Η “κυρά της Λέμπας” στέλνει τα δικά της μηνύματα για το Πάφος2017
Οι επιδράσεις του σταυρόσχημου ειδώλου, σημείο αναφοράς της κοινότητας της Έμπας της Πάφου, καθώς και σειρά πολυπολιτισμικών στοιχείων, αντικατοπτρίζονται σε ένα μοναδικό έργο τέχνης που “κουβαλάει” πολλαπλά μηνύματα και που δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Έμπας στο πλαίσιο της Πάφου, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017.
Η εικαστική πρόταση των πέντε μαθητών που κοσμεί το Γυμνάσιο Έμπας, τιτλοφορείται “κυρά της Λέμπας”, και φτιάχθηκε με αγάπη και αφοσίωση με την καθοδήγηση του καθηγητή Τέχνης, Χρίστου Ποτσίδη, του Γυμνασίου Αποστόλου Ανδρέα, Έμπας .
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, που επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Έμπας, ο Καθηγητής Τέχνης δήλωσε ότι έναυσμα για το έργο ήταν η ζωγραφιά στο αίθριο του σχολείου μιας επιδαπέδιας γή σε στρογγυλή μορφή.
Εξήγησε ότι η γη απεικονίζει όλες τις χώρες ενώ στη Μεσόγειο της αναδύεται αμυδρά η μικρή νήσος Κύπρος και πιο έντονα η επαρχία της Πάφου.
Όπως είπε ο Χρίστος Ποτσίδης ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται η Πάφος στέκεται το σταυρόσχημο σε τρισδιάστατη μορφή, ως ταξιδιώτης, κάνοντας μια κλίση προς τα κάτω αγγίζοντας τις βάρκες, οι οποίες απεικονίζουν τις σημαίες των χωρών.
Πρόσθεσε πως οι βάρκες καλούνται ενστικτωδώς να περάσουν απάνω στην ραχοκοκκαλιά του σταυρόσχημου έτσι ώστε να πάρουν την ευλογία από τις αξίες που κουβαλά στις πλάτες του ο σταυρόσχημος αυτός ταξιδιώτης.
Πρόκειται, είπε ο Καθηγητής Τέχνης για “μια αμφίδρομη σχέση, και ένα ταξίδι–τάμα γεμάτο ευλογίες που αρχίζει ανά το παγκόσμιο, με τον Νέο Κόσμο να επικαλείται την δύναμη του σταυρόσχημου ειδώλιου, για να σώσει, να λυτρώσει, να αγιάσει τις χώρες του κόσμου από τα σύγχρονα δεινά και να ενώσει τους ανθρώπους- σε κάθε γωνιά της γης- με μια παγκόσμια ειρήνη, ένωση και αγάπη μεταξύ τους”.
Καταλήγοντας είπε ότι “το σταυρόσχημο συμβολικά, διαχρονικά και διφορούμενα κινείται μέσα στο χρόνο ενώ η απλότητα του σχήματος του κρύβει μια μυστηριακή τελετουργία”.
Το έργο τέχνης δημιουργήθηκε από τους μαθητές Αντρέα Νικολάου της Γ’ τάξης του Γυμνασίου, τον Δημήτρη Νικολαϊδη της Γ’ τάξης του Γυμνασίου, τον Νικόλα Κυριάκου της Β’ τάξης του Γυμνασίου, τον Κλεάνθη Σάββα της Α’ τάξης του Γυμνασίου και τον Ματή Μάριο της Β’ τάξης.
Οι μαθητές, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ξεδίπλωσαν τις πτυχές πάνω στις οποίες κινήθηκαν για να δημιουργήσουν την εικαστική αυτή πρόταση και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από αυτή την όμορφη εμπειρία που απέκτησαν, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, Πάφο.
Εξάλλου, δεύτερο έργο που κοσμεί τοίχο του Γυμνασίου Έμπας έγινε και πάλι υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Τέχνης, Χρίστου Ποτσίδη, δημιουργήθηκε στη βάση ενός προγράμματος το οποίο καλούσε τους μαθητές να μελετήσουν και να δημιουργήσουν ένα project μνημειακού χαρακτήρα, επηρεασμένο από τα αρχαία κυπριακά ειδώλια, το λευκαρίτικο κέντημα και την τεχνοτροπία του “mandala”.
Το “mandala” είναι πνευματικό και τελετουργικό σύμβολο στον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, που αντιπροσωπεύει το σύμπαν.
Το έργο, που είναι μαυρόσπρο όπως επιβάλλει αυτή η τακτική, δημιουργήθηκε πάνω σε ένα κομμάτι πλακάζ ξύλο διαστάσεων 188 χ 138 και έχει τοποθετηθεί στον αίθριο χώρο του σχολείου .
Ο Καθηγητής Τέχνης είπε στο ΚΥΠΕ πως το σταυρόσχημο ειδώλιο, οι κίονες με αρχαϊκά σύμβολα και οι τεχνοτροπίες έρχονται “κόντρα” στον νέο κόσμο και την νέα μόδα που υιοθετείται, γνωστή ως «mandala» η οποία είναι τεχνοτροπία που συσχετίζεται με τα μοτίβα αρχαίων ειδωλίων και σχημάτων, αντίστοιχα με τα κυπριακά.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι “η Κύπρος αποτελεί τη νήσο της τέχνης, της δημιουργικότητας, του πολιτισμού, ενός πολιτισμού που δεν παύει, ειδικά με τα συνεχώς απείρου κάλλους αρχαιολογικά ευρήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να γοητεύει αρχαιολόγους, μελετητές, φιλότεχνους και μη ανά το παγκόσμιο”.
Το έργο αυτό δημιουργήσαν οι μαθητές της Γ6 τάξης του Γυμνασίου Έμπας, Μιχάλης Κούλουμος, Ντένις Ιλιεβ (Bebo), Νικολέττα Χρίστου, Εβελίνα Άπλα και Σοφία Αντωνίου.
Πηγή: Reporter