Κωστάκης Κωνσταντίνου: Εκδικητικός και άπονος ως άλλος Ρωμαίος Αυτοκράτορας ο κ. Φαίδωνος

Κωστάκης Κωνσταντίνου: Εκδικητικός και άπονος ως άλλος Ρωμαίος Αυτοκράτορας ο κ. Φαίδωνος

Τόσο σε δηλώσεις τους εντός της Επιτροπής όσο και εκτός, βουλευτές επέκριναν τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι δυστυχώς όπως φαίνεται ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών είναι διατεθειμένος να θέσει φραγμό στον ετσιθελισμό και την αυθαιρεσία του Δημάρχου Πάφου. Η αναφορά, όπως είπε του ΥΠΕΣ, ότι αποστρέφεται τον τρόπο με τον οποίο ο δήμαρχος Πάφου τοποθετείται δεν είναι αρκετή. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ενώ είναι ο Υπουργός Εσωτερικών διαχειριστής και κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών, παραπέμπει τους επηρεαζόμενους στην Αστυνομία, λες και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα, ρόλο και ευθύνη για να προστατεύσει τις οικογένειες που επηρεάζονται.


Ενώ παραδέχεται, ανέφερε, ότι δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ του κηδεμόνα και του δήμου Πάφου στην περιοχή που γίνονται τα έργα, αρνείται να εμπλακεί ώστε να σταματήσουν οι εργασίες, αλλά παραπέμπει στην ολοκλήρωση διοικητικής έρευνας σε ένα μήνα. Μέχρι τότε, είπε, τα έργα της περιοχής θα έχουν ολοκληρωθεί και η έρευνα δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αντικείμενο. Σημείωσε ότι τα τραγικά περιστατικά και οι παράνομες επεμβάσεις σε τ/κ περιουσίες στην Πάφο δεν θα γίνονταν αν ο Υπουργός Εσωτερικών προστάτευε τους εκτοπισμένους και την αξιοπρέπειά τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου, εντός Επιτροπής ανέφερε βαριές κατηγορίες εναντίον του κ. Φαίδωνος. Τον χαρακτήρισε “εκδικητικό, άπονο” και ότι “λειτουργεί κατά το δοκούν, με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών” που του επέτρεψαν όπως είπε να συμπεριφέρεται ως «Ρωμαίος αυτοκράτορας». Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η απάντηση του ΥΠΕΣ είναι ξεκάθαρη ότι δεν υπήρχε μίσθωση και ο δήμαρχος προχώρησε σε παράτυπες ενέργειες με τις μπουλντόζες να έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία πίεζε γυναίκα να φύγει από το σπίτι της και της είπε ότι αν αρνηθεί θα σπάσει την κλειδαριά και θα κάνει κατάληψη, ενώ η γυναίκα του απάντησε ότι αν κάνει κάτι τέτοιο θα αυτοπυρποληθεί και θα καεί μαζί με το σπίτι.

Ανέφερε ότι σε άλλη περίπτωση οδήγησε την μπουλντόζα σε σπίτι 83χρονης στην προσπάθεια του να την εκδιώξει με αποτέλεσμα να καταπέσει μέρους του τοίχου και να αποκοπεί η υδροδότηση για 43 μέρες. Αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση που “εκδικητικά”, όπως είπε, κατέστρεψε με μπουλντόζα υπό ανέγερση υποστατικό σε οικόπεδο που αγοράστηκε από αδελφό ατόμου που αρχικά αρνείτο να εγκαταλείψει επαγγελματικό υποστατικό σε τ/κ γη.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου τάχθηκε με δηλώσεις της υπέρ της τροποποίησης του νόμου, ώστε οι τ/κ περιουσίες να παραχωρούνται μόνο σε εκτοπισθέντες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε στην Επιτροπή ότι ο Δήμαρχος περιφέρεται σε προσφυγικές κατοικίες “απειλώντας και εκμαιεύοντας υπογραφές” για να του παραχωρήσουν μέρος των περιουσιών τους. Ανέφερε επίσης ότι ο δήμος μπήκε μια καλή πρωία σε τουρκοκυπριακή γη που παραχωρήθηκε σε καταδρομέα που πολέμησε το 74’ και του ξήλωσε το θερμοκήπιο που διατηρούσε. Απέκλεισε, όπως είπε, ολόκληρες συνοικίες και εισόδους ανθρώπων. Ξεσπιτώνουν, πρόσθεσε, πρόσφυγες για να κάνουν χώρους στάθμευσης. Ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα φέρει πρόταση νόμου ώστε να αφαιρεθεί το δικαίωμα να παραχωρείται τ/κ γη σε μη εκτοπισθέντες.

Πηγή: Reporter