Η χορογράφος Esther Steinkogler μιλά για τη δράση του Πάφος2017

Η χορογράφος Esther Steinkogler μιλά για τη δράση του Πάφος2017

Κορίτσια και αγόρια από διάφορες πόλεις της Κύπρου, τριάντα περίπου στον αριθμό μετέβησαν την Τετάρτη στην Πάφο και στη Σχολή Μπαλέτου Κλέας Πιτσιλλίδου προκειμένου να συμμετάσχουν στις ακροάσεις για τη συμμετοχή τους στη δράση «Σώματα στον Αστικό Χώρο» – Bodies in Urban Spaces».

Η πρόσκληση έγινε από τον Οργανισμό Πάφος 2017, στο πλαίσιο του προγράμματος της κοινωνικής συμμετοχής με τη συνεργασία της αυστριακής πρεσβείας και τη στήριξη του Dance Culture Pafos.


Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η Esther Steinkogler, χορογράφος από την Αυστρία, η οποία διευθύνει τη χορογραφία της δράσης αυτής, ανέφερε πως η Πάφος αλλάζει από όλες τις απόψεις και για αυτήν ήταν όπως είπε, πολύ ενδιαφέρον να έρθει για να συμμετάσχει στη δράση “Bodies in Urban Spaces”, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.

Εξέφρασε μάλιστα την περιέργεια της για την αντίδραση του κόσμου στην συγκεκριμένη δράση.

Σύμφωνα με τη χορογράφο, η ομάδα των ατόμων που θα επιλεγεί θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με το διάσημο αυστριακό καλλιτέχνη Willi Dorner και την ίδια ως συνεργάτη του σε ένα δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου 2017 και αφορά σχηματισμούς σωμάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Σκοπός μας είναι μέσω της συγκεκριμένης δράσης η εμπλοκή τόσο της κοινωνίας όσο και των επισκεπτών της με στόχο την περιδιάβαση της πόλης μέσα από μια πρωτότυπη διαδρομή, δήλωσε.

Ερωτηθείσα η κ. Esther Steinkogler ποιες περιοχές της Πάφου θα επιλεγούν, ανέφερε πως προσπαθούν να βρουν μέρη στα οποία μπορείς να ζεις εκεί κάθε μέρα, αλλά δεν τα πρόσεξες ποτέ. Ο σκοπός μας, συνέχισε, είναι να ωθήσουμε το κοινό να δει ξανά την πόλη του και να ανακαλύψει κάτι καινούργιο σ’ αυτήν. Να δουν οι πολίτες την πόλη τους από την οπτική γωνία ενός καλλιτέχνη και να βρουν κάτι καινούργιο, συμπλήρωσε.

Από την άλλη, συνέχισε σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε την αρχιτεκτονική, η οποία υπήρχε από πριν και θα εξακολουθήσει να υπάρχει .

Επίσης, μέσω της συγκεκριμένης δράσης, συνέχισε, ο άνθρωπος μπορεί να προσαρμοστεί σ’ αυτές τις συνθήκες.

Η επιλογή μας αφορά –όπως είπε- το κέντρο της Πάφου, το εμπορικό κέντρο, μια περιοχή στην οποία μπορούν να ζήσουν άνθρωποι αλλά και να δημιουργηθεί ένας χώρος που δεν υπήρχε πριν .

Μετά τις ακροάσεις οι ενδιαφερόμενοι θα εκπαιδευτούν για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι σε καλή φυσική κατάσταση, καθώς στο πλαίσιο της δράσης θα πρέπει να τρέχουν, να σκαρφαλώνουν, να κρατούν περισσότερα κιλά.

Είναι απαιτητικό, όπως είπε, και καθόλου εύκολο.

Σημειώνεται πως ο Willi Dorner εξειδικεύεται, από το 1999 σε διαδραστικές παραστάσεις σε εξωτερικούς χώρους και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Νοτίου Κορέας (Festival de Marseille, FTA – Festival Trans Amériques Montreal, Dance Umbrella London, Spring dance Utrecht, Crossing the Lines, b:om κ.ά.)

Η συνεργάτιδα του Willi Dorner, Esther Steinkogler που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Πάφο ανέφερε πως άρχισε να χορεύει όταν ήταν 5 ή 6 χρόνων .

Ακολούθως, είπε στο ΚΥΠΕ, έκανε ειδίκευση στον σύγχρονο χορό για τέσσερα χρόνια και μετά άρχισε να εργάζεται ως χορεύτρια επαγγελματικά.

Στη Φινλανδία εργάστηκε ως χορογράφος. Στα επόμενα χρόνια έκανε χορό ως χόμπι, ενώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διευθύνει την χορογραφία.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ