άψογη διοργάνωση.

Οι παραστάσεις της όπερας « Η Σταχτοπούτα» θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Σεπτεμβρίου, ενώ θα γίνεται ταυτόχρονη οπτική μετάφραση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα μέσω υποτίτλων.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)