Κ. Αθανασόπουλος: Ανάγκη η μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας της Ευρώπης

Κ. Αθανασόπουλος: Ανάγκη η μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας της Ευρώπης

Η ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρωπαϊκή ήπειρο, διότι ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος συσσώρευσε εκατομμύρια νεκρών και τεράστιες οικονομικές απώλειες και ζημιές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις , Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων , Σπουδών Περιφ. Επιστ. Τμήμ. Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης Π.Π.Κ.Π.Ε. Καθηγητής επί τιμή της Σχολής Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και Επισκέπτης Καθηγητής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τμήματος Φαρμακευτικής.

Ο κ. Αθανασόπουλος που θα είναι κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο στα πλαίσια του προγράμματος Εορτασμού της 9ης Μαΐου 1945, Ημέρας Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τίτλο “το όραμα της 9ης Μαΐου 1945 και η σημερινή κατάσταση της Ευρώπης : Προσδοκίες και προβληματισμοί” στην Αθήνα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε από την Πάφο, πως η λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου έδωσε την αφετηρία και την αφορμή για μια σειρά ενεργειών κυρίως από πλευράς Γάλλων πολιτικών για να προβούν στην συγκρότηση νέων νομικών μορφωμάτων τα οποία θα οδηγούσαν πρώτον στην απάλειψη των αιτίων μιας νέας πολεμικής σύρραξης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου θα αποτελούσαν την βάση για μια οικονομική ανάκαμψη στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Οι αξίες οι οποίες περιλαμβάνονται ακόμη από το πρώτο κοινοτικό της μόρφωμα που είναι η Ευρωπαϊκή κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα που συνεστήθη την 1η Ιανουαρίου του έτους 1952 στο Παρίσι, ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος, είναι οι αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών και η προσπάθεια ενός κλίματος συναντίληψης μεταξύ των λαών και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε πως η κατάσταση σήμερα στην ΕΕ θα πρέπει να θεωρηθεί ριζοσπαστικώς σε πολλαπλά επίπεδα.

Παραδείγματος χάρη συνέχισε, υπάρχει το οικονομικό πεδίο που έχουμε τον ανεπτυγμένο βορρά και όχι τον πολυανεπτυγμένο νότο ο οποίος οφείλει πάρα πολλά χρήματα για δάνεια και τα λοιπά- όπως είπε, αλλά εξ άλλης πλευράς πρόσθεσε, υπάρχει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο το οποίο οδηγεί στην λειτουργία της ΕΕ με σκοπό την παραγωγή καλών αποτελεσμάτων υπό ωφελεία όλων των Κρατών μελών.

Ο κ. Αθανασόπουλος εκτίμησε επίσης πως το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες σημειώνοντας ωστόσο πως οι γεννήτορες της ΕΕ δεν προέβλεψαν την περίπτωση ατυχήματος και για αυτό ακριβώς το λόγο μόλις το έτος 2010 κατέστη δυνατόν να συγκροτηθούν μηχανισμοί καταπολέμησης ατυχημάτων όπως ήταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα λοιπά.

Ακολούθως εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ότι δηλαδή έχουμε μεν εκπροσώπηση των λαών μέσω του Κοινοβουλίου και των Κυβερνήσεων μέσω των άλλων πολιτικών οργάνων αλλά εκτίμησε πως θα επιθυμούσε να υπάρχει αμεσότερη συμμετοχή των πολιτών.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως προς αυτή την κατεύθυνση η Ένωση έχει προνοήσει με δύο θεσμικά βασικά μέτρα πρώτον – όπως είπε- ” προβλέπει στην συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στην παραγωγή του κοινοτικού δικαίου μέσω ειδοποίησης των εθνικών κοινοβουλίων για τυχόν ενστάσεις εάν έχουν διαφορετικές απόψεις για την ρύθμιση ορισμένων θεμάτων μείζονος σημασίας” και δεύτερον συνέχισε, ” προβλέπεται η συλλογή υπογραφών από πλευράς ενός εκατομμυρίου πολιτών για να τροποποιηθούν καταστάσεις, κανονισμοί, νόμοι, συστάσεις και γνώμες της ΕΕ”.

Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ακόμη πως ως απλός πολίτης αυτού του σπουδαίου Ευρωπαϊκού οικοδομήματος το οποίο είναι πρωτοφανές στην παγκόσμιο ιστορία , να καταστεί ενδεχομένως περισσότερο ανθρωποκεντρική η λειτουργία του, η διοίκηση και η οργάνωση του και υπεράνω όλων να τεθεί ο παράγων άνθρωπος πρωτίστως και δευτερογενώς η οικονομική ανάπτυξη των επί μέρους Κρατών μελών ιδίως των οικονομικών ασθενέστερων που θα πρέπει να τύχουν μια καλύτερης διαχείρισης.

Είπε επίσης πως πρέπει να επισημανθεί ενδεχομένως η ανάγκη μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμοποίηση ς της λειτουργίας της Ένωσης, σημειώνοντας πως η συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων στη λήψη αποφάσεων , αφού προβλέπεται το δικαίωμα τους να ενημερώνονται και να καταθέτουν ενστάσεις για τα υπό θέσπιση νομοθετικά μέτρα της Ένωσης, να μετέχουν στην διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά αλυσιτελές.

Καταλήγοντας ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε και στην 9η Μαΐου του 1945 στην μέρα λήξης του Β’ παγκοσμίου πολέμου, κατά την οποία στην Σχολή Μηχανικού σε προάστιο του Βερολίνου υπογράφτηκε η Συνθηκολόγηση της Γερμανίας άνευ όρων.

Από πλευράς Γερμανία υπέγραψαν – όπως είπε- τρεις ανώτατοι στρατάρχες , στρατηγοί , ναύαρχοι και από πλευράς των συμμάχων εκπρόσωποι των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων δηλαδή της Ρωσίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.