“Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”

“Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”

Εκδήλωση με θέμα: «Κανένα σπίτι να μην περάσει στα χέρια των τραπεζών”, διοργάνωσε απόψε στην Πάφο το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις.

Η δικηγόρος Ρούλλα Μαλλή, σε ομιλία της στην εκδήλωση είπε πως στις τράπεζες έχει δοθεί ένα ολόκληρο οπλοστάσιο νομικών μέτρων για να κυνηγήσουν τους δανειολήπτες προκειμένου να εισπράξουν τα χρωστούμενα.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη νομοθεσία των εκποιήσεων, στις πτωχεύσεις προσώπων, στις εκκαθαρίσεις εταιρειών, τη μη απαλλαγή των εγγυητών, τη μη επαρκή εποπτεία σε σχέση με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τη μη παρέμβαση για έλεγχο των επιτοκίων.

Εκτίμησε πως ως εκ τούτου το πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι ετεροβαρές προς όφελος των τραπεζών και εις βάρος των δανειοληπτών.

Αναφερόμενη στις δικές της διαπιστώσεις σε σχέση με αυτό το πλαίσιο, η κ. Μαλλή συνοπτικά είπε ότι “όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον εν λόγω Νόμο προνοούν προσφυγή στο δικαστήριο”.

Eίπε ακόμη πως ειδικά στις περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η συμφωνία μεταξύ χρεώστη και πιστωτών τότε η διαδικασία γίνεται περαιτέρω περίπλοκη και η προσφυγή στο δικαστήριο προβλέπει αιτήσεις, επανεξετάσεις , ενστάσεις, αποδείξεις οικονομικών στοιχείων και από τις δύο πλευρές και γενικά οδηγεί σε ατέρμονες και χρονοβόρες διαδικασίες.

Η κ. Μαλλή είπε πως είναι ξεκάθαρο και αυτό “η Κυβέρνηση μας το έχει δείξει με τον πλέον τρανταχτό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δώσει οποιαδήποτε ευκαιρία ανασυγκρότησης των μέσων παραγωγής χωρίς να προστατεύει τις τράπεζες και ούτε πρόκειται να ασχοληθεί πραγματικά με τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες ή με τις μάζες των ανθρώπων που βρέθηκαν σε τόσο δύσκολη οικονομική θέση εις βάρος των τραπεζών”.

Είμαστε, συνέχισε, “θεατές εδώ και δύο χρόνια σ’ ένα θέατρο του παραλόγου όπου “το Κράτος και οι θεσμοί παραπαίουν και βουλιάζουν μέσα σ’ ένα σαθρό πολιτικό σύστημα, τα σκάνδαλα ξεφυτρώνουν όπως τα παραπούλια, ψηφίζονται νομοθεσίες οι οποίες αυτοκαταργούνται στην πορεία, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής, ενώ ο χορός των τραπεζών οι έξοδος στις αγορές και η επίκληση των επενδύσεων που δεν έρχονται παίζουν σαν πρώτο θέμα στους εγκεφάλους των κυβερνώντων”.

Κάλεσε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη μιας νέας πολιτικής οργάνωσης μέσα από κινήματα αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης.

Εξάλλου, στην ομιλία της η οικονομολόγος Άννα Θεολόγου Οράτη είπε πως ο πολιτικός κόσμος και τα κόμματα δηλώνουν πως το πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι ένα πλαίσιο το οποίο θα βοηθήσει τους δανειολήπτες και θα προστατεύσει τον κόσμο, θα παρέχει μια κάλυψη απέναντι στο πώς διαχειρίζεται η τράπεζα τους δανειολήπτες.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, είπε, ορίζει ότι δεν μπορεί οποιοδήποτε προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής να φέρνει την τράπεζα σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι βρίσκεται σήμερα.

Εξάλλου, στην ομιλία του ο δικηγόρος Χρίστος Πουτζιουρής ανέφερε πως στην Κύπρο ο δανεισμός χρημάτων από τις τράπεζες διέπεται από ένα διαφορετικό καθεστώς απ’ ό,τι γίνεται στην Ευρώπη. Για να δανείσουν οι τράπεζες συνέχισε, θα έπρεπε να έχεις περιουσία και δεν κοίταζαν αν είχες τα εισοδήματα για να εξοφλήσεις.

Πρόσθεσε, επίσης, πως πάντα οι τράπεζες στην Κύπρο “ήταν παραχαϊδεμένες από τη νομοθετική και δικαστική εξουσία”, λέγοντας πως αυτό διαφαίνεται μέσα από αποφάσεις δικαστηρίων.

Είπε μάλιστα πως όποιος κάνει μια ιστορική έρευνα θα διαπιστώσει ότι όποτε οι τράπεζες είχαν πρόβλημα με ένα θέμα νομικό έτρεχε ένα μεγάλο γραφείο της Κύπρου και “καθάριζε για λόγου τους”.

Ως παράδειγμα, ο κ. Πουτζιούρης αναφέρθηκε σε παράδειγμα πιστωτικής κάρτας, η οποία ήταν για 400 ευρώ πήραν – όπως είπε- δανειολήπτη για την κάρτα τούτηαυτή απαιτούσαν 14 – 15 χιλιάδες ευρώ και ο πρωτόδικος δικαστής διέταξε να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα για τοκογλυφία.

Αμέσως, συνέχισε, έγινε μια διαδικασία express, και ακύρωσαν τη διαταγή του δικαστηρίου για ένα τυπικό λάθος επειδή – όπως είπε- αντί να διατάξει να πάει αντίγραφο του φακέλου στο δικαστήριο διέταξε να πάει όλος ο φάκελος, πράγμα που δεν επιτρεπόταν να γίνει.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναφέρθηκε πως “όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν επιλέξει το πεδίο της σύγκρουσης με την κοινωνία”.

Αναφέρθηκε επίσης πως η πρώτη κατοικία, η επαγγελματική στέγη, η αγροτική καλλιεργήσιμη γη, οι εγγυητές και οι κληρονόμοι “έχουν τεθεί στην διάθεση των τραπεζών χωρίς καμία κρατική προστασία”. Τέλος, αναφέρθηκε ότι το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις ζητά την άμεση δημιουργία ενός κρατικού μέσου – φορέα στο οποίο θα συγκεντρωθούν τα προβληματικά δάνεια.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)