Κακοσμία ποδιών: Τι την προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε για να την αποφύγετε

Κακοσμία ποδιών: Τι την προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε για να την αποφύγετε

Γράφει η Ποδίατρος Γεωργία Λιοπετρίτη
Liopetriti Podiatry Centre, Πάφος*

Ποιος μπορεί να έχει δυσοσμία στα πόδια;

Οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από κακοσμία ποδιών, αλλά περισσότερες πιθανότητες έχουν:


  • Οι έφηβοι
  • Οι εγκυμονούσες
  • Άτομα που η δουλειά τους απαιτεί πολύωρη ορθοστασία
  • Άτομα που είναι υπό στρες
  • Άτομα που ιδρώνουν υπερβολικά

Τα πόδια που μυρίζουν άσχημα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Μπορεί να είναι ενοχλητικό και δυσάρεστο για εσάς, αλλά και για τους άλλους γύρω σας.

Γιατί ιδρώνουν τα πόδια μου;

Τα πόδια έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει δυσοσμία στα πόδια, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας ή εποχής. Οι έφηβοι και οι εγκυμονούσες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς λόγω των ορμονικών αλλαγών που προκαλούν ιδρώτα.

Μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κακοσμία των ποδιών.

Τα πόδια μπορεί, επίσης, να μυρίζουν άσχημα όταν τα παπούτσια απορροφούν τον ιδρώτα και δεν στεγνώνουν επαρκώς πριν τα φορέσετε ξανά.

Τα πόδια ιδρώνουν μέσα στα υποδήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, δημιουργώντας υγρασία και κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπαράγονται ακόμη κι όταν βγάλετε τα παπούτσια σας.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την κακοσμία των ποδιών;

Το πιο σημαντικό κομμάτι πρόληψης είναι η καλή υγιεινή των ποδιών και η συχνή εναλλαγή των παπουτσιών.

  • Μη φοράτε τα ίδια παπούτσια για δύο συνεχόμενες μέρες. Έχετε πάντα ένα επιπλέον ζευγάρι, και αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν και να αεριστούν (κατά προτίμηση στον ήλιο) για τουλάχιστον 24 ώρες προτού τα ξαναφορέσετε.
  • Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα πόδια σας καθημερινά, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις μεσοδακτύλιες περιοχές των ποδιών. Χρησιμοποιήστε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα ανάμεσα στα δάκτυλα, για να εξαλείψετε την υγρασία που μπορεί να υπάρχει εκεί.
  • Προτιμήστε βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα. Οι κάλτσες πρέπει να έχουν τουλάχιστο 70% περιεκτικότητα σε βαμβάκι ή μαλλί.
  • Στην αγορά υπάρχουν ειδικά αποσμητικά σπρέι και αντι-ιδρωτικές κρέμες ποδιών που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία. Συνιστάται να χρησιμοποιούνται συχνά, και ειδικά πριν από την άσκηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κοινό αποσμητικό σπρέι σώματος στα πόδια σας.
  • Προτιμήστε δερμάτινα ή υφασμάτινα παπούτσια που αφήνουν τα πόδια σας να αναπνεύσουν, σε αντίθεση με τα πλαστικά παπούτσια.
  • Μην φοράτε κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες και αποφύγετε τη χρήση συνθετικών, διάφανων καλτσών.
  • Όπου είναι δυνατό, φοράτε ανοικτά παπούτσια – σανδάλια.

Πότε πρέπει να δω ένα ειδικό;

Επισκεφθείτε τον ποδίατρό σας εάν το πρόβλημα επιμείνει ακόμη κι ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, ή εάν πιστεύετε ότι τα πόδια σας ιδρώνουν περισσότερο από το κανονικό.

* Γεωργία Λιοπετρίτη – Ποδίατρος – BSc (Hons) Podiatry, MChS
Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων
Fit Feet Clinical Director για Ειδικούς Ολυμπιακούς Κύπρου
Νεόφυτου Νικολαΐδη & Πίνδου, Κατ. 3, έναντι κυβερνητικών κτιρίων
Τηλ. 7000 3668 – 99 938587