Θα γίνει Μαρίνα στη Γεροσκήπου;

Θα γίνει Μαρίνα στη Γεροσκήπου;

Καταφύγιο στον ποταμό Έζουσας, δυναμικότητας 50 περίπου σκαφών, προωθεί ο Δήμος Γεροσκήπου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, που θα είναι το πρώτο το είδος του στην επαρχία Πάφου, στο καταφύγιο αυτό θα φιλοξενούνται κυρίως αλιευτικά σκάφη και η σχετική μελέτη έχει ήδη εκπονηθεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που φέρνει στη δημοσιότητα το philenews, βασικές αρχές του έργου είναι ότι τα έργα κατασκευής του καταφυγίου δεν θα παρεμποδίζουν τη ροή και εκβολή του ποταμού Έζουσας. Η κοίτη είναι τεράστια ούτως ή άλλως, επισημαίνουν οι μελετητές, με κροκάλες ποτάμιας προέλευσης και αδρανές το μεγαλύτερο της μέρος εξαιτίας της κατασκευής του φράγματος της Κανναβιού.


Επισημαίνεται επίσης ότι δεν θα δημιουργούνται πρόσθετοι ακτομηχανικοί κίνδυνοι, τα έργα θα λαμβάνουν υπόψη υπάρχοντα υπόγειο αγωγό λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου που οδεύει προς τον παρακείμενο βιολογικό σταθμό και θα θωρακιστεί ο πυθμένας και τα πρανή για να αντιμετωπίζονται θέματα υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.

«Το σύνολο των έργων, θα κριθεί από περιβαλλοντική μελέτη», τονίζεται στην έκθεση του Πολυτεχνείου, «θα μελετηθεί η εκτέλεση εξωτερικών έργων στην θάλασσα, πχ προβόλου, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα προσαμμώσεως της λιμενολεκάνης ή πρόκλησης άλλων δυσμενών επιπτώσεων και το έργο να συνάδει με τα προταθέντα έργα του συστήματος των κυμματοθραυστών που σχεδιάστηκαν και εκτελούνται στην περιοχή».

Σημαντική πτυχή του σχεδιασμού, είναι η εμπορική εκμετάλλευση της χερσαίας έκτασης παρά το έργο, όπου σχεδιάζεται μια ανάπτυξη ανάλογη με αυτήν που δημιουργείται στους χερσαίους χώρους των μαρίνων, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα.

Η μελέτη επισημαίνει, συγκεκριμένα, ότι η προοπτική στο χερσαίο χώρο είναι να δημιουργηθεί περιορισμένης έκτασης υποδομή φιλοξενίας και άλλων εμπλουτιστικών χρήσεων, όπως για παράδειγμα ψαροταβέρνες, περιβαλλοντικών παρατηρητηρίων, κωπηλατικού κέντρου και άλλα.

Ο Δήμος Γεροσκήπου υπέβαλε ήδη στις 5 Σεπτεμβρίου προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη, δύο προκαταρτικές λύσεις για τον σχεδιασμό, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία υλοποίησης του έργου.

Πηγή: Φιλελεύθερος