Κατέθεσε ο παραπονούμενος για τον ξυλοδαρμό του από δύο αστυνομικούς

Με την κατάθεση του παραπονούμενου, 1ου μάρτυρα κατηγορίας Παναγιώτη Σαββίδη, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από δυο ένστολους αστυνομικούς στα αστυνομικά κρατητήρια Πόλεως Χρυσοχούς συνεχίστηκε σήμερα η υπόθεση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου.

Πριν από την κατάθεσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του ενός από τους δυο κατηγορούμενους αστυνομικούς, ο ποινικολόγος Γιώργος Γεωργίου, παρουσίασε στο δικαστήριο ιατρικό πιστοποιητικό με βάση το οποίο ο μάρτυρας έχει παραπεμφθεί στο ψυχιατρείο για παρακολούθηση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να καταθέσει στο δικαστήριο.


Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, ο μάρτυρας είχε εγκλησθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα όχι μόνο σε μια περίπτωση.

Η κατηγορούσα αρχή, που εκπροσωπείται από τον Δικηγόρο της δημοκρατίας Ανδρέα Χ“Κύρου, υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για τη γνησιότητα του πιστοποιητικού και ανέφερε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου να κρίνει κατά πόσο ο μάρτυρας είναι ή όχι σε θέση να καταθέσει στο δικαστήριο.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Άγγελος Δαυίδ, αφού άκουσε τις θέσεις και των δυο πλευρών, κάλεσε τον μαρτύρα να καταθέσει.

Στην κατάθεσή του ο παραπονούμενος είπε πως διαμένει στην Πάφο με τους γονείς του και πως είναι δασονόμος στο δασικό σταθμό Γυαλιάς.

Ανέφερε πως άνδρες της ΥΚΑΝ προχώρησαν στη σύλληψη του ενώ αυτός είχε μεταβεί σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Προδρόμι για να συναντήσει κάποιον φίλο του. Είπε ακόμη ότι δεν του εξηγήθηκε ο λόγος της σύλληψης του από τους αστυνομικούς, ενώ η σύλληψη του έγινε στην παρουσία του φίλου του και της ιδιοκτήτριας του μπλοκ των διαμερισμάτων.

Ακολούθως αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα όσα διαδραματίστηκαν στον αστυνομικό σταθμό Πόλεως και είπε ότι μετά τα όσα συνέβησαν βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ότι οι χειροπέδες που του φόρεσαν του προκάλεσαν τραύματα στον καρπό και ότι από τον ξυλοδαρμό έσπασε ο αντίχειρας του δεξιού του χεριού. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Πάφου για τρεις μέρες και ακολούθως εξετάστηκε από ψυχίατρο ο οποίος τον παρέπεμψε στο ψυχιατρείο της Αθαλάσσας στις 12 Μαρτίου 2014 όπου έτυχε θεραπευτικής αγωγής και απολύθηκε, όπως ανέφερε.

Η υπόθεση συνεχίζεται με την αντεξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης των δυο αστυνομικών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, για σκληρή , εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση άλλου προσώπου και για βαριά σωματική βλάβη.

Στη συνέχεια αντεξετάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του ενός από τους δυο αστυνομικούς που κατηγορούνται, τον ποινικολόγο Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι ενώ οι αστυνομικοί της ΥΚΑΝ κατείχαν ένταλμα έρευνας του οχήματος και του σπιτιού του ο παραπονούμενος αντέδρασε και επιτέθηκε στους αστυνομικούς παρεμποδίζοντας τους να ερευνήσουν το όχημα του αλλά και τον ίδιο, ενώ του είχαν επιστήσει την προσοχή στο νόμο.

Είπε ακόμη ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί εισήλθαν στο κελί για να του αφαιρέσουν τα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του, λέγοντας ότι το σπρέι ουσιαστικά δεν λειτούργησε.

Αν λειτουργούσε, είπε ο κ. Γεωργίου, δεν θα γινόταν όλα αυτά. Μπήκαν μέσα, είπε, θεωρώντας ότι ο παραπονούμενος είχε ακόμη στην κατοχή του μαχαίρι, το οποίο όμως είχε πετάξει λίγο πριν εισέλθει στο κελί. Μπήκαν μέσα, συνέχισε, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν όση βία ήταν αναγκαία προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να του αφαιρέσουν τα προσωπικά του αντικείμενα.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως οι δύο κατηγορούμενοι έσπευσαν στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς αφού ο παραπονούμενος δεν είχε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών του αστυνομικού σταθμού Πόλης Χρυσοχούς, όταν επανειλημμένα επιχείρησαν να του περάσουν χειροπέδες προκειμένου να του αποσπάσουν την προσωπική του περιουσία που είχε στην κατοχή του.

Ο παραπονούμενος απάντησε στον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου, ύστερα από σχετική ερώτηση που του υπέβαλε, ότι χτύπησε με το μαχαίρι που είχε στην κατοχή του τον έναν εκ των δύο αστυνομικών που υπηρετεί στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς στα μάγουλα και σε άλλα μέρη του σώματος του όταν αυτός επιχείρησε να του περάσει χειροπέδες.

Οι επόμενοι μάρτυρες που θα καταθέσουν είναι μέλη του αστυνομικού σταθμού Πόλεως και γιατροί που εξέτασαν τον παραπονούμενο.
Η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για τις 18 Ιανουαρίου 2016.

Οι δύο αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες για πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, για σκληρή , εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση άλλου προσώπου και για παράνομα βαριά σωματική βλάβη.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους, δηλαδή παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, το όνομα τους έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο των προσώπων που απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα ενώ έχουν υπογράψει και χρηματική εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ ο κάθε ένας με ένα αξιόχρεο εγγυητή.

Τη σύνθεση του Κακουργιοδικείου απαρτίζουν Πρόεδρος ο Άγγελος Δαυίδ, Ανώτερος Δικαστής ο Δημήτρης Κίτσιος και Επαρχιακός Δικαστής ο Κώστας Σατολιάς.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)