Κινδυνεύει ο παραλιακός πεζόδρομος της Χλώρακας

Ένα μοναδικό στολίδι της Επαρχίας Πάφου αποτελεί ο παραλιακός πεζόδρομος, ο οποίος καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή, από τη Γεροσκήπου μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων. Όραμα μας είναι να αναβαθμιστεί, ολοκληρωθεί και τοπιοτεχνηθεί αυτό το βασικό έργο υποδομής για την Επαρχία Πάφου, το οποίο συγκεντρώνει την προτίμηση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Σε ένα κρίσιμο μέρος του παραλιακού πεζόδρομου στην περιοχή της Χλώρακας, τις τελευταίες εβδομάδες συντελείται ένα έγκλημα που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και απειλεί να καταστρέψει και τον πεζόδρομο.


Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία πολλών κατοίκων της περιοχής, στην τοποθεσία Πυλός της Χλώρακας, ο εργολάβος που – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – κατασκευάζει πολυτελή κατοικία επί της ζώνης προστασίας της παραλίας, απαιτεί να διαμορφωθεί το γειτονικό πρανές κατά τέτοιο τρόπο που να επεμβαίνει σε γειτονικό τεμάχιο, μέσω του οποίου διέρχεται ο παραλιακός πεζόδρομος. Εξ’ όσων πληροφορηθήκαμε ζητά να αλλάξει η πορεία και το υψόμετρο του πεζόδρομου για να ικανοποιηθούν οι ιδιωτικές ανέσεις των μελλοντικών κατοίκων της πολυτελούς κατοικίας. Εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του εργολάβου, ο πεζόδρομος στο σημείο αυτό θα χάσει την οπτική επαφή με τη θάλασσα και θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η αισθητική του αξία.

Το υπόμνημα υπογράφουν ήδη πέραν των εκατό κατοίκων της περιοχής. Την τοποθεσία επισκέφθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου, αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Περδίκη και τον Επαρχιακό Γραμματέα Πάφου του Κινήματος κ. Ανδρέα Ευλαβή, η οποία διαπίστωσε επιτόπου το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από τις απαιτήσεις του εργολάβου.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να μην επιστρέψουν την αισθητική υποβάθμιση του παραλιακού πεζόδρομου στην περιοχή Πυλός Χλώρακας, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του οποιουδήποτε εργολάβου.

 

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου