Κάλεσμα σε Κινητοποίηση – 4 Μαρτίου 2015
Στις 4 και 5 του Μάρτη πρόκειται να συνέλθει στην Κύπρο η ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με αυτή την ευκαιρία οι Συνδικαλιστικές και Κοινωνικές Οργανώσεις που συναποτελούν την Πλατφόρμα “Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί” έχουν αποφασίσει την διοργάνωση μεγάλης παγκύπριας κοινωνικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας προς τις πολιτικές σκληρής λιτότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τρόικας την Τετάρτη 4 του Μάρτη ώρα 5 μ.μ στο χώρο έξω από το Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.
Προσδοκούμε αυτή η μεγάλη κινητοποίηση να πάρει Ευρωπαϊκή διάσταση, γι’ αυτό έχουμε καλέσει συνδικάτα και οργανώσεις από την Ευρώπη για να συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά.
Απορρίπτουμε τις σκληρές πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόζονται τόσο στον τόπο μας όσο και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και διαμαρτυρόμαστε προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία με το διττό της ρόλο επέτρεψε αλλά και συνέβαλε στον σχεδιασμό και την επιβολή τους.
Η Κοινωνία της Κύπρου έγινε μάρτυρας αλλά και θύμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε τόσο από την ίδια την ΕΚΤ, ως απόρροια του εποπτικού της ρόλου, όσο και από την Τρόικα, της οποίας η ΕΚΤ αποτελεί βασική συνιστώσα.
Ως εποπτικός θεσμός του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού και Νομισματικού Συστήματος, του οποίου η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος από τον Ιανουάριο του 2008, η ΕΚΤ δεν έλεγξε ούτε κι επέβαλε όρια στους φρενήρεις ρυθμούς των χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον τόπο μας, που καταφανώς οδηγούσαν στην καταστροφή. Η διάγνωση πολιτικών και τεχνοκρατών καταγράφει πως η οικονομική καταστροφή της Κύπρου, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην τραπεζική κρίση. Συνεπώς, ξεκάθαρα αναδεικνύεται η ευθύνη της ΕΚΤ για το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας λειτούργησε, για όλο το πιο πάνω διάστημα, εις βάρος της οικονομίας, των μετόχων, των δανειοληπτών και των καταθετών, ευθύνη που επιτάθηκε κι από την αδικαιολόγητη δανειοδότηση στην οποία η ίδια προέβη προς τα τραπεζικά ιδρύματα και η οποία φορτώθηκε στη συνέχεια στις πλάτες του κύπριου πολίτη.
Ως συνιστώσα της Τρόικα, η ΕΚΤ μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ αγνόησαν το οικονομικό έγκλημα των τραπεζών, δεν επιμέρισαν ως έπρεπε τις ευθύνες και επέβαλαν, με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Πολιτείας, πολιτικές λιτότητας, οι οποίες πλήττουν κατά κύριο λόγω αυτούς που δεν ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή: τους νέους, τους βιοπαλαιστές, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους. Η πολιτική του φαύλου κύκλου της άκρατης και σκληρής λιτότητας, οδηγεί την οικονομία στη στασιμότητα και όχι στην ανάπτυξη, όπως διακηρύττεται από τους θιασώτες της, στην αύξηση της ανεργίας και την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, στη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Συνακόλουθα, πλήττεται και συρρικνώνεται, πάλι, κατά κύριο λόγο, το Κράτος Πρόνοιας, εις βάρος της ποιότητας ζωής του απλού ανθρώπου.
Πέρα, όμως από τα πιο πάνω, δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί η ευθύνη της ΕΚΤ και για το γεγονός ότι η Κύπρος μετατράπηκε σε πειραματόζωο, για τις νέες πρακτικές, λέγε δοκιμές, αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Αυτή η δοκιμασία, της οποίας τις επιπτώσεις απέφυγαν επώνυμοι και μη, λόγω προνομιακής ενημέρωσης, οδήγησε μεγάλο αριθμό μετόχων, μικρο-καταθετών και έντιμων επιχειρηματιών στην οικονομική κατάρρευση, ακόμα και εθελοντικών οργανισμών. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε με συγκεκριμένο τρόπο και σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση της υφεσιακής κατάστασης σε ό, τι αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης από τη μια και επαρκούς διαβίωσης ή και επιβίωσης των ανθρώπων από την άλλη.
Με την μεγάλη παγκύπρια κινητοποίηση στο χώρο της Συνεδρίας του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Κοινωνία της Κύπρου καταθέτει την αντίδρασή της για τη συνεχιζόμενη κι εντεινόμενη εφαρμογή μέτρων λιτότητας, που αυξάνουν τον ρυθμό φτωχοποίησης και δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο τη ζωή των απλών ανθρώπων.
Οι Συνδικαλιστικές και Κοινωνικές Οργανώσεις της Πλατφόρμας “Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί” καλούν τον Πρόεδρο και τη λοιπή ηγεσία της ΕΚΤ να αναστοχαστούν τις αρνητικές και σκληρές συνέπειες που οι πολιτικές του φαύλου κύκλου έχουν επιφέρει στις κοινωνίες του ευρωπαϊκού νότου και τους απλούς ανθρώπους, στην απασχόληση και την ευημερία των εργαζομένων, στην προοπτική για τους νέους, και να υιοθετήσουν πολιτικές αναθεωρημένης στρατηγικής ανάπτυξης, η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και ισόρροπη οικονομική πρόοδο για όλο το φάσμα της κοινωνίας.
Καλούμε όλους τους πολίτες της Κύπρου, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες να δώσουν μαζικά και μαχητικά το παρών τους σε αυτή τη κινητοποίηση, για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους όσους απαιτούν αλλαγή πορείας στην Ευρωπαϊκή κυρίαρχη οικονομική και κοινωνική πολιτική και διεκδικούν πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, με όλους όσους αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
Οι οργανώσεις:
Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ),Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), Οργάνωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ), Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ) Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ), Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), Ένωση Συντακτών Κύπρου, Κίνηση Κατά των Εκποιήσεων, Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Νεα Αγροτική, Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ), Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ), Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και στις Πολιτικές Λιτότητας, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κίνηση Πολιτισμού.