Λάμψη χρυσών Ολυμπιονικών στο 2ο αθλητικό συμπόσιο

Λάμψη χρυσών Ολυμπιονικών στο 2ο αθλητικό συμπόσιο

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο αθλητικό συμπόσιο που συνδιοργάνωσε το Πετρίδειον Ίδρυμα με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και με τίτλο «Ο πρωταθλητισμός μέσα από τα μάτια πρωταγωνιστών», το Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 στην Πάφο.

Στους χαιρετισμούς τους τόσο ο αντιπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Λεόντιος Τσέλεπος, όσο και ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος συγχάρηκαν το Πετρίδειον Ίδρυμα για την εξαίρετη πρωτοβουλία η οποία τείνει να καταστεί θεσμός ενώ καλωσόρισαν τους επίσημους προσκεκλημένους – ομιλητές αναφέροντας ότι αποτελεί ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή η παρουσία τους.


Επίσημοι προσκεκλημένοι του συμποσίου ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, οι Ολυμπιονίκες μας Γιώργος Αχιλλέως και Δημήτρης Χονδροκούκης και ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και Αντιπρόεδρος του οργανισμού «Γκολ στη Ζωή» Πανίκος Ξιούρουππας.

Οι παρόντες επίσημοι προσκεκλημένοι έκαναν τη παρέμβαση τους μέσω μιας σύντομης ζωντανής συνέντευξης (τετ-α-τετ), που συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τρύφωνος. Συνεντεύξεις, οι οποίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Η Βούλα Πατουλίδου συμβούλεψε τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να ονειρεύονται ενώ τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να πει σε ένα νεαρό αθλητή ότι «δεν κάνει» αφού κανένας δεν μπορεί να μετρήσει τη ψυχική θέληση που κρύβει μέσα του ένας αθλητής. Αναφέρθηκε στον ήρωα της Πάφου Ευαγόρα Παλληκαρίδη και παρομοίωσε τις προσπάθειες με το εθνόσημο με την προσπάθεια του να ανεβεί τα σκαλοπάτια που οδηγούν στη λευτεριά.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας παραδέχθηκε το πόσο όμορφα νιώθει από την αγάπη του κόσμου και ειδικά όταν επισκέπτεται την Κύπρο ενώ από τα λεγόμενα του κρατάμε την ατάκα του «Πρέπει να προπονείσαι σαν να είσαι τίποτα και να αγωνίζεσαι σαν να είσαι ο καλύτερος».

Ο Γιώργος Αχιλλέως μοιράστηκε μαζί με τους παρευρισκομένους τις εμπειρίες του από τις 4 Ολυμπιάδες που συμμετείχε και την προσπάθεια που χρειάζεται να κάνει καθημερινά ένας πρωταθλητής και συμφώνησε ότι η λέξη «θυσίες» δεν αντικατοπτρίζει τη ζωή ενός πρωταθλητή αφού αυτό που κάνει, το αγαπά, τον γεμίζει και είναι επιλογή του.

Ο Δημήτρης Χονδροκούκης επίσης μοιράστηκε την πρόσφατη εμπειρία του στους Ολυμπιακούς του Ρίο 2016, τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που έχει ένα ατομικό άθλημα σαν το δικό του ενώ μαζί με το Γιώργο Αχιλλέως υποσχέθηκαν και έθεσαν στόχο τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020.

Τέλος ο Πανίκος Ξιούρουππας αφού μοιράστηκε μαζί μας στιγμές από τη μεγάλη καριέρα του στις δεκαετίες 1980 και 1990 μας μίλησε φανερά συγκινημένος για την ίδρυση της «Ηλιακτίδας Ζωής» στη Λάρνακα το 1997 αλλά και το νέο οργανισμό που ιδρύθηκε από παλαίμαχους και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές το «Γκολ στη Ζωή» το 2017 και στο οποίο είναι Αντιπρόεδρος.

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς όμως επιφυλάχθηκε για το τέλος όπου ο παρουσιαστής της βραδιάς Σάββας Κοσιάρης μίλησε για εκείνη την ημέρα το 1992 που η Βούλα Πατουλίδου σήκωσε την Ελλάδα στις πλάτες της και ο ίδιος ως ανταποκριτής της Κύπρου ήταν εκεί δίπλα της στο στάδιο. Όταν δε της έδειξε την πρωτότυπη φωτογραφία από την απονομή του χρυσού μεταλλίου την οποία κρατούσε στο αρχείο του για 25 χρόνια όλη η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα και η Βούλα Πατουλίδου δεν έκρυψε τη συγκίνηση της.

Ακολούθησε οι βράβευση των επίσημων προσκεκλημένων από το Πετρίδειον Ίδρυμα και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Η βραδιά έκλεισε με τη βράβευση αθλητών-προτύπων τοπικών σωματείων της Πάφου οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα στον αθλητισμό και οι οποίοι παρέλαβαν τα αναμνηστικά τους από τους Ολυμπιονίκες προσκεκλημένους. Η επιλογή των 13 αθλητών έγινε από το Δ.Σ. καθενός από τα πέντε σωματεία τα οποία στηρίζονται από το Πετρίδειον Ίδρυμα σύμφωνα με τη διαθήκη του μακαριστού Χριστόδουλου Πετρίδη.

Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου ευελπιστώντας να πάνε ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΙΟ ΨΗΛΑ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ όπως προστάζει και το Ολυμπιακό μόττο.

Πηγή: Πολίτης