Η Αναπαράσταση μεταφοράς του Τιμιού Σταυρού
Πλήθος πιστών, ντόπιοι και ξένοι, συγκεντρώθηκαν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα απόλυτου πένθους για όλη την χριστιανοσύνη στην ορεινή κοινότητα του Κάθηκα για να ζήσουν από κοντά το έθιμο της αναβίωσης της αναπαράστασης της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτώριο στον Γολγοθά.
Το έθιμο της κοινότητας, η αναπαράσταση του θείου δράματος τηρείται με ευλάβεια για 50 χρόνια περίπου.
Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας, περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και κατοίκων της κοινότητας, διένυσαν πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την Παναγία την Ευαγγελίστρια.
Η παράδοση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού Χριστό προς τον Γολγοθά ξεκίνησε, είπε, περίπου πριν από 50 χρόνια, από τον αείμνηστο ιερέα της κοινότητας Παπασάββα.
Ο Παπασάββας είχε επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα την τότε εποχή και είδε την αναπαράσταση που γινόταν στα Ιεροσόλυμα .
Ακολούθως ήρθε στον Κάθηκα και από τότε μετέφερε ο ίδιος το Σταυρό μέχρι το θάνατό του.
Μετά ανέλαβε ο εκάστοτε κοινοτάρχης και μεταφέρει αυτό το Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας.
Ο κ. Τούρβας ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, τη συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει στο έθιμο αυτό, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.
Ο Σωτήρης Φλουρής από τον Κάθηκα της Επαρχίας Πάφου που παρέστη στην θρησκευτική εκδήλωση ανέφερε πως ο κοινοτάρχης είναι άξιος συνεχιστής της παράδοσης της μεταφοράς του Σταυρού κάθε Παρασκευή στις 11:00 το πρωί. Και φέτος πρόσθεσε από αυτή την ιερή στιγμή δεν έλειψε κανείς.
Εξάλλου η Ξένια Λοιζϊδου κάτοικος Λευκωσίας με καταγωγή από τον Κάθηκα αναφέρθηκε με συγκίνηση στο έθιμο που τηρήθηκε και φέτος ακόμη και με την βροχή. Αγαπούμε είπε, “τον τόπο μας, αγαπούμε τα έθιμα μας και είμαστε περήφανοι για την κοινότητα μας τον Κάθηκα”.
Ακολούθως οι πιστοί προσήλθαν στην εκκλησία της κοινότητας για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.