Η Κυπριακή παράδοση στο “ πράσινο νησί ”
Η βελτίωση ποιότητας ζωής των γυναικών δια μέσου εκπαίδευσης ή προσωπικής ανάπτυξης
ήταν το αντικείμενο Ευρωπαϊκού προγράμματος “Lifelong Learning Programme” ΕNWA – European Network of Women from Rural Areas που πραγματοποιήθηκε στις 4 με 7 Ιουνίου 2014 στη Βόρειο Ιρλανδία σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό νησιωτικό κράτος στο βορειοανατολικό Ατλαντικό ωκεανό . Στο πρόγραμμα συμμετείχε πολυάριθμη αποστολή από επτά χώρες, ανάμεσα στις οποίες την Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τουρκία , την Ισπανία , την Ισπανία ( Spain Rubielos de Mora) και την Κύπρο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μπέλφαστ ( EU Commission Office Belfast) στο πλαίσιο της οποίας έγινε ανάλυση των σκοπών του προγράμματος αλλά και για τις διαφορετικές αντιλήψεις που διακατέχουν τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας με τους καθολικούς και προτεστάντες, και για τις δύο κοινότητες Νότιο και Βόρειο Ιρλανδία αφού ως γνωστό η Βόρεια Ιρλανδία είναι μια από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου και ευρισκόμενη στα βορειοανατολικά της Ιρλανδίας μοιράζεται ένα σύνορο με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας στα νότια και τα δυτικά. Αναφορά έγινε και στο Μπέλφαστ που από πλευράς πληθυσμού, είναι η 14η μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δεύτερη μεγαλύτερη στην νήσο της Ιρλανδίας.
Το Μπέλφαστ παραμένει ένα βιομηχανικό κέντρο, καθώς και κέντρο τεχνών, με ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και επιχειρήσεις, ένα δικαστικό μέγαρο, αποτελώντας έτσι τον οικονομικό πνεύμονα της Βορείου Ιρλανδίας. Η πόλη υπέφερε πολύ στη διάρκεια της περιόδου που είναι γνωστή στην ιστορία ως The Troubles, αλλά στη συνέχεια επήλθε μια περίοδος ηρεμίας, απαλλαγμένη από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες των προηγουμένων ετών, με αποτέλεσμα την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη, όπως αναφέρθηκε .
Η ενημέρωση έγινε από την Louise Wallace Εnterprise Europe , από την Teresa O’Loughln, Network for Enterprising women, αλλά και από την Διευθύντρια του Europe Direct NI Heather Mclaughlin.
Συγκίνηση προκάλεσε το φιλμάκι της Κύπρου
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το φιλμάκι της Κύπρου στο οποίο προβλήθηκε η επίσκεψη αποστολής από διάφορες χώρες στην Πάφο που είχε γίνει το περασμένο Φεβρουάριο , η ξενάγηση τους σε χώρους της Επαρχίας Πάφου όπου παρασκευάζονται χαλούμια και άλλα παραδοσιακά εδέσματα αλλά και στις ομορφιές της Πάφου…σε μια διαδρομή από τη Πέτρα του Ρωμιού, το Λιμανάκι της Κάτω Πάφου, τη Χλώρακα , και τον Ακάμα. Οι εικόνες άλλωστε μίλησαν από μόνες τους…
Η αποστολή ακολούθως επισκέφτηκε ένα Κέντρο για τα πρώτα βήματα γυναικών στο Duncannon , μια πόλη που απέχει 65 χιλιόμετρα μακριά από το Μπέλφαστ με πληθυσμό 16 χιλιάδες περίπου κατοίκους. Γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου που παρακολούθησαν προγράμματα του κέντρου, ανέλυσαν τις εμπειρίες τους , αλλά και για το πόσο βοηθήθηκε η ζωή τους από την εκμάθηση ξένων γλωσσών, χειροτεχνιών , κομπιούτερ και άλλα. Το κέντρο όπως αναφέρθηκε παρέχει βήμα για κοινωνική δράση με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ψάχνουν για εμπλοκή των επιχειρήσεων τους σε νέες δεξιότητες. Για όση ώρα μάλιστα οι μητέρες -μαθήτριες παρακολουθούν τα διάφορα προγράμματα που προσφέρει το κέντρο υπάρχει ειδική αίθουσα που απασχολεί με εξειδικευμένο προσωπικό τα παιδιά τους. Βασικά χαρακτηριστικά του κέντρου η ενθάρρυνση , η υποστήριξη και η προώθηση.
Επόμενος σταθμός η πόλη Enniskillen 70 χιλιόμετρα από το Duncannon. Η διαδρομή γεμάτη πεδιάδες οι οποίες διαρρέονται από τους ποταμούς που πηγάζουν απ’ αυτά. Οι άφθονες άλλωστε βροχοπτώσεις , όπως ανέφεραν οι ντόπιοι ευνοούν το σχηματισμό ποταμών, και λιμνών , ενώ το χαμηλό ανάγλυφο δημιουργεί στο εσωτερικό πολλά κοιλώματα που γεμίζουν από τα νερά των ποταμών, δημιουργώντας έτσι άφθονες λίμνες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με τους ποταμούς.
Η πολυμελής αποστολή ξεναγήθηκε σε διάφορες αγροτικές περιοχές όπου γυναίκες παρασκευάζανε διάφορα είδη σε δικές τους επιχειρήσεις σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Εξάλλου χάρη στα πολλά νερά και το ήπιο κλίμα τα απέραντα λιβάδια της Ιρλανδίας διατηρούν την χλόη ακόμα και το χειμώνα για αυτό άλλωστε η Ιρλανδία ονομάζεται και « πράσινο νησί». Σε όλες τις ξεναγήσεις όλες οι διαδρομές ήταν μοναδικές αφού η Βόρεια Ιρλανδία διαθέτει άπειρες εκτάσεις από πράσινο, ασταμάτητη βροχόπτωση και φιλόξενους ανθρώπους…
Η συνάντηση ωστόσο με τον πατέρα της Teresas O’Loughln, Network for Enterprising women,τον κ. Joe O’ Loughlin ήταν ξεχωριστή. Ο Joe O’ Loughlin που είναι συγγραφέας δώρισε τρία βιβλία σε κάθε συμμετέχοντα της αποστολής με την ιστορία της πόλης του.
Οι συμμετέχοντες του προγράμματος επισκέφτηκαν και το Δημαρχείο του Εnniskillen όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο της πόλης.
Το χαλούμι η λούντζα και το παραδοσιακό λουκούμι της Γεροσκήπου στην Ιρλανδία
Η Κυπριακή αποστολή είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα εδέσματα της όπως χαλούμι, λούντζα και τα παραδοσιακά λουκούμια της Γεροσκήπου σε ένα γεύμα με την συμμετοχή όλων των μελών της αποστολής. Τα παραδοσιακά εδέσματα των χωρών τους, παρουσίασαν και τα υπόλοιπα μέλη που συμμετείχαν στην αποστολή.
Ευγενία Χριστοδούλου : αυθεντικό δείγμα της Κυπριακής κουλτούρας
Η Ευγενία Χριστοδούλου που συμμετείχε στην Κυπριακή αποστολή τραγούδησε τραγούδια του Μάριου Τόκα αλλά και χόρεψε παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς ξεσηκώνοντας τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής και προκαλώντας συγκίνηση …
Η αγάπη της άλλωστε για τον τόπο της είναι μοναδική και αυτό άλλωστε μπορεί να το διακρίνει κανείς εύκολα…έστω και στην μακρινή χώρα της Ιρλανδίας.