Η πόλη της Πάφου ποντάρει στη βελτίωση των ακτών της

Η πόλη της Πάφου ποντάρει στη βελτίωση των ακτών της

H ακτογραμμή της επαρχίας Πάφου, σε μια έκταση 20 και πλέον χιλιομέτρων, από τα δημοτικά όρια Γεροσκήπου μέχρι την Πέγεια και τον Κόλπο των Κοραλλίων, αποτελεί το πεδίο ενός μεγαλόπνοου σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε η ακτογραμμή της χαμηλής Πάφου να αποτελέσει το δυνατό χαρτί της παφίτικης οικονομίας την εποχή της κρίσης.

Έχοντας επίγνωση ότι η καταστροφική πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά το μοιραίο Eurogroup δεν αφήνει στο στάδιο αυτό περιθώρια περαιτέρω ενασχόλησης και με τον δεύτερο βασικό πυλώνα της παφίτικης οικονομίας, αυτόν των κατασκευών, οι τοπικοί παράγοντες ρίχνουν και κατά το 2015 όλο το βάρος τους στην τουριστική βιομηχανία, επιχειρώντας να εξαλείψουν τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες παρελθόντων ετών.


Πρώτο μέλημά τους η εξάλειψη κάθε πιθανότητας επαναφοράς του μείζονος ζητήματος της ελλειπούς ασφάλειας των παραλιών. Σε αυτά τα πλαίσια αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης προστασίας και βελτίωσης της ακτής του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου που έχει εκπονηθεί από ιδιωτικό οίκο κατ’ ανάθεση του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου και πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών, Νίκος Σιμιλλίδης, δηλώνει στον «Φ» ότι αντικείμενο του masterplan είναι η προτεινόμενη λύση για την περιοχή που εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάφου.

«Οι μελετητές πρότειναν ως μέτρο προσαρμογής παντρέματος του φυσικού περιβάλλοντος με τα τεχνικά έργα την κατασκευή νέων έργων μέσα στη θάλασσα και οι παράλληλοι κυματοθραύστες να έχουν σχήματα που να προσομοιάζουν το περιβάλλον και να τους δοθούν σχήματα με φυσικό τρόπο», αναλύει.

Εκ μέρους των μελετητών ο Αντώνης Τουμαζής ανέφερε στην πρώτη παρουσίαση της μελέτης που έγινε το περασμένο καλοκαίρι πως σε αυτήν γίνεται αναφορά στο τι προνοεί το ρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της παραλίας στα δημοτικά όρια του Δήμου Πάφου. Η μελέτη, είπε, βρίσκεται στα τελικά στάδια και μετά την παρουσίαση που έγινε στον Δήμο Πάφου θα ακολουθήσουν και οι παρουσιάσεις στις εμπλεκόμενες κοινότητες.

«Θα γίνει στη συνέχεια παρουσίαση του ρυθμιστικού σχεδίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος», τόνισε, «και ανάλογα με την άδεια που θα δοθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, ή θα προσαρμοστεί ή θα εγκριθεί το ρυθμιστικό σχέδιο όπως προτείνεται».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών του Δήμου Πάφου επισημαίνει ταυτόχρονα ότι πέραν του αναμενόμενου masterplan για το σύνολο του παραλιακού μετώπου της χαμηλής περιοχής της επαρχίας, ο Δήμος Πάφου είναι σε επαφή με ειδικούς για εφαρμογή κάποιων επιπρόσθετων ρυθμίσεων στο ανατολικό μέτωπο της ακτογραμμής του δήμου για αύξηση της ασφάλειας των λουομένων και για προστασία των ακτών από τη διάβρωση.

«Για το μέρος αυτό του παραλιακού μας μετώπου», τόνισε ο κ. Σιμιλλίδης, «υπήρχε από παλαιότερα μια μελέτη, την οποία εργαζόμαστε αυτή την περίοδο για να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες».

Πονοκέφαλος η «παραλία των πνιγμών»

Ένας από τους κυριότερους στόχους της δημοτικής Αρχής Πάφου και της Επιτροπής Παραλιών, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, είναι να μετατραπεί η «παραλία των πνιγμών» σε «κανονική» παραλία λουομένων.

Ο προγραμματισμός του δήμου είναι να απευθυνθεί προς τον σκοπό αυτό σε ειδικούς ακτομηχανικούς, προκειμένου να εκπονηθεί μια σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη που θα καταδεικνύει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου η επικίνδυνη παραλία των Τάφων των Βασιλέων να πάψει να προκαλεί τόσους πνιγμούς και ατυχήματα.

Ο κ. Σιμιλλίδης επισήμανε ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη μελέτη από ειδικούς, αφού όπως διαφάνηκε από τις ενέργειες του Τμήματος Δημοσίων Έργων πέρυσι, με την τοποθέτηση πασσάλων και ενημερωτικών πινακίδων, το πρόβλημα δεν επιλύεται, αλλά μετατοπίζεται χωροταξικά σε διπλανές εκτάσεις.

Έργα σε επτά φάσεις προβλέπει το ρυθμιστικό σχέδιο του δήμου

Σύμφωνα με τον Αντώνη Τουμαζή, έναν εκ των μελετητών, το ρυθμιστικό σχέδιο για τον Δήμο Πάφου προνοεί κατασκευή παράλληλων κυματοθραυστών στη δημοτική πλαζ, μέτρα προστασίας των λουομένων στην περιοχή βόρεια των Τάφων των Βασιλέων, καθώς και μικρές επεμβάσεις σε άλλες περιοχές.

Ο κ. Τουμαζής είπε πως το masterplan καθορίζει την πολιτική για την προστασία των ακτών, ενθαρρύνοντας ωστόσο τη δημιουργία του παραλιακού πεζόδρομου κατά μήκος όλης της περιοχής από την Πάφο μέχρι τον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας, τη δημιουργία προσβάσεων όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει την παραλία και την προβολή των παραλιών της Πάφου, οι οποίες -όπως είπε- είναι μοναδικές ιδίως στο βόρειο μέτωπο της Πάφου.

Ο Νίκος Σιμιλλίδης ανέφερε ότι σε αυτά τα πλαίσια, οι τοπικοί φορείς θα απαιτήσουν την υλοποίηση του έργου το συντομότερο δυνατόν.

«Το έργο είναι χωρισμένο σε επτά φάσεις και για αυτό τον λόγο ο Δήμος Πάφου θα απαιτήσει την έναρξη της πρώτης και της δεύτερης φάσης, οι οποίες αφορούν τις επικίνδυνες παραλίες και εκείνες που δεν έχουν τις σωστές προϋποθέσεις για μια ασφαλή και αμμώδη περιοχή λουομένων», είπε.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος