Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και ο Δήμος Γεροσκήπου διακηρύσσουν τη στροφή στην βιώσιμη κατανάλωση

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ) και ο Δήμος Γεροσκήπου,

καλούν τους δημότες να συμβάλουν στην απάλειψη του τεράστιου περιβαλλοντικού και κοινωνικού προβλήματος της διαχείρισης τροφίμων μέσα από την εφαρμογή λιτού τρόπου ζωής και βιώσιμης κατανάλωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, προστίθεται στην ανακοίνωση , συμπίπτει με την επιδείνωση των επιπτώσεων και στη χώρα μας από την παγκόσμια οικονομική κρίση ενώ υπογραμμίζεται η θέση για μέτρα επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και την προώθηση μέτρων κοινωνικής συνοχής μέσα από προγράμματα αξιοποιώντας τη συνεισφορά και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάθε χρόνο, διεθνώς, σπαταλούνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων ενώ, ταυτόχρονα, ένας στους επτά ανθρώπους μένει νηστικός για μέρες και περισσότερα από 25.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στην Αφρικανική ήπειρο.

Με βάση την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο το ένα τρίτο της παραγωγής σπαταλείται ενώ, συγχρόνως, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους από ασιτία. Η καταστροφική εξάντληση των φυσικών πόρων είναι γεγονός και αυτό οφείλεται στην κακή διαχείριση των τροφίμων. Καταναλώνοντας τα απολύτως απαραίτητα, προτιμώντας προϊόντα τοπικής παραγωγής και χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα με τρόπο ώστε να μην σπαταλείται ή απορρίπτεται τροφή, είναι το ελάχιστο μέτρο του κάθε ευσυνείδητου καταναλωτή και αποτελεί χρέος όλων μας.

Ο ΟΗΕ στεγάζει τη φετινή διοργάνωση κάτω από το σύνθημα «Σκέψου-Φάγε-Σώσε», ένα θέμα που αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας του βιώσιμου καταναλωτισμού και του περιορισμού απώλειας τροφίμων. Η ΟΠΟΚ, έχοντας υπόψη τα δεδομένα της Ευρώπης και της Κύπρου, υιοθετεί το επιπρόσθετο σύνθημα της «στροφής στη βιώσιμη κατανάλωση και προώθησης μέτρων για αειφόρο ανάπτυξη για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει αυξηθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Με ικανοποίηση παρατηρούμε στα κυπριακά νοικοκυριά τη χρήση βιολογικών προϊόντων και την υιοθέτηση πρακτικών με φυσικές καλλιέργειες στους κήπους.

Μέσω της ανακοίνωσης επισημαίνεται επίσης πως , η ευρεία στροφή της κοινωνίας σε βιώσιμες πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, είναι ευθύνη πολιτική,

Καλούνται τέλος οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/