Κατευθυνόμενες από την αστυνομία οι μαρτυρίες;

Με την αντεξέταση του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας, υπαστυνόμου Ελευθέριου Κυριάκου, από τους συνηγόρους υπεράσπισης, συνεχίστηκε σήμερα η πολύκροτη υπόθεση ΣΑΠΑ στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο, που συνεδριάζει στην Πάφο.

Ο Χρίστος Χατζηλοϊζου, συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη, κατέθεσε στο δικαστήριο αντίγραφο ξυστού λαχείου που κέρδισε ο πελάτης του, όπως είπε, στις 29.12.2013 ύψους 200.000ΛΚ.


Ο κ. Χατζηλοϊζου παρουσίασε στον μάρτυρα κατάσταση λογαριασμού της Τράπεζας Κύπρου στην οποία διαφαίνεται κατάθεση του πελάτη του ύψους 170.000 ΛΚ. δεκατέσσερις μέρες μετά την ημερομηνία που κέρδισε το λαχείο.

Ο δικηγόρος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη θεληματική κατάθεση του εργολάβου Λοϊζου Ιορδάνους που λήφθηκε στο ΤΑΕ Λεμεσού από τον μάρτυρα.

Ο μάρτυρας, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως στο πλαίσιο των ερευνών του ΣΑΠΑ έγιναν πέντε με έξι συσκέψεις, στις οποίες παρέστησαν όλα τα μέλη της ανακριτικής ομάδας, ωστόσο, συνέχισε, όλα τα μέλη ήταν σε θέση να ενημερώνονται για όλες τις ενέργειες προς σκοπούς ενημέρωσης, ανά πάσα στιγμή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη υπέβαλε τη θέση ότι η Δήμητρα Καραντώκη, Διευθύντρια της Medcon και ο Κυριάκος Αβραμίδης της εταιρείας GCC δεν τοποθετήθηκαν στο κατηγορητήριο αλλά εντάχθηκαν στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας γιατί οι αστυνομικές αρχές, τους έδωσαν κάποιες υποσχέσεις.

Συγκεκριμένα, είπε πως οι Καραντώκη και Αβρααμίδης προτού δώσουν κατάθεση στις 12.12.2014 συναντήθηκαν στο Αρχηγείο της Αστυνομίας με τον ανώτερο αστυνόμο Γιαννάκη Γεωργίου που επόπτευε των ανακρίσεων και συνομίλησε μαζί τους.

Είπε ακόμα πως τα δύο εν λόγω πρόσωπα όταν έδωσαν καταθέσεις στις 12.12.2014 και παραδέχτηκαν ότι εμπλέκονται στη διάπραξη αδικημάτων δεν συνελήφθηκαν αλλά συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας.

Ο δικηγόρος Χ. Χατζηλοϊζου είπε πως ενώ ο τέως ΓΔ του ΣΑΠΑ Ε. Μαλληκίδης στην κατάθεση του ημερομηνίας 19.12.2014 αναφέρθηκε στη συνάντηση στην ταβέρνα του Αναλυόντα με τους Σαβέριο Βραχίμη, Λοϊζο Ιορδάνους, Γιώργο Μιχαηλίδη και Σάββα Βέργα και ότι στη συνάντηση ο τέως Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι ο Λ. Ιορδάνους θα υποβάλει προσφορά και όταν εγκριθεί θα δώσει οικονομικό όφελος στα ως άνω πρόσωπα, εντούτοις, όπως είπε, όταν οι ανακριτικές αρχές πήραν τέσσερις καταθέσεις από τον Σ. Βραχίμη δεν τον ρώτησαν να τοποθετηθεί για τους ισχυρισμούς Ε. Μαλληκίδη και τη συνάντηση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή, δικηγόρος Κώστας Σιαηλής, υπέβαλε τη θέση πως όλη η ανακριτική ομάδα λάμβανε οδηγίες από τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκο Ερωτοκρίτου.

Διατύπωσε επίσης τη θέση πως ο εργολάβος Χρ. Δρακόπουλος από την Ελλάδα της εταιρείας ENVITEC δεν συνελήφθη γιατί πήρε κάποια ανταλλάγματα από τις ανακριτικές αρχές και είπε αυτά που του είπε η Αστυνομία να πει, δηλαδή την εμπλοκή του πελάτη του.

Ο υπαστυνόμος Ε. Κυριάκου είπε πως οι αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν διαφορετικά αυτούς που συνεργάζονται με την Αστυνομία και διαφορετικά αυτούς που δυσχεραίνουν το έργο τους.

Ο δικηγόρος του 5ου κατηγορούμενου είπε ότι ο εγκεκριμένος λογιστής που εργάζεται στη Νομική υπηρεσία Χρήστος Μαλέκκος συμπερίλαβε τον πελάτη του στην έκθεση που ετοίμασε για τα τραπεζικά δεδομένα των κατηγορουμένων πριν το έτος 2012, όταν δηλαδή δεν ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου Πάφου.

Ο κ. Σιαηλής ανέφερε στο δικαστήριο πως οι ανακριτικές αρχές δεν αντιμετώπισαν ούτε τον πελάτη του αλλά ούτε τον ίδιο με τρόπο που να τιμά την Αστυνομία.

Ο μάρτυρας είπε πως τον Γιώργο Σιαηλή τον συνέλαβε και τον οδήγησε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου γιατί είχε μαρτυρία “κουγκρί”, κατά την κυπριακή διάλεκτο, και όχι γιατί είχε κάτι εναντίον του.

Ωστόσο ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε στο δικαστήριο πως ο πελάτης του κατέθεσε σε αστυνομικό που είναι σε διαθεσιμότητα.

Ο κ. Σιαηλής ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο θεωρεί τον Σ. Βέργα αξιόπιστο μάρτυρα μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με την υπόθεση ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ Πάφου, με τον μάρτυρα να απαντά πως ποτέ δεν είπε πως ο Σ. Βέργας είναι “άγιος”, ωστόσο ομολόγησε και καταδικάστηκε. Εάν ωστόσο, είπε, ο τέως Δήμαρχος Πάφου διαφανεί πως εμπλέκεται στην υπόθεση ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ τότε η Αστυνομία θα προχωρήσει στις ενδεικνυόμενες διαδικασίες.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης του γιατρού Ε. Ευσταθίου δικηγόρο Σάββα Αγγελίδη, που υπέβαλε τη θέση ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας METKON Ανδρέας Χειμμαρίδης δεν συνελήφθη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει με το αντάλλαγμα να προχωρήσει στην κατάθεση εναντίον προσώπων.

Εξάλλου στην αντεξέτασή της η συνήγορος υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου Β. Βασιλείου, δικηγόρος Ευφρ. Γεωργιάδου ρώτησε για τις καταθέσεις των εργολάβων Στέφανου Ζαχαριάδη και του Τώνη Τουμαζή.

Η κ. Γεωργιάδου υπέβαλε τη θέση ότι δεν έχουν εκδοθεί διατάγματα πρόσβασης στους λογαριασμούς των συγγενικών προσώπων του Β. Βασιλείου, της Νίκης και του Νεόφυτου Βασιλείου και ότι οι Τουμαζής και Ζαχαριάδης δεν συνελήφθηκαν επειδή συμφωνήθηκε να δώσουν καταθέσεις και να πουν αυτά που είπαν για τον πελάτη της.

Η κ. Γεωργιάδου ρώτησε, μεταξύ άλλων, ποιος είχε την ευθύνη να αναθέτει στα μέλη της ανακριτικής ομάδας τις διάφορες αρμοδιότητες, με τον μάρτυρα να απαντά πως αυτός ως επικεφαλής, λέγοντας ωστόσο ότι σε κάποιες περιπτώσεις και ο ανώτερος αστυνόμος Γ. Γεωργίου, όταν λόγω κόπωσης έπρεπε να αποχωρήσει.

Η δικηγόρος είπε πως η υπόθεση εναντίον του πελάτη της έγινε για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα, με τον μάρτυρα να απαντά πως η Αστυνομία δεν ενεργεί κατά αυτόν τον τρόπο.

Το δικαστήριο όρισε εκ νέου την υπόθεση για συνέχιση της διαδικασίας στις 6 Απριλίου στις 10:30 το πρωί , και 7, 11 και 13 Απριλίου στις 09:00 το πρωί.

Διέταξε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αντεξέταση του Ε. Κυριάκου από τον συνήγορο υπεράσπισης του Φ. Σαρίκα.

Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Την κατηγορούσα αρχή εκπροσωπούν οι Α’ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος και ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)