Η Γεροσκήπου αδικείται από τη Μελέτη Μεταρρύθμισης Τ.Α. του ΥΠ.ΕΣ.

Η Γεροσκήπου αδικείται από τη Μελέτη Μεταρρύθμισης Τ.Α. του ΥΠ.ΕΣ.

Μετά από μια πρώτη ανάγνωση της Τεχνοοικονομικής Μελέτης για τη Μεταρρύθμιση της Τ.Α., που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος Γεροσκήπου επιθυμεί να ανακοινώσει τα εξής:

  1. Γενικά, η μελέτη προκαλεί ερωτηματικά με την τυπολατρική εμμονή της σε αριθμούς (ενίοτε λανθασμένους), δείκτες και ποσοστά και την απουσία της διαδικασίας με την οποία θα επιτευχθεί το ζητούμενο μιας τέτοιας μεταρρύθμισης που είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
  2. Η μελέτη προκαλεί απορία με τη στάση της απέναντι στον Δήμο Γεροσκήπου, καθώς χρησιμοποιεί αρκετά λανθασμένα στοιχεία, αξιολογεί διάφορους δείκτες κατά το δοκούν, υποβαθμίζει ή αποσιωπά θετικά πορίσματα, αλλά και υπερτονίζει αυτά τα οποία θεωρεί αρνητικά μέσω άστοχων σχολίων.
  3. Το Σενάριο Α της Τεχνοοικονομικής Μελέτης για τη Μεταρρύθμιση της Τ.Α. (υποχρεωτική συνένωση Δήμου Γεροσκήπου με τον Δήμο Πάφου) δεν έχει την αποδοχή της τοπικής μας κοινωνίας και απορρίπτεται κατηγορηματικά.
  4. Όπως διαφαίνεται από την ίδια τη μελέτη, υπάρχει εναλλακτική και, κατά την άποψή μας, καλύτερη και πιο επωφελής επιλογή για την περιοχή, όπως είναι η συνένωσή του Δήμου Γεροσκήπου με όμορες κοινότητες (Σενάριο Β).
  5. Στα σενάρια των συνενώσεων, δε λήφθηκαν υπόψη όλα τα κριτήρια που η ίδια η μελέτη θεωρεί ως βασικά για τον προσδιορισμό των συνενώσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις.
  6. Παρά ταύτα, η αντικειμενική ανάλυση των πληθυσμιακών, γεωγραφικών, οικονομικών και διοικητικών κριτηρίων και δεικτών αποτίμησης της οικονομικής και διοικητικής βιωσιμότητας της μελέτης, καταδεικνύει την επάρκεια του Δήμου Γεροσκήπου να ανταποκριθεί στο Σενάριο Β.
  7. Η πραγματικότητα, δηλαδή, είναι εκεί και αποκαλύπτει ότι ο δήμος που προκύπτει με βάση το Σενάριο Β (συνένωση Γεροσκήπου και όμορων κοινοτήτων) είναι ένας δήμος βιώσιμος και αυτοτελής, οικονομικά και διοικητικά. Θα βελτιώσει τις οικονομίες κλίμακας της περιοχής και θα αποφέρει ετήσιες εξοικονομήσεις πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ο Δήμος Γεροσκήπου θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες παραστάσεις και διαβήματα για να πείσει τα κέντρα λήψης των αποφάσεων περί της ορθότητας επιλογής του σεναρίου Β της μελέτης του ΥΠ.ΕΣ. (Δήμος Γεροσκήπου και όμορες κοινότητες).


Από Δήμο Γεροσκήπου