Κάποιοι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν το θάρρος να σηκώσουν την πολιτική ευθύνη που συνεπάγεται η διζωνική διχοτόμηση, λέει ο Γ.Λιλλήκας

Ο Εθνάρχης Μακάριος σε καμία περίπτωση δεν δέχτηκε την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία


ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ ‘ που τελέστηκε στην Παναγιά , προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Η συμφωνία είπε «Μακαρίου – Ντεγκτάς το 1977 μιλάει ξεκάθαρα για την περιφερειακή ομοσπονδία» και πρόσθεσε , πως η λέξη διζωνική, δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο της συμφωνίας.

Ο Μακάριος, συνέχισε ο κ Λιλλήκας, σε μαγνητοφωνημένη του συνέντευξη που παραχώρησε στον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη ρωτήθηκε ευθέως και απάντησε, με τρόπο που δεν επιτρέπει- όπως είπε -, παρερμηνείες.

Ρωτήθηκε είπε, « αν αποδέχεται μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» και απάντησε ξεκάθαρα ΟΧΙ.  

Ρωτήθηκε επίσης για το λόγο που απορρίπτει την διζωνική και ο Μακάριος απάντησε « γιατί αντί ομοσπονδίας , η Τουρκία θα επιδιώξει συνομοσπονδία, σαν να είναι τα δύο όπλα».

Κι όμως παρά την σαφή απόρριψη της διζωνικής , συνέχισε ο κ Λιλλήκας « κάποιοι πολιτικοί ηγέτες που προάγουν αυτή την λύση επικαλούνται τον Μακάριο , παραποιούν την ιστορική αλήθεια και προσβάλουν την μνήμη του Μακαρίου τον οποίο υποτίθεται τιμούν».

Προσφεύγουν συνέχισε στην ανήθικη διαστρέβλωση της θέσης του Μακαρίου, γιατί απλούστατα ,όπως ανέφερε , « δεν έχουν το θάρρος να σηκώσουν την πολιτική ευθύνη, που συνεπάγεται η διζωνική διχοτόμηση».

Όταν κάποιοι παρότρυναν τον Εθνάρχη Μακάριο να πολιτευτεί στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι από μια μεγαλύτερη χώρα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την μικρή Κύπρο, εκείνος απάντησε, είπε ο κ Λιλλήκας, : «το μεγαλείο ενός έργου δεν εξαρτάται από το μέγεθος της σκηνής».

 

Η εμμονή του σε αρχές και αξίες, η αγωνιστικότητα και το πάθος του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, τον έκαναν σύμβολο αγώνα όχι μόνο για τον ελληνισμό ολόκληρο αλλά για όλους τους λαούς που πολεμούσαν την αποικιοκρατία και αναζητούσαν το δρόμο για την Εθνική τους ανεξαρτησία, όπως είπε.

Ο Μακάριος είπε ο κ Λιλλήκας επιχειρώντας να λύσει το Κυπριακό σε γρήγορο χρόνο, έκανε τον ιστορικό συμβιβασμό για τη Διπεριφερειακή Ομοσπονδία.

Όταν, όμως είπε , διαπίστωσε πως αυτό που η Τουρκία επεδίωκε ήταν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος που θα μετέτρεπε την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, άρχισε να προετοιμάζεται για ένα μακροχρόνιο αγώνα.

Ο κ Λιλλήκας πρόσθεσε επίσης πως ο μακροχρόνιος αγώνας δεν ήταν επιλογή του Μακαρίου, αλλά – όπως είπε-, μας επιβλήθηκε από την Τουρκική αδιαλλαξία και τον Τουρκικό επεκτατισμό.

Όταν είπε, ο Μακάριος κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ μιας λύσης που θα υποθήκευε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και τον αγώνα, επέλεξε τον αγώνα, γιατί δεν μπορούσε να διανοηθεί άλλη λύση από αυτή που οδηγεί στην ελευθερία και ανατροπή των κατοχικών δεδομένων.

 

Η καλύτερη τιμή που μπορούμε να αποτίσουμε στον Μακάριο συνέχισε , είναι ο σεβασμός στις παρακαταθήκες του, και η συνέχιση των αγώνων και η προσήλωση στα οράματα του.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών παρατήρησε επίσης πως ρεαλιστικά, και αξιολογώντας την Τουρκική πολιτική και τους Τουρκικούς στόχους , διαπιστώνουμε πως η Τουρκία μετά από τη λύση επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Αντικειμενικά εκτιμώντας την πολιτική μας, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι μέσα από τις διαχρονικές μας υποχωρήσεις έχουμε ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και του εξευμενισμού της Τουρκίας, έχει χρεοκοπήσει αφού όχι μόνο δεν έκαμψε την τουρκική αδιαλλαξία αλλά αντίθετα την εκτρέφει, όπως είπε.

Πρόσθεσε ακόμη πως σήμερα, πρέπει να χαράξουμε μια νέα διεκδικητική πολιτική, να προσδώσουμε ξανά στο Κυπριακό, τον πραγματικό του χαρακτήρα, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και να προσδώσουμε στον αγώνα μας, το ορθό του περιεχόμενο ως αντικατοχικού, απελευθερωτικού αγώνα.

 

 

Τα ξένα κέντρα αποφάσεων που πολέμησαν τον Μακάριο, που στηρίζουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, δραστηριοποιούνται σήμερα για να μας επιβάλλουν το σχέδιο Ανάν υπό διαφορετική ονομασία. Θέλουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική μας εξάρτηση και την κοινωνική εξαθλίωση, την αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα για να μας επιβάλλουν τη λύση που εδώ και δεκαετίες σχεδίασαν είπε ο κ Λιλλήκας.

Σε μας εναπόκειται να τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, σημείωσε ο κ Λιλλήκας « όπως κάναμε τον Απρίλη του 2004, σε μας εναπόκειται να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας και του πολιτισμού μας, όπως υποδειγματικά το έκανε σε όλη του τη ζωή ο Μακάριος, υπερασπιζόμενος τα οικουμενικά ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».

Καλούμαστε σήμερα να αποδείξουμε πως δεν θα είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων σε αυτό το νησί. Γνωρίσαμε πολλούς κατακτητές στη μακραίωνη ιστορία μας. Όλοι τους έφυγαν. Εμείς μείναμε γιατί αυτή είναι η δική μας πατρίδα, κατέληξε.