Καρούσος: Στον “πάγο” ο δρόμος Πάφου-Πόλις αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός

Καρούσος: Στον “πάγο” ο δρόμος Πάφου-Πόλις αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός

Χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού δεν μπορούν να προκηρυχθούν τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζει η κυβέρνηση, διεμήνυσε ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου Μεταφορών, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε σε αναπτυξιακά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν ωριμάσει και εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης το 2021.


Ωστόσο, υπέδειξε πως εάν δεν υπάρξει ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού δεν μπορεί να προκηρυχθεί κανένα έργο. Ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι θα προκύψει θέμα με τις υπογραφές συμβάσεων, επισημαίνοντας ότι τα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν με δωδεκατημόρια.

Ανάμεσα στα έργα που θα επηρεαστούν σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι ο δρόμος Πόλης – Πάφου και ο δρόμος Αστρομερίτη – Ευρύχου, μεταξύ άλλων.

«Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου μου είναι όπως, παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας», δήλωσε ο κ. Καρούσος.

Πρόσθεσε ότι ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του υπουργείου μεταφορών, για την τριετία 2021-2023 ανέρχεται στα €434 εκατ.

Η πανδημία δεν έφερε κρίση στην αναπτυξιακή πολιτική

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, μέσα στο 2021 αναμένεται να αρχίσουν επτά μεγάλα έργα. Αυτά αφορούν το νέο κυπριακό μουσείο με προϋπολογισμό με προϋπολογισμό €111 εκατ., το δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς με προϋπολογισμό €87 εκατ. και τον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη – Ευρύχου με προϋπολογισμό €83 εκατ.

Επίσης, περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου με €73 εκατ., η δεύτερη φάση του περιμετρικού Λευκωσίας με προϋπολογισμό €26 εκατ., η ενεργειακή αναβάθμιση του περιμετρικού Λευκωσίας με προϋπολογισμό €23 εκατ. και τα έργα προστασίας παραλίας σε Ορόκλινη, Περβόλια και Χλώρακα με προϋπολογισμό €18 εκατ.

Μηνύματα κομμάτων για ψήφιση του προϋπολογισμού

Την αναφορά του Υπουργού απέρριψε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε ότι στη Δημοκρατία υπάρχουν πάντα λύσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν θα υπάρξει τέλμα. «Λύσεις υπάρχουν και θα τις δώσουμε», είπε, αναφέροντας πως σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού, το κράτος θα συνεχίσει τους πρώτους δύο μήνες με δωδεκατημόρια και από κει και πέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους σημείωσε ότι σε σχέση με τη ψήφιση του προϋπολογισμού προκύπτουν κοινωνικοοικονομικές και ιδεολογικές διαφορές, υπενθυμίζοντας τη διαχρονική στάση της ΕΔΕΚ για καταψήφιση του προϋπολογισμού με εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών.

Εκφράζοντας την προσωπική του θέση, ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση φανεί έτοιμη να αναθεωρήσει τις νομοθεσίες που έδωσαν το πάνω χέρι τις τράπεζες σε ότι αφορά τις διαδικασίες εκποιήσεων, προσφέροντας τα εργαλεία στους δανειολήπτες για να τις αντιμετωπίσουν, τότε θα επανεξετάσουμε τη στάση μας.

Τα υπουργεία έπρεπε να έρθουν στα κόμματα και να συζητήσουν μαζί τους τις ανησυχίες, και τις ευαισθησίες των κομμάτων, υποστήριξε ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Υποστήριξε ότι οι δηλώσεις περί υπευθυνότητας ή ανευθυνότητας των βουλευτών αποτελούν λανθασμένη προσέγγιση και στέλνει λανθασμένα μηνύματα.

Πηγή: Stockwatch