Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα
Καθημερινά, οι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης διαγράφουν χρέη αθλητικών σωματείων, ανακοινώνουν χορηγίες για διάφορες ομάδες του πληθυσμού, εξαγγέλλουν έργα στις επαρχίες που κανείς δεν ξέρει πότε θα προωθηθούν. Διαφημίζουν ξανά την κατασκευή και λειτουργία αστεροσκοπείου στο Τρόοδος.
Τι γίνεται όμως στον Τομέα της Υγείας; Με τη ψήφιση του νόμου, που καθορίζει τις συνεισφορές στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, οι αρμόδιοι θεωρούν πως έλυσαν όλα τα προβλήματα και τα πάντα βαίνουν καλώς. Καμία ενέργεια από μέρους τους για την προετοιμασία εφαρμογής του Σχεδίου.
Όταν τους υποδεικνύομε τα πολλά προβλήματα που αναφύονται καθημερινά στη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, διαμαρτύρονται.
Όταν τους αναφέρουμε πως δεν καταβάλλεται καμιά προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση των ίδιων των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αντιδρούν.
Όταν τους επισημαίνουμε την ξεπερασμένη τεχνολογία και την μη ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ειρωνεύονται.
Όταν τους προειδοποιούμε πως ο δημόσιος τομέας της υγείας οδηγείται στην αποσύνθεση, την κοινωνική δυσφήμιση, στη συρρίκνωση και περιθωριοποίηση και την τελική κατάρρευση από τη μη ορθολογιστική επίλυση των προβλημάτων –λειτουργικών, διοικητικών, ιατρικής στελέχωσης, αυτοί χλευάζουν.
Μια επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, και μια συνομιλία με ασθενείς, είναι αρκετή για να διαπιστωθεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας.
Παρόλες τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες, που καταβάλλει η διοίκηση, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, η δημόσια υγεία νοσεί.
– Ασθενείς αναμένουν σε ουρές, τόσο στο χώρο εξυπηρέτησης του κοινού για εγγραφή, όσο και στα διάφορα τμήματα, λόγω υποστελέχωσης.
– Καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται από την καθημερινή μεταφορά τους από Πάφο σε Λευκωσία για την απαιτούμενη θεραπεία τους.
– Καρδιοπαθείς αναμένουν εβδομάδες, πολλές φορές και μήνες, βρισκόμενοι σε λίστες αναμονής, για μετακίνηση τους από Πάφο σε Λεμεσό για αγγειογραφίες και αγγειοπλαστικές.
– Νεφροπαθείς στριμώχνονται σε ένα μικρό θάλαμο, αναμένοντας επέκταση του χώρου και τοποθέτηση νέων μηχανών αιμοκάθαρσης.
– Ασθενείς υψηλού κινδύνου, περιμένουν την μετατροπή της μονάδας αυξημένης φροντίδας σε μονάδα εντατικής θεραπείας με την τοποθέτηση εντατικολόγων.
– Γιατροί μιλούν για απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Προειδοποιούν και η κραυγή αγωνίας τους, είναι κραυγή απόγνωσης.
Αντί λοιπόν, οι αρμόδιοι να διαμαρτύρονται, να αντιδρούν, να ειρωνεύονται και να χλευάζουν ας εκπονήσουν και ας εφαρμόσουν συγκεκριμένο σχέδιο, που θα βελτιώνει το υφιστάμενο σύστημα, και θα εξασφαλίζει ψηλού επιπέδου φροντίδα για ολόκληρο τον πληθυσμό.
Οι σύγχρονες κοινωνίες, οφείλουν να αντικρίζουν την υγεία με τη θεμελιώδη αρχή που την καθορίζει ως κοινωνικό αγαθό, το οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει ένα κράτος στους πολίτες του.
Η υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα . Δεν είναι πολυτέλεια.
Αντώνης Αντωνίου.
Πρόεδρος Ε.Ε. Πάφου, ΔΗ.ΚΟ.
Πρώην Βουλευτής.