ΕΤΕΚ: Καταγγέλει μεθοδεύσεις στις διαδικασίες για τον Ναό στον Δημόσιο Κήπο

ΕΤΕΚ: Καταγγέλει μεθοδεύσεις στις διαδικασίες για τον Ναό στον Δημόσιο Κήπο

Αυθαίρετες διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού από τον Δήμο Πάφου καταγγέλλει το ΕΤΕΚ με επιστολή του στο Υπ. Εσωτερικών, τη Βουλή και το Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Με αφορμή την παρουσίαση χωροταξικού σχεδιασμού από τον αρχιτέκτονα του δήμου και τη χωροθέτηση ναού στον Δημόσιο Κήπο που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο «Π», το ΕΤΕΚ εκφράζει έντονες ανησυχίες, σημειώνοντας πως ο πολεοδομικός σχεδιασμός κεκλεισμένων των θυρών, με απούσες τις αρμόδιες αρχές και σώματα (ΤΠΟ και Πολεοδομικό Συμβούλιο), χωρίς διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη και με κλειστές διαδικασίες επιλογής συμβούλων, παραβιάζει βασικές αρχές του πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά και της χρηστής διοίκησης.


Η μέθοδος που ακολουθείται, προσθέτει, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με καλές πρακτικές στον τομέα του αστικού σχεδιασμού και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα αποτέλεσμα αμφίβολης ποιότητας, ενώ το πιθανότερο είναι πως δεν θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτών.

Ο δημόσιος χώρος της πόλης και ο πολεοδομικός της σχεδιασμός, προσθέτει το ΕΤΕΚ, αποτελούν αγαθά που πρέπει να προστατεύονται και να τυγχάνουν διαχείρισης σύμφωνα με διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με στόχο την αστική ανάπτυξη με όρους αειφορίας. Το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού ιδεών (concept) για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Πάφου, ο οποίος θα διενεργηθεί με διαφάνεια και θα ενσωματώνει τις οπτικές όλων των εταίρων (stakeholders), οι οποίες θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από κατάλληλα καταρτισμένη ομάδα συμβούλων.

Το ΕΤΕΚ ζητά να παγώσει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία έχει ξεκινήσει και ζητά συνάντηση με τον Δήμο Πάφου.

Πηγή: Πολίτης