Θέματα Κάτω Πάφου και Λατσιού θα συζητήσει ο Δήμαρχος Π. Χρυσοχούς με βουλευτές

Θέματα Κάτω Πάφου και Λατσιού θα συζητήσει ο Δήμαρχος Π. Χρυσοχούς με βουλευτές

Για τις θέσεις του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς σε σχέση με τα προβλήματα


που δημιουργούνται στα λιμάνια της Κάτω Πάφου και του Λατσιού όσον αφορά τη χρήση διευκολύνσεων για θαλάσσια σπορ που προσφέρονται στους χώρους αυτούς αναμένεται να ενημερώσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της τοπικής αρχής, θέση του Δήμου είναι ότι ο Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμος, κεφάλαιο 59 θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να επιτρέπεται η παροχή διευκολύνσεων από αλιευτικά καταφύγια, λιμάνια, σκάφη αναψυχής και κρουαζιερόπλοια, και να επιτρέπεται όπως ήταν και πριν την λανθασμένη τροποποίηση που έγινε το 2004 στο άρθρο 5Γ (3) (α.γ. 3 (Ι) του 2004) , παράγραφος (3) για τις Άδειες παροχής διευκολύνσεων. Η διευθέτηση επιβάλλεται να γίνει, προστίθεται στην ανακοίνωση, για πρακτικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Η τοπική αρχή μέσω της ανακοίνωσης της εκτιμά πως είναι αδιανόητο να μεταφέρουμε αυτή την υπηρεσία μέσα στις περιοχές λουομένων και να δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης ατυχημάτων. Ζητούμε συνεχίζει η ανακοίνωση, επανεξέταση του θέματος και τροποποίηση της νομοθεσίας . Κατά την τροποποίηση της νομοθεσίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των δύο λιμανιών Κάτω Πάφου και Λατσιού και ιδιαίτερα του λιμανιού του Λατσιού, όπως η σύνδεση του λιμανιού του Λατσιού με τον Ακάμα , τους πολλούς περιορισμούς και απαγορεύσεις που έχουν τεθεί και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην οικονομική και ιδιαίτερη την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς , λόγω του «Νατούρα 2000» . Θα πρέπει ακόμη, προστίθεται, να ληφθεί υπόψη ότι το λιμάνι του Λατσιού προσφέρει εδώ και δεκαετίες παροχή διευκολύνσεων για θαλάσσια σπορ .

Εισήγηση της δημοτικής αρχής προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι όπως επιτρέπεται η παροχή διευκολύνσεων θαλάσσιων σπορ   υπό προϋποθέσεις , λαμβάνοντας υπόψη: τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής και το γεγονός ότι έτσι και αλλιώς τα σκάφη βρίσκονται στο λιμάνι, αφού   έχουν άδεια ελλιμενισμού , πληρώνοντας τα σχετικά   τέλη. Επίσης ότι στη θαλάσσια περιοχή Κάτω Πάφου και Λατσιού συχνά δημιουργούνται κυματισμοί , οι οποίοι δυσκολεύουν και πολλές φορές δεν επιτρέπουν την ομαλή επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών στα σκάφη από τους διαύλους, και ακόμη ότι οι διευκολύνσεις προσφέρονται από το παλιό λιμάνι του Λατσιού που πλέον θα είναι στη διαχείριση του Τμήματος Αλιείας και η πληρότητα του επιτρέπει και τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής. Επισημαίνεται επίσης από την δημοτική αρχή ότι θα μπορούσε να τεθεί σαν προϋπόθεση και υποχρέωση των αδειούχων παροχής διευκολύνσεων τα σκάφη να συνοδεύονται από τους αδειούχους και να παραδίδονται στους χρήστες έξω από το λιμάνι .

Το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στη νέα τουριστική περίοδο και ενόψει του γεγονότος ότι συζητείται πιθανή τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας η ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς εισηγείται να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας για την τροποποίηση της νομοθεσίας και τερματισμό των καταγγελιών από τη Λιμενική Αστυνομία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/