Κυπριακό, πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά

Κυπριακό, πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά

*της Μαρίας Νικολάου

Το Κυπριακό αποτελεί ένα το σημαντικότερο πρόβλημα που ταλανίζει την σύγχρονη κυπριακή κοινωνία και αδιαμφισβήτητα δεν θα έπρεπε να αφήνει κανένα μας αδιάφορο. Απ’ ότι φαίνεται όμως, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται, είτε γιατί έχει ξεθωριάσει στη συνείδησή του, είτε γιατί δεν επηρεάζει την καθημερινότητα του, είτε ακόμη γιατί το θεωρεί ως ένα μόνιμο και ανεπίλυτο ζήτημα. Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνεται, είναι πως η μη εξεύρεση λύσης του επιφέρει σωρεία προβλημάτων, τα όποια είτε το θέλουμε είτε όχι επηρεάζουν την ζωή μας.


Παρατηρώντας κανείς με προσοχή, τις ενέργειες της Τουρκία, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της Αμμοχώστου, καθώς και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα αντιλαμβάνεται τον πραγματικό της στόχο. Αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο, όταν αναγνώσουμε με προσοχή τις δηλώσεις Ερτογάν, ο οποίος παροτρύνει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη λύση των δυο κρατών. Το γεγονός αυτό, ωθεί την Κύπρο και το Λαό της σε άγνωστα και δύσβατα μονοπάτια των οποίων η προσπέλαση είναι πολύ επικίνδυνη.

Κρίνεται, ως, επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης, άμεσα, εκείνης της οδού η οποία θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από τη συμφωνημένη βάση λύσης. Άμεσα, μιας και ο χρόνος, δεν έχει υπάρξει σύμμαχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, αντίθετα κυλά συνεχώς εις βάρος της. Οι εξελίξεις επιβάλλουν και η δίκη μας πλευρά να φανεί αντάξια των προσδοκιών μας οδηγόντας τον τόπο σε μια βιώσιμη λύση, χωρίς να αφήνει περιθώρια απομακρύνσης από τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Ομοσπονδία, δεν είναι μια καινούργια πρόταση λύσης, τέθηκε ως βάση λύσης το 1977 με τις συμφωνίες Μακαρίου- Ντενκτάς, το 1979 με τις συμφωνίες Κυπριανού-Ντενκτάς, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, Παπαδόπουλου -Ταλάτ, στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ, καθώς και στο κοινό ανακοινωθέν, το Φεβρουάριο του 2014, Αναστασιάδη – Έρογλου.

Ομοσπονδία σημαίνει, τη δημιουργία ενός σύνθετου κράτους. Με βασικά χαρακτηριστικά της, τα εξής:

α) Δυο τουλάχιστον περιφέρειες με δικά τους όργανα εξουσίας,

β) Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και

γ) Μια κυριαρχία, μια διεθνής προσωπικότητα, μια ιθαγένεια.

Στην Κεντρική εξουσία του Ομόσπονδου κράτους εφαρμόζονται αρμοδιότητες που εξασφαλίζουν την ενότητα του κράτους. Αυτές είναι, η εξωτερική πολιτική, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας, οι δημοσιονομικές υποθέσεις του κράτους, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, και η φορολογία. Όσον αφορά τις Περιφέρειες του Ομόσπονδου κράτους, αυτές δεν είναι κυρίαρχα κράτη, έχουν όμως δικά τους όργανα εξουσίας και αρμοδιότητες για ζητήματα που αφορούν την περιφέρεια.

Ο όρος Διζωνική δηλώνει την ύπαρξη δυο περιοχών, περιφερειών. Πιο συγκεκριμένα, δηλώνει πως κάθε περιφέρεια της ομοσπονδίας θα διοικείται από την αντίστοιχη κοινότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κάθε περιφέρεια θα είναι εθνικά αμιγής. Ο στόχος, είναι η ανάμειξη του πληθυσμού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και στις δυο περιφέρειες. Μέσα στα πλαίσια της διζωνικής ομοσπονδίας, θα μπορεί ο κάθε Κύπριος πολίτης να κατοικήσει σε όποια περιφέρεια επιθυμεί και να είναι κάτω από τη ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του, χωρίς διάκριση.

Επιπρόσθετα, ο όρος δικοινοτική με βάση τις αρχές του ΟΗΕ σημαίνει ότι και οι δυο κοινότητες, στην περίπτωση της Κύπρου, Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή, θα συμμετέχουν αποτελεσματικά στα όργανα και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Με «Πολιτική Ισότητα», με την οποία εννοούμε την αποτελεσματική συμμετοχή στην εξουσία και στη λήψη αποφάσεων.

Εξετάζοντας, τα όσα συμβαίνουν και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι όσο πέρνα ο χρόνος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα επιβάλλονται ιδέες για λύση, που θα είναι δυσβάσταχτές για το μέλλον του τόπου μας.

Εμείς, ως ΑΚΕΛ θα παραμείνουμε πιστοί στις θέσεις και στις αρχές μας. Αποδεχόμαστε ως μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού τον τερματισμό της κατοχής και αποτροπή της διαίρεσης της πατρίδας μας, επιθυμούμε την επανένωση της στη βάση λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ομοσπονδία, είναι η μονή επιλογή, είναι η μόνη που μπορεί να αποτρέψει τη διχοτόμηση.

*Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής
του ΑΚΕΛ Πάφου
Πολιτικός Επιστήμονας.