Καίει Σιαηλή ο Βέργας

Καίει Σιαηλή ο Βέργας

Με ολοκλήρωση της κατάθεσης του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα, την κυρίως εξέταση του από την Κατηγορούσα Αρχή που εκπροσωπείται από τους Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου καθώς και την αντεξέτασή του από τον συνήγορο υπεράσπισης του 1ου κατηγορουμένου, δικηγόρο Χ. Χ”Λοϊζου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου η υπόθεση ΣΑΠΑ.

Ο Σάββας Βέργας παραδέχτηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Πάφου ότι λύγισε και αποφάσισε να μιλήσει για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ μόλις η αστυνομία συνέλαβε την σύζυγο του και μητέρα των παιδιών του Σοφία.


Στην κατάθεσή του, ο Σάββας Βέργας είπε ότι ο Γιώργος Σιαηλή τον επισκέφτηκε στα αστυνομικά κρατητήρια, λέγοντας ψέματα – κατά τον Βέργα – ότι ο ίδιος τον διόρισε δικηγόρο του, για να του ζητήσει να μην μιλήσει για τις μίζες του Δρακόπουλου.

Ο Βέργας είπε ότι αρνήθηκε να καλύψει τον Σιαηλή για τον οποίο επανέλαβε ότι πήρε 55 χιλιάδες από τον Δρακόπουλο της εταιρείας ENVITEC, τα οποία μοίρασαν μέσα στο αυτοκίνητο του Βέργα.

Ο τέως δήμαρχος Πάφου, που εκτίει ποινή φυλάκισης έξι χρόνων για την υπόθεση, αναγνώρισε στο δικαστήριο τις έξι καταθέσεις που έδωσε στους ανακριτές της υπόθεσης στα τέλη του 2014 που έγινε η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου και ανέγνωσε τις δύο εξ αυτών.
Συνολικά, παραδέχτηκε εκ νέου ότι έλαβε από τους διάφορους εργολάβους περίπου 500.000 ευρώ που ωστόσο, όπως ανέφερε, επέστρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Είπε συγκεκριμένα ότι έλαβε από τον Ανδρέα Χειμαρίδη εκτελεστικό μηχανικό της εταιρείας MEDCON το ποσό των 100.000 ευρώ και από τον διευθυντή της εταιρείας ENVITEC Χρίστο Δρακόπουλο το ποσό των 237.000 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται και το ποσό των 85.000 ευρώ που κατέθεσε – όπως είπε- στο λογαριασμό της συζύγου του Σοφίας στην Ελλάδα.

Είπε ακόμη ότι η σύζυγος του δεν είχε καμία ανάμειξη με το λογαριασμό που κατέθεσε τα χρήματα αυτά με σκοπό την αγορά διαμερίσματος.

Έλαβε επίσης, είπε, από την εταιρεία NEMESIS το ποσό των 60.000 ευρώ, και από την Κοινοπραξία Λοϊζος Ιορδάνους & XΠΘ 100.000 ευρώ. Ο Ιορδάνους του είχε δώσει χρήματα και για την προεκλογική του εκστρατεία, όπως είπε.

Ο Σάββας Βέργας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μετά την εκλογή του στη Δημαρχία ο Ε. Μαλληκίδης του είπε ότι θα έπρεπε να οργανώσουν μια ομάδα στην οποία να συμπεριλαμβάνονται ο ίδιος, ο Ε. Μαλληκίδης, ο Σύμβουλος Μηχανικός και Δημοτικοί σύμβουλοι της επιλογής τους, η οποία θα αναλάβει να κάνει τις διαδικασίες για να δοθούν σε εργολάβους έργα, ούτως ώστε η αναφερόμενη ομάδα να έχει το ανάλογο οικονομικό όφελος. Στην ομάδα ήταν και ο Σαβέριος Βραχίμης, όπως είπε, επιβλέπων μηχανικός.

Διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες προσφορών θα είναι νομότυπες, αλλά για όλες τις δυσκολίες που πιθανόν να υπήρχαν στο έργο, η ομάδα θα λειτουργούσε σαν μεσολαβητής για να διεκπεραιωθούν οι διαφορές χωρίς προβλήματα, αλλά η ομάδα να έχει οικονομικό όφελος. Αυτό θα ίσχυε από την κατακύρωση των προσφορών μέχρι την ολοκλήρωση του κάθε συμβολαίου.

Ο κ. Βέργας στην κατάθεσή του είπε ότι αυτές οι ομάδες δεν του άρεσαν.

Πρόσθεσε πως το γεγονός αυτό θα το ξανασυζητούσαν μετά τις εκλογές αν και εφόσον θα είχε εκλεγεί. Όταν εκλέγηκε ο ίδιος Δήμαρχος Πάφου – όπως είπε- και ανέλαβε την 1/1/2007 οι εμπειρογνώμονες και η υπηρεσία ΣΑΠΑ ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες προσφορών των 4 συμβολαίων της Β φάσης του αποχετευτικού.

Ο Ε. Μαλληκίδης μετά από 2 ή 3 μήνες που είχε εκλεγεί ως Δήμαρχος του είπε ότι είχε οργανώσει τη νέα ομάδα, η οποία αποτελείτο από Δημοτικούς συμβούλους και τους ίδιους.

Ο Βέργας ανέφερε στο δικαστήριο ότι δεν συμφωνούσε με το στήσιμο αυτής της ομάδας και πως τις δουλειές του προτιμά να τις κάνει μόνος του.

Όπως ωστόσο του είχε εξηγήσει ο κ. Μαλληκίδης ο ρόλος της ομάδας ήταν να βοηθούν τις διαδικασίες όταν θα έκλειναν οι δουλειές με κάποιους εργολάβους, χωρίς βέβαια να υπάρχουν τρανταχτές παρατυπίες και η ομάδα αυτή θα είχε οικονομικό όφελος. Επίσης του είχε πει ότι όταν θα εμβάζονταν τα ποσά θα μοιραζόντουσαν όλα επί ίσοις όροις.

Ο Μαλληκίδης ανέφερε ότι ο Βέργας θα ήταν ο συνδετικός κρίκος της ομάδας με τους εργολάβους. Εν τω μεταξύ ανέφερε επίσης ότι ο Ε. Μαλληκίδης του είπε ότι πριν την εκλογή του υπήρχε άλλη ομάδα που χρηματίζετο, και του ζήτησε να κάνουν νέα ομάδα με νέα πρόσωπα. Του ανέφερε ότι στην προηγούμενη ομάδα ήταν και ο Γιώργος Μιχαηλίδης και ότι ήταν επίσης και στη νέα υπό σύσταση ομάδα.

Ο Βέργας είπε πως όταν υπογράφτηκε εκ μέρους του ΣΑΠΑ το Α συμβόλαιο στις 30/4/2007 με την εταιρεία MEDCON με απόφαση του ΔΣ, επισκέφτηκε τον ίδιο μετά από κάποιες μέρες ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Μedcon Ανδρέας Χειμαρίδης και του είπε ότι ο Σύμβουλος μηχανικός και ο Ε. Μαλληκίδης του ζήτησαν ένα ποσό το οποίο θα δινόταν στην υπό αναφορά ομάδα με σκοπό να υπάρχει μια καλή συνεργασία κατά την εκτέλεση του έργου. Από ότι του είχε πει ο προαναφερόμενος η πρώτη δόση στην υπό αναφορά ομάδα θα δινόταν με την προκαταβολή που θα έπαιρνε η MEDCON από το ΣΑΠΑ και μετά αναλόγως της βοήθειας θα έπαιρνε και από τους επιβλέποντες μηχανικούς, αλλά και από τις αποφάσεις του ΔΣ του ΣΑΠΑ θα δινόταν και άλλα ποσά στην ομάδα.

Ο Σάββας Βέργας είπε ότι όταν υπογράφτηκε εκ μέρους του ΣΑΠΑ το Α συμβόλαιο στις 30.4.2007 με την εταιρεία MEDCON με απόφαση του ΔΣ, επισκέφτηκε τον ίδιο, μετά από κάποιες μέρες ο Ανδρέας Χειμαρίδης και του είπε, – όπως ανέφερε- ότι ο Σύμβουλος Μηχανικός και ο Ε. Μαλληκίδης του ζήτησαν ένα ποσό το οποίο θα δινόταν στην υπό αναφορά ομάδα με σκοπό να υπάρχει μια καλή συνεργασία κατά την εκτέλεση του έργου.

Η πρώτη δόση στην υπό αναφορά ομάδα θα δινόταν με την προκαταβολή που θα έπαιρνε η MEDCON από το ΣΑΠΑ και μετά αναλόγως της βοήθειας θα έπαιρνε και από τους επιβλέποντες μηχανικούς αλλά και από τις αποφάσεις του ΔΣ του ΣΑΠΑ θα δίνονταν και άλλα ποσά στην ομάδα.

Ο στόχος από ότι του είπε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας, ανέφερε στην κατάθεση του ο Σ. Βέργας, ήταν να εγκριθούν έξτρα εργασίες για να αυξηθεί το κόστος του συμβολαίου τους έτσι ώστε να είχαν όφελος τόσο η Medcon από το ποσό που θα δινόταν όσο και η ομάδα.

Ο Βέργας παραδέχτηκε ότι όταν το έργο από την MEDCON προχώρησε κατά τα έτη 2008- 2009 και 2010 από τις πολλές επαφές που είχαν και από τα διάφορα θέματα που προέκυψαν απέκτησε το θάρρος και ζήτησε από τον Τεχνικό Διευθυντή της προαναφερόμενης εταιρείας λεφτά για πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως για την όπερα, αλλά και για προσωπικό του όφελος.

Ο Βέργας είπε επίσης πως όταν υπογράφτηκε με απόφαση του ΔΣ του ΣΑΠΑ το συμβόλαιο Ε στις 22/2/2010 που ήταν απευθείας ανάθεση στη ΜΕDCON, κατάλαβε από την έκθεση του Συμβούλου Μηχανικού, αλλά και από τις θέσεις που πήραν στο Συμβούλιο τα μέλη της υπό αναφοράς ομάδας, ότι έπρεπε να γίνει παρασκήνιο για να εγκριθεί και να περάσει η απόφαση χωρίς προβλήματα.

Ο Σάββας Βέργας έκανε αναφορά σε συνάντηση στο χωριό Αναλιόντα, σε τραπέζι που οργάνωσε ο εργολάβος Λοΐζος Ιορδάνους στην οποία μετείχαν οι Γιώργος Μιχαηλίδης Ευτύχιος Μαλληκίδης, και Σαβέριος Βραχίμης που αποτελούσαν μέλη της ομάδας όπως ονομαζόταν που θα στήριζε τον συγκεκριμένο εργολάβο να αναλάβει συμβόλαιο του ΣΑΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της κυρίως εξέτασης του Σ. Βέργα ακολούθησε η αντεξέταση του από τον συνήγορο υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου, Γ. Μιχαηλίδη, δικηγόρο Χ. Χατζηλοϊζου.

Ο κ. X. Χ” Λοίζου ρώτησε τον μάρτυρα για τη συνάντηση που είχε γίνει σε ταβέρνα στον Αναλιόντα και ποιοι παρέστησαν σ’ αυτήν, με τον μάρτυρα να απαντά πως η πρόσκληση για το τραπέζι έγινε από τον κ. Ιορδάνους και σ’ αυτό πήγαν ο ίδιος, ο Γ. Μιχαηλίδης ,ο Ε. Μαλληκίδης και ο Σαβέριος Βραχίμης. Ο Βέργας ανέφερε ότι το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν ότι “αν βοηθούσαμε το Λοϊζο Ιορδάνους να κατακυρωθεί η προσφορά θα είχαν τότε οι ίδιοι, οικονομικό όφελος”.

Ωστόσο ο δικηγόρος του Γ. Μιχαηλίδη ανέφερε ότι η συνάντηση δεν έγινε για αυτό το θέμα αλλά στα πλαίσια ενός οικογενειακού γεύματος του Λ. Ιορδάνους στο οποίο παρευρέθηκαν και κάποιοι συγγενείς του. Ο Βέργας είπε πως τα παιδιά του Λοϊζου Ιορδάνους τα γνώρισε σε άλλο τραπέζι και πως σε εκείνη τη συνάντηση ήταν μόνο οι πέντε τους. Είπε πως δεν είχε γνωρίσει καλά τον Σαβέριο Βραχίμη και εξεπλάγη που ρίσκαρε και παρέστη στη συνάντηση έστω σε μια μικρή απομακρυσμένη ταβέρνα. Ο τέως δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως η συνάντηση του με τον Γιώργο Μιχαηλίδη στο γραφείο του ήταν μετά τη συνάντηση στον Αναλιόντα και μετά την κατακύρωση της προσφοράς.

Ήθελα, είπε ο Σ. Βέργας, να ομολογήσω για να ελευθερωθεί και η σύζυγος μου. Παραδέχτηκε επίσης πως εκείνο το διάστημα είχε να ετοιμάσει διάφορες εκκρεμότητες πριν να πάει φυλακή, αλλά και ένα πατέρα να ασθενεί στο Ογκολογικό. Είπε τέλος πως είναι απ’ αυτούς που υποστηρίζει ότι απέναντι του έπρεπε να είναι και οι εργολάβοι.

Ο δικηγόρος του 1ου κατηγορούμενου υπέβαλε τη θέση ότι καμία συνάντηση δεν έγινε στο γραφείο του Γ. Μιχαηλίδη στην παρουσία του Λ. Ιορδάνους, του Σ. Βραχίμη , του Ε. Μαλληκίδης και του ιδίου, όπως ο μάρτυρας υποστήριξε.

Ρώτησε επίσης τον μάρτυρα αν η αστυνομία δεσμεύτηκε να αφήσει ελεύθερη τη σύζυγο του, με τη ομολογία του, με τον Σ. Βέργα να απαντά πως δεν πήρε καμία δέσμευση.

Ο Χατζηλοίζου ρώτησε τον Σ. Βέργα γιατί στην κατάθεση του δεν αναφέρθηκε στη συνάντηση τους στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα με τους Ε. Μαλληκίδη, Δρακόπουλο και Γ. Μιχαηλίδη όπως ο ίδιος ανέφερε στο δικαστήριο, με τον μάρτυρα να απαντά πως μπορεί λόγω φόρτισης του, όταν στο διπλανό δωμάτιο της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου ήταν η σύζυγος του, να το ξέχασε.

Ωστόσο είπε, ο Σ. Βέργας η συνάντηση έγινε και μετά από αυτήν πήρε 50.000 ευρώ. Ο Χατζηλοϊζου είπε πως ουδέποτε έγινε συνάντηση που παρευρέθηκε ο πελάτης του.

Το δικαστήριο διέταξε όπως η υπόθεση συνεχιστεί αύριο Τετάρτη στις 09:30.

Διέταξε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
Ο μάρτυρας κατηγορίας Σάββας Βέργας μεταφέρθηκε εκ νέου στο χώρο που κρατείται στη Λευκωσία.

Η αντεξέταση του Σ. Βέργα θα συνεχιστεί και αύριο από τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)