Κλειδί για τη βιωσιμότητα του κλάδου επισιτισμού η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν

Όλοι οι φορείς θα πρέπει να συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου


σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Κέντρων Αναψυχής Φύτο Θρασυβούλου.

Ο κ. Θρασυβούλου ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το οποίο θα πρέπει τόσο το Κράτος όσο και όλοι οι φορείς να συμβάλουν σε μια προσπάθεια να επέλθει βιωσιμότητα στις επιχειρήσειςτης επισιτιστικής και τουριστικής βιομηχανίας.

Εάν είπε ο κ Θρασυβούλου, με την συμβολή του κράτους γίνουν όλα αυτά που έχουν ειπωθεί για ελευθεροποίηση των αιθέρων, για ενίσχυση των αερολιμένων με νέες πτήσεις από νέες εταιρείες, για μείωση των λειτουργικών κόστων ,για αναζήτηση του τουριστικού ρεύματος που μπορεί να διακινηθεί την χειμερινή περίοδο , για μελέτη της ανταγωνιστικότητας που έχει η Κύπρος με άλλους προορισμούς, τότε συνέχισε, μπορεί σιγά σιγά να διαφοροποιηθεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Πολλά που επιχείρησαν να γίνουν μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο κ Θρασυβούλου, είτε σκόνταφταν στην κρατική μηχανή, είτε στους δήμους, είτε σε άλλες υπηρεσίες και στο τέλος της ημέρας ,- όπως είπε-, γίνονταν μελέτες πάνω στις μελέτες.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Κέντρων Αναψυχής ευχήθηκε όπως το εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για επιμήκυνση της χειμερινής περιόδου πετύχει, διαφορετικά σημείωσε, η επισιτιστική βιομηχανία θα αρχίσει να είναι είδος «τρίτης πολυτέλειας», κατά την έκφραση του.

Ο κ Θρασυβούλου έθιξε και το θέμα της υλοποίησης των νομοθεσιών αναφορικά με την λειτουργία των Κέντρων Αναψυχής με όλους τους φορείς και με όλους τους εμπλεκόμενους. Παρατήρησε επίσης πως θα πρέπει να «κλείσουν παραθυράκια και παραθυράκια»,- όπως είπε, « για εξυπηρετήσεις , ούτως ώστε να λειτουργεί αυθεντικά ο κλάδος και η τουριστική βιομηχανία, αν θέλουμε να αναβαθμιστούμε και να έχουμε επιβίωση».

Ερωτηθείς για την επισκεψιμότητα των κέντρων αναψυχής αυτή την περίοδο ο κ Θρασυβούλου είπε « υπάρχει κίνηση ακόμη, αλλά όπως διαφαίνεται από τις 25 του μηνός , ήδη αρχίζουν οι ξενοδοχειακές μονάδες να βάζουν λουκέτο, ενώ το 48% των μονάδων μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα κλείσουν», προσθέτοντας πως με το κλείσιμο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων δεν μπορούμε να μιλούμε για χειμερινό τουρισμό και για στήριξη της χειμερινής περιόδου με τα τεράστια έξοδα που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα κέντρο αναψυχής.

Αν αναλογιστούμε το ρεύμα που χρειάζεται την τριμηνία ένα κέντρο αναψυχής το χειμώνα για να λειτουργήσει , σημείωσε , «αντιλαμβάνεστε πόσους θαμώνες χρειάζεται ένα κέντρο αναψυχής για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα του ρεύματος».

Ο κ Θρασυβούλου παρέστη χθες στο Μεικτό Εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη και όλων των φορέων με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

ΚΥΠΕ/ΚΠ