Ε.Σ.Σ.Ε. Πάφου

Ε.Σ.Σ.Ε. Πάφου

Το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Πάφου, όπως λειτουργεί σήμερα, είναι το Συντονιστικό, Καθοδηγητικό και Εποπτικό Σώμα όλων των Επαρχιακών Εθελοντικών Οργανώσεων, των Συμβουλίων Κοινοτικού Εθελοντισμού (Σ.Κ.Ε.), και Επιτροπών Κοινοτικού Εθελοντισμού (Ε.Κ.Ε.), που έχουν ως κύριο έργο τους την Κοινωνική Πρόνοια.


Το 2006 αναβαθμίστηκε η λειτουργία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και των Επαρχιακών Συντονιστικών Συμβουλίων Εθελοντισμού βάσει της νέας νομοθεσίας – Νόμος – 2006 η οποία ρυθμίζει το Εθελοντικό Κίνημα της Κύπρου.

Σκοποί του είναι:

• Η επισήμανση και η προβολή κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών.

• Η ενεργός συμβολή στον κοινωνικό προγραμματισμό και την κοινωνική διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής.

• Η μελέτη, η αξιολόγηση, η αξιοποίηση και η προβολή της προσφοράς των Επαρχιακών Εθελοντικών Οργανώσεων στον τομέα της κοινωνικής ευημερίας.

• Ο Συντονισμός των δραστηριοτήτων των μελών του.

• Η ενθάρρυνση και η παροχή σ΄ αυτά τεχνικής καθοδήγησης για την προώθηση κοινωφελών έργων με την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων θα τυγχάνουν και της κρατικής χορηγίας, με την υποστήριξη του Ε.Σ.Σ.Ε.Π.

• Τέλος η προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας του τόπου γενικά.

Στόχοι του είναι:

• Η διαφώτιση και η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα κοινωνικής ευημερίας.

• Η διοργάνωση συνδιασκέψεων, συνεδρίων, σεμιναρίων και διαλέξεων για την επίτευξη και διάδοση των σκοπών του Ε.Σ.Σ.Ε.Π.

• Η επιμόρφωση εθελοντών για καλύτερη εξυπηρέτηση και ορθότερη προσφορά.

• Η λήψη αναγκαίων μέτρων για επισήμανση και διαπίστωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Οργανώσεις μέλη του.

• Η επέκταση του Εθελοντισμού και σε νέους τομείς εκτός από τους παραδοσιακούς.

Παράλληλα λειτουργεί Πρόγραμμα Σώματος Εθελοντών που κινείται προγραμματισμένα και μεθοδικά και ανά πάσα στιγμή να προσφέρει βοήθειά από όπου του ζητηθεί.

Το Σώμα Εθελοντών συσπειρώνει, οργανώνει και επιμορφώνει ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον κοινωνικό τομέα.

Το Π.Σ.Σ.Ε. σε συνεργασία με τα Ε.Σ.Σ.Ε. δημιούργησε τη Διαδικτυακή Πύλη Εθελοντισμού (www.ethelontis.net). Είναι ένα λογισμικό σύστημα το οποίο θα συντονίζει και θα ταυτίζει τις ανάγκες των Εθελοντικών Οργανώσεων και των Κοινωνικών / Ευπαθών Ομάδων με το ενδιαφέρον των Εθελοντών για Εθελοντική προσφορά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επαρχίας. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε απευθείας να εγγραφείτε ηλεκτρονικά στη Διαδικτυακή Πύλη Εθελοντών ή να επικοινωνήσετε με το Γραφείο του Ε.Σ.Σ.Ε.Π. στο τηλ. 26 953725.

Ο Εθελοντισμός αποτελεί την ελπίδα αλλά και την οριοθέτηση του πολιτισμού μας. Πολιτισμός δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι, οι οικονομικοί δείκτες ή ο βαθμός της τεχνολογικής ή της επιστημονικής προόδου. Πολιτισμός είναι ο βαθμός της υπέρβασης του εαυτού μας και της εναρμόνισης των παλμών της καρδιάς μας με τους παλμούς των ανθρώπων που έχουν την ανάγκη μας, των ανθρώπων που σήμερα υποφέρουν.

Οι εθελοντές έχουν ανασκουμπωθεί, έχουν ανασυντάξει όλες τις ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις τους και είναι στη μάχη πρώτοι για να διατηρηθεί η συνοχή του κοινωνικού ιστού, για να μπορούν οι άνθρωποι να χαμογελούν για να διαλυθεί αυτή η ομίχλη και να ανατείλουν καλύτερες μέρες.

Αναμένουμε ότι η ευρύτερη κοινωνία της επαρχίας μας θα αγκαλιάσει το Σώμα Εθελοντών του Ε.Σ.Σ.Ε.Π. και θα πυκνώσει τις τάξεις του ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του.

«Πόσο στ΄ αλήθεια ο κόσμος θ΄ άλλαζε! …
Αν η στρατιά των εθελοντών πλήθαινε! …
Η δυστυχία θα λιγόστευε και η ευημερία όλων μας θα μεγάλωνε! …»

Ανθή Λεωνίδου
Λειτουργός Ε.Σ.Σ.Ε. Πάφου