Εσύ ξέρεις από που πήρε το όνομά της η Χούλου;

Εσύ ξέρεις από που πήρε το όνομά της η Χούλου;

Η Πάφος έχει δεκάδες όμορφα χωριά και σίγουρα έχουμε βρεθεί σε αρκετά από αυτά. Κάποια έχουν περίεργα ονόματα ενώ άλλα ακούγονται αστεία. Από πού άραγε έχουν αποκτήσει την ονομασία τους;

Έμπα

Σύμφωνα με την παράδοση το χωρίο Έμπα της Πάφου, πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι στην είσοδο του χωριού που τότε ήταν ένα μεγάλο τσιφλίκι, υπήρχε μια πύλη την οποία φύλαγε πάντα ένας φρουρός. Για να εισέλθει κάποιος στο τσιφλίκι, έπρεπε να περάσει από τον έλεγχο του σκοπού, ο οποίος αν έκρινε σωστό να περάσει του έλεγε Έμπα (πέρασε/εισέλθε).

Τσάδα

Για την ονομασία του χωριού Τσάδα δεν υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση αλλά διάφορες εκδοχές που λέγονται από τους κατοίκους.
Ωστόσο, η επικρατέστερη από εκείνες είναι αυτή που λέγεται από τις πιο παλιές γενιές, ότι δηλαδή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό βρισκόταν τότε χτισμένο, στις πιο χαμηλές περιοχές και δεχόταν αρκετές παρενοχλήσεις από τους Τούρκους. Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι αποφάσισαν να μετακινήσουν το χωριό «Τσά – δα» όπως έλεγαν τότε, δηλαδή λίγο πιο πέρα, έτσι και έμεινε η σημερινή ονομασία του χωριού, Τσάδα.

Φασούλα

Το ίδιο συμβαίνει με την ονομασία του χωριού Φασούλα, υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την ετυμολογία της ονομασίας του χωριού, αλλά επικρατέστερες είναι τρείς.Μία εκδοχή είναι ότι το χωριό σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα του από τον πρώτο κάτοικο ο οποίος ονομαζόταν Φασουλάς και ήταν καλόγηρος.Άλλη εκδοχή είναι ότι προήλθε από τα φασόλια που υποθέτουν ότι καλλιεργούσαν οι κάτοικοι στην περιοχή, πράγμα όμως που δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Σε μια Τρίτη εκδοχή που είναι η επικρατέστερη αναφέρετε πως το χωριό πήρε το όνομα του από την Φράγκικη λέξη “Φασούλα” που σημαίνει δρεπάνι και είναι το γνωστό εργαλείο του θερισμού.

Χούλου

Το παράξενο όνομα του χωριού Χούλου της Πάφου σύμφωνα με την παράδοση προέρχεται από τον Συριακής καταγωγής Φεουδάρχη Goul- Χούλ . Η παράδοση και η ιστορία θέλει τους Φράγκους να εγκαθίστανται στη περιοχή από τον 13ον εγκαθιδρύοντας την έδρα του φέουδου και κτίζοντας το παλάτι του Χουλ στη αυλή της σημερινής εκκλησίας.

Πωμός

Το χωριό υπήρχε με την ίδια ακριβώς ονομασία κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια, σε παλαιούς χάρτες βρίσκεται σημειωμένο ως Pomo .Ορθή φαίνεται να είναι η γραφή Πωμός, γιατί η ονομασία του χωριού θεωρείται ότι έχει αρχαία ελληνική προέλευση, από τη λέξη βωμός. Είναι πολύ πιθανό κατά την Αρχαιότητα να υπήρχε στην περιοχή ναός ή τέμενος κάποιας θεότητας (ίσως της Αφροδίτης) με φημισμένο βωμός.

Πηγή: Reporter Cy