O κύβος ερρίφθη – Το 7ο Δημοτικό μετατρέπεται σε Γυμνάσιο!

O κύβος ερρίφθη – Το 7ο Δημοτικό μετατρέπεται σε Γυμνάσιο!

Η «ανορθογραφία» που επικρατεί στον χώρο της μέσης εκπαίδευσης στην πόλη της Πάφου από το 2014, φαίνεται ότι θα αρχίσει να διορθώνεται από την σχολική χρονιά που διάγουμε ήδη. Ο λόγος για την έλλειψη ενός γυμνασίου στο κέντρο της πόλης, μετά την κατεδάφιση των κτιριακών εγκαταστάσεων επί της λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη που φιλοξενούσε το ιστορικό Νικολαίδειο Γυμνάσιο. Πλέον, οι συνεχείς επαφές, παραστάσεις και προσπάθειες για δημιουργία ενός νέου γυμνασίου λαμβάνουν σάρκα και οστά και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί στην καθημερινότητα και την οικονομία η πανδημία, οι εργασίες προς τον σκοπό αυτό αρχίζουν τελεσίδικα άμεσα.

Η θετική αυτή εξέλιξη επαναβεβαιώθηκε εκ νέου και από τον Υπουργό Παιδείας κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Πάφο. Πλέον, όλα δείχνουν ότι η δυσκολία που δημιουργούσε αυτή την πενταετία η συνύπαρξη του Νικολαιδείου Γυμνασίου με το Λύκειο Κύκκου Πάφου, θα εκλείψει στο άμεσο μέλλον και η εκπαιδευτική διαδικασία θα διεξάγεται με σαφώς ορθότερη και πιο άνετη μορφή.


Η λύση που προκρίθηκε, μετά από πολύμηνες διαδικασίες, διαφοροποιήσεις, αντιρρήσεις και ενστάσεις, αφορά στην μετατροπή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Πάφου σε Γυμνάσιο, όπως εξ αρχής προέκρινε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου. Μετά την απόφαση των οργανωμένων γονέων, που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, η απόφαση «κλείδωσε», αφού ο τέως Υπουργός Παιδείας είχε διαμηνύσει στους φορείς της Πάφου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είχαν προκρίνει το 7ο Δημοτικό ως την ιδεωδέστερη λύση και χρειαζόταν μόνο την έγκριση των οργανωμένων γονέων για να προχωρήσει στην λήψη τελικής απόφασης.

« Η μετατροπή του 7ου Δημοτικού στο νέο γυμνάσιο του κέντρου της Πάφου, θεωρείται από όλους ως η ενδεδειγμένη λύση», τόνισε ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων την επίμαχη περίοδο, Χαράλαμπος Ζόππος. «Η έκταση του 7ου Δημοτικού και οι διαθέσιμοι χώροι, είναι ιδεώδεις για τη λειτουργία ενός γυμνασίου 400-500 παιδιών, όπως θα είναι αυτό που θα αντικαταστήσει το Νικολαίδειο, ενώ παράλληλα η ύπαρξη πολλών άλλων δημοτικών σχολείων σε ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων μόνο από το 7ο, λύνει άνετα το πρόβλημα της απορρόφησης των παιδιών του δημοτικού αυτού, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις και αλλαγές στο πρόγραμμα των ιδίων και των γονέων».

Ο κ. Ζόππος επεσήμανε ότι η απόφαση των οργανωμένων γονέων, αποτελεί ουσιαστικά τον κινητήριο μοχλό βάσει του οποίου οι διαδικασίες για την μετατροπή του 7ου Δημοτικού σε γυμνάσιο μπήκαν τελεσίδικα σε στάδιο υλοποίησης.

Τις εξελίξεις επίσπευσε η εμπλοκή του Δήμου Πάφου, ο οποίος εκχώρησε διατηρητέο κτίριο στην περιοχή προς την Σχολική Εφορεία Πάφου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση του για τις ανάγκες νηπιαγωγείου, ώστε οι χώροι του τελευταίου να αποτελέσουν μέρος της «αλυσίδας» των εξελίξεων και μετακινήσεων προκειμένου, τελικά, οι χώροι του σημερινού 7ου Δημοτικού Σχολείου να μετατραπούν στο νέο Νικολαίδειο Γυμάσιο.

Για να φτάσουμε στο ευτυχές τέλος, χρειάστηκε να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και να σημειωθούν πολλά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις των εμπλεκομένων φορέων. Οι ενστάσεις για την κατάργηση του Νικολαιδείου Γυμνασίου Πάφου, άρχισαν με δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν στις 15 Μαίου 2014 εκατοντάδων μαθητών και οργανωμένων γονέων του Νικολαίδειου Γυμνασίου Πάφου, στο άκουσμα της απόφασης για κατεδάφιση του κτιρίου και απορρόφηση του γυμνασίου σε άλλα εκπαιδευτήρια της πόλης.

Οι μαθητές και γονείς του μοναδικού γυμνασίου στο ιστορικό κέντρο της Πάφου, αντέδρασαν έντονα στην εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι από το 2008 κιόλας, οι ενέργειες προς τους αρμόδιους αφορούσαν στην κτιριολογική αναβάθμιση του Νικολαιδείου και όχι στην κατάργηση του. Επισημαίνουν ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν στην ίδια περιοχή τρία δημοτικά και ένα λύκειο και οι αρχές να επιδιώκουν την κατάργηση του μοναδικού γυμνασίου.

Με πανό και πλακάτ που τόνιζαν την αντίθεση τους στην μετακίνηση τους και την κατάργηση του σχολείου τους, οι μαθητές του Νικολαιδείου διαδήλωναν, ζητώντας από τους αρμόδιους να ενεργήσουν για την αναβάθμιση του σχολείου και να σταματήσει κάθε σκέψη και διασπορά φημών για κατάργηση του.

Η απόφαση για κατάργηση του Νικολαιδείου Γυμνασίου στα κτίρια που στεγάζεται μέχρι αποδείχθηκε ωστόσο τελεσίδικη και εφαρμόσθηκε από την επόμενη σχολική χρονιά. Ο τότε Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, καθιστούσε σε απάντηση του προς παραστάσεις βουλευτών της Πάφου σαφές ότι ήταν οριστική αυτή η απόφαση της κυβέρνησης, επικαλούμενος υπέρογκο κόστος για τις απαιτούμενες κτιριολογικές βελτιώσεις, αλλά και αδυναμία δημιουργίας κάποιων αντισεισμικών και άλλων βελτιωτικών έργων λόγω της παλαιότητας του κτιριακού συγκροτήματος.

Στις 16 του Σεπτέμβρη του 2015 άρχισε τελικά η κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος επί της κεντρικής πλατείας της Πάφου και της λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που φιλοξενούσε το Νικολαίδειο Γυμνάσιο Πάφου. Το «τέλος εποχής» για το ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε επί δεκαετίες εκπαιδευτήρια της πόλης, με τελευταίο το Νικολαίδειο Γυμνάσιο, σήμανε τότε και την «απελευθέρωση» του τεμαχίου γης που χρειαζόταν για να προωθηθεί ο σχεδιασμός για την ολική ανάπλαση της Κέννετυ και του ευρύτερου εμπορικού κέντρου της πόλης.

Το κτίριο που επί δεκαετίες δέσποζε στον ιστορικό πυρήνα της Πάφου, παρέμενε ερειπωμένο τους τελευταίους μήνες μετά την μεταφορά του Νικολαιδείου Γυμνασίου στο χώρο του Λυκείου Κύκκου. Η ακαταλληλότητα των κτιρίων, ώθησε ΥΠΕΣ και Δήμο Πάφου να συμφωνήσουν όπως το κτίριο κατεδαφιστεί για να αποτελέσει τμήμα της ανάπλασης του κέντρου, με τη δημιουργία εκεί μεγάλου χώρου στάθμευσης και εστιών πρασίνου.

Οι προπαρασκευαστικές επαφές των φορέων της Πάφου για κατάληξη σε νέο χώρο ανέγερσης του νέου γυμνασίου στο κέντρο της πόλης δεν ήταν εύκολες, ούτε και γρήγορες όσον αφορά στις αποφάσεις που λαμβάνονταν. Αρχικά είχε ετοιμαστεί μια λίστα με εννέα προτάσεις ισάριθμωνβ χώρων στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να προκριθεί τελικά η τοποθεσία που θα τεθεί οριστικώς πλέον ενώπιον της Κυβέρνησης για τη δημιουργία του έργου.

Η ανέγερση του νέου γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου θεωρείτο από όλους αναγκαία προκειμένου να αποσυμφορήσει τη σημερινή κατάσταση στο Λύκειο Κύκκου Πάφου.

Με την οριστικοποίηση της κατάληξης για την μεταφορά του Νικολαιδείου στις εγκαταστάσεις του νυν 7ου Δημοτικού, οι διαδικασίες άρχισαν εδώ και ένα χρόνο να τρέχουν με γοργό ρυθμό. Και το πλέον σημαντικό, είναι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία που ενέσκυψε στο μεταξύ, δεν συνιστά πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου, όπως ξεκαθάρισε εξ αρχής το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την επίσημη προκήρυξη από πλευράς Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την μεταστέγαση του Α’ Νηπιαγωγείου Πάφου από τον υφιστάμενο χώρο στο νεοκλασικό της Νικολάου Νικολαίδη που προσέφερε ο Δήμος Πάφου.

Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη των ουσιαστικών διεργασιών για την δημιουργία του νέου Νικολαιδείου Γυμνασίου Πάφου, αφού το Α’ Νηπιαγωγείο αποτελεί κομμάτι του ντόμινο των αλλαγών που θα επέλθουν στη χωροταξία των εκπαιδευτηρίων του κέντρου της Πάφου για να καταστεί εφικτή η δημιουργία του νέου γυμνασίου.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την μεταφορά του νηπιαγωγείου στον χώρο του διατηρητέου κτίσματος που δόθηκε από τον Δήμο Πάφου στη Σχολική Εφορεία για τον σκοπό αυτό, θα σημάνει στη συνέχεια την μετατροπή του υφιστάμενου κτιρίου του νηπιαγωγείου σε κτίριο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, μετά τις αναγκαίες προσθήκες, ώστε με τη σειρά του το υφιστάμενο κτίριο του δημοτικού να μετατραπεί, και πάλι με προσθήκες αιθουσών και άλλων χώρων, στο νέο κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει το Νικολαίδειο Γυμνάσιο Πάφου, το οποίο τα τελευταία χρόνια συστεγάζεται με το Λύκειο Κύκκου Πάφου, σε ένα προβληματικό λόγω υπερπληθυσμού και λιγοστών χώρων καθεστώς.

Η πρακτική εκκίνηση των διαδικασιών για τις απανωτές αυτές αλλαγές με στόχο την δημιουργία του νέου γυμνασίου στο κέντρο της πόλης, προκαλεί ανακούφιση και προσμονή σε φορείς και κοινό της Πάφου, αφού η ανέγερση του νέου Νικολαίδειου Γυμνασίου στο κέντρο θεωρείται αναγκαία προκειμένου και να αποσυμφορήσει τη σημερινή κατάσταση στο Λύκειο Κύκκου, αλλά και να ανακατανείμει τον μαθητικό πληθυσμό της πόλης με πιο ορθολογιστικό τρόπο.

Πηγή: Pafosnet