Επαρχιακή Συνέλευση Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης – Τμήμα Πάφου

Επαρχιακή Συνέλευση Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης – Τμήμα Πάφου

Πραγματοποιήθηκε ψες στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΑΣΥΔΥ η επαρχιακή συνέλευση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) – Τμήμα Πάφου. Το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Γιώργος Παχύς ως Προεδρεύων της συνέλευσης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αφού παρουσίασε τη δράση του Συμβουλίου έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης Στέλιος Σοφόκλη ο οποίος κατέθεσε και εισηγητική ομιλία.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΣΕ περιέγραψε την σκληρή πραγματικότητα για το ζήτημα της Ειρήνης, αφού ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να γεννά πολέμους, πείνα, φτώχεια, προσφυγιά, καταστροφή του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της ειρήνης στην Κύπρο λέγοντας ότι η πατρίδα μας εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της νατοϊκής επέμβασης του 1974, της παράνομης τουρκικής κατοχής και του διχοτομικού στάτους κβο ως επίσης εξακολουθεί να βιώνει τις καταστρεπτικές συνέπειες των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας που φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν το λαό μας.


Η Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για την γενικότερη κατάσταση στον κόσμο σήμερα. Το ψήφισμα έχει ως ακολούθως:

Το συνέδριο του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης τμήμα Πάφου συνέρχεται σε μια εποχή που:

  • Η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων συνεχίζει να προκαλεί δυστυχία σε όλο τον κόσμο,
  • Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στον πλούτο των ολίγων και τη φτωχοποίηση του λαού,
  • Η εμπορία ναρκωτικών και το δουλεμπόριο ανθούν,
  • Οι στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλισμοί παρουσιάζουν τεράστια αύξηση παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση,
  • Το περιβάλλον απειλείται στον βωμό του κέρδους του Κεφαλαίου,
  • Η δική μας πατρίδα όχι μόνο εξακολουθεί να βιώνει τα τραγικά επακόλουθα του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος, της τούρκικης εισβολής, της παράνομης κατοχής και του διχοτομικού στάτους κβο, αλλά βιώνει παράλληλα και τις τραγικές συνέπειες από την επιβολή των ισοπεδωτικών πολιτικών λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, ταχτοποιούν και εξαθλιώνουν το λαό.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη το συνέδριο μας διακηρύττει τα ακόλουθα:

  1. Παραμένει πιστό στις αρχές και τα ιδανικά της ειρήνης, της δικαιοσύνης και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου αποστρατικοποιημένου κόσμου, χωρίς πολέμους και εγκληματικούς πολεμικούς συνασπισμούς όπως το ΝΑΤΟ, που ήταν ο στυλοβάτης του φασιστικού πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής. Ενός κόσμου όπου τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας θα αξιοποιούνται για την εξάλειψη της φτώχιας, της πείνας και των ασθενειών, ενός κόσμου που θα σέβεται και θα προστατεύει τα δικαιώματα των λαών και των ανθρώπων καθώς και το περιβάλλον.
  2. Επαναλαμβάνει την πίστη του στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων και απαιτεί την εφαρμογή τους στην πράξη και στην δική μας χώρα.
  3. Ζητά άμεσα σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 και καταδικάζει την εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας προς τον κυπριακό λαό και την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  4. Εκφράζει την αλληλεγγύη του ΠΣΕ προς όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό . Ιδιαίτερα εκφράζει συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον ηρώο-μάρτυρα λαό της Παλαιστίνης που αντιστέκεται ενάντια στην βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ που αγωνίζεται για την ελευθερία του και αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Παλαιστίνη.
  5. Καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου και αν αυτές διεξάγονται. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ιδιαίτερα το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του γείτονα Συριακού λαού και εκφράζει τη συμπαράσταση του στους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τις χώρες της βόρειας Αφρικής που είτε έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τον θάνατο στη θάλασσα της Μεσογείου, ένεκα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής των χωρών της ΕΕ , είτε βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες σε προσφυγικά στρατόπεδα, όπως αυτά που έχουμε και στην Κύπρο.
  6. Απευθύνει θερμό χαιρετισμό στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους και τον καλεί να εντείνει τον δύσκολο αγώνα ενάντια στο διχοτομικό στάτους κβο για μια ελεύθερη και επινενοημένη, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της.
  7. Το επαρχιακό τμήμα του ΠΣΕ θα αγωνιστεί στα πλαίσια της διακήρυξης για μια κοινωνία μακριά από τον ρατσισμό και τον ρατσισμό, μέσα από κοινούς αγώνες για την αποδοχή και αλληλοκατανόηση.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται μαζί με όλους τους λαούς και όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις για ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στη συνέχεια διεξάχθηκε συζήτηση και κατατέθηκαν απόψεις και εισηγήσεις πώς μπορεί το ΠΣΕ και το Κίνημα ειρήνης να προχωρήσει και να κάνει κοινωνούς των θέσεων του τους ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο. Τελευταίο θέμα ήταν η εκλογή της νέας Επαρχιακής Επιτροπής – Τμήμα Πάφου. Εκλέγηκαν οι ακόλουθοι: Λίντα Φαουζί, Τρύφωνας Τρύφωνος, Γιώργος Παχύς, Αλκιβιάδης Αναστασίου, Τάκης Γεωργιάδης, Άντρη Κωμοδρόμου, Έλενα Σωκράτους, Δημήτρης Ξενοφώντος, Ξένα Ξενοφώντος-Γιουκά, Βαλεντίνος Φακοντής, Κυριάκος Παπαλαζάρου, Στέλιος Σοφόκλη, Παυλίνα Φλεβοτομά, Γιάννης Σοφόκλη, Χαράλαμπος Σιαηλής, Ράμες Τζαμάλ, Γιώργος Γιαλλούρης, Θεοδώρα Ζάγγουλου, Ιωάννα Χατζηπαναγιώτου, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης.

Η Επαρχιακή Επιτροπή στη συνέχεια εξέλεξε τη Γραμματεία της που αποτελείται από: Πρόεδρος: Γιώργος Γιαλλούρης, Γραμματέας: Θεοδώρα Ζάγγουλου Ταμίας: Αλκιβιάδης Αναστασίου και Μέλη: Γιώργος Παχύς, Λίντα Φαουζί, Ιωάννα Χατζηπαναγιώτου, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Τρύφωνας Τρύφωνος.