«Η Κοινωνία των Χώρκατων. Θεωρητικές και μεθοδολογικές διευκρινίσεις»

«Η Κοινωνία των Χώρκατων. Θεωρητικές και μεθοδολογικές διευκρινίσεις»

Δόθηκε χθες το βράδυ στη Γεροσκήπου η διάλεξη με θέμα «Η Κοινωνία των Χώρκατων. Θεωρητικές και μεθοδολογικές διευκρινίσεις» απο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Καίσαρα Μαυράτσα.


Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιεροκήπειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Γεροσκήπου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος.

Η διάλεξη σύμφωνα με δελτίο τύπου επιχείρησε να διασαφηνίσει πέντε θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα που αφορούν την ανάλυση του βιβλίου του Καίσαρα Μαυράτσα Η Κοινωνία των Χώρκατων. Η Πολιτισμική και η Πολιτική Υπανάπτυξη των Ελληνοκυπρίων στις Απαρχές του 21ου Αιώνα.

Πρώτον, προστίθεται στην ανακοίνωση, στόχος του βιβλίου είναι να θέσει κάποιες γενικές βάσεις για την πολιτισμική, την αισθητική και κυρίως την κοινωνιολογική ανάλυση των εννοιών του «χώρκατου» και της «χωρκατοσύνης» ενώ το βιβλίο όπως αναφέρεται δεν αποτελεί κάποιου είδους οδηγό (manual) που να επιτρέπει να χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα άτομα ως χώρκατοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο χώρκατος δεν είναι επινόηση ή εφεύρημα του συγγραφέα. Πρόκειται για μιαν έννοια που χρησιμοποιείται ευρέως από τα ίδια τα κοινωνικά υποκείμενα – κυρίως, αλλά όχι μόνο, στην καθημερινή τους ζωή. Οι χώρκατοι, λοιπόν, υπάρχουν όχι γιατί το λέει ο συγγραφέας, αλλά γιατί μιλούν για αυτούς οι πιο πολλοί Ελληνοκύπριοι.

Επίσης διευκρινίζεται πως ο χώρκατος δεν είναι ο κάτοικος του χωριού – ο χωρικός ή ο χωρκάτης – προσθέτοντας πως οι πιο πολλοί χώρκατοι βρίσκονται πλέον στις πόλεις παρά στα χωριά.

Επίσης ο χώρκατος είναι μια εντελώς διαταξική κατηγορία και δεν παραπέμπει αποκλειστικά στα χαμηλότερα στρώματα του πληθυσμού, και πέμπτον, η ανάλυση του συγγραφέα δεν είναι στατιστική, και το επιχείρημα του περί της επικυριαρχίας της χωρκατοσύνης στην ελληνοκυπριακή κοινωνία δεν αφορά την αριθμητική υπεροχή των χώρκατων, καταλήγει η ανακοίνωση.