Λοχίας Ανδρέας ( Άντης) Παπαδόπουλου

Λοχίας Ανδρέας ( Άντης) Παπαδόπουλου

Η πραγματική ιστορία γράφτηκε από τα απλά παιδιά του λαού δήλωσε ο Β. Λυσσαρίδη


στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα Άντη Παπαδόπουλου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το Εθνικό Μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του ήρωα Ανδρέα ( Άντη) Παπαδόπουλου στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας Πάφου προϊσταμένου του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου από την Επιτροπή Ανέγερσης Μνημείου και την οικογένεια του Αγωνιστή της Αντίστασης , που έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος την Κυπριακή Δημοκρατία στις 16 Ιουλίου του 1974 .

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Δρ Βάσος Λυσσαρίδης που τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα ανέφερε πως η πραγματική ιστορία γράφτηκε από τα απλά παιδιά του λαού. Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος ή Άντης, είπε ο κ Λυσσαρίδης, αψήφησε την δίνη και αντιμετώπισε τον φασισμό ανυποχώρητος με λεβεντιά και αυτοθυσία. Ο Άντης είπε δεν ηττήθηκε αλλά νίκησε τον θάνατο.

Ο κ Λυσσαρίδης είπε ακόμη πως « οι νεκροί μας ήρωες επαναστατούν, η Κύπρος υποφέρει, διχοτομημένη από τα τουρκικά στρατεύματα , υποφέρει γιατί» όπως είπε « ακολουθείτε μια στρατηγική που προσφέρει άλλωθι στην Τουρκία». Ταυτόχρονα συνέχισε ο κ Λυσσαρίδης δεχόμαστε ένα πλήγμα ωμού οικονομικού εκβιασμού. Οι καλούμενοι εταίροι για μια Ευρώπη της συνοχής και της αλληλεγγύης εκβιάζουν και μας θέλουν να παραδοθούμε στα καλέσματα της χρηματοκρατίας.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ παραδέχτηκε πως υπήρξαν κάποιες στρεβλώσεις στην οικονομία ακόμα και ατασθαλίες, όμως όπως είπε, η θεραπευτική αγωγή που εισηγήθηκαν και επιβάλουν οι Ευρωπαίοι δήθεν εταίροι δεν αναιρεί τα κακώς έχοντα, αλλά οδηγεί σε χρεοκοπία και εθνική αυτοκτονία .

Στο ευρωκοινοβούλιο συνέχισε ακούγονται κάποιες φωνές καταδίκης της τουρκικής πολιτικής . Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί δεχθήκαμε τον εκβιασμό των εταίρων οι οποίοι πρόσθεσε να μας μετατρέψουν σε «κλέφτες των επενδύσεων ξένων και εγχωρίων» .

Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει να ζητηθεί από το λαό θυσίες όχι όμως για να προσαρμοστεί στα καλέσματα των ξένων, αλλά για να διαφυλάξει την παραμονή του στις πολύπαθες πολυαίωνες εστίες του.

Καταλήγοντας ο Δρ Βάσος Λυσσαρίδης είπε πως καμία ηγεσία δεν δικαιούται να υποθήκευση το μέλλον μας , προσθέτοντας πως πρέπει να επεξεργαστούμε σενάρια.

Στα αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα παρέστη και ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος αναφερόμενος στον ήρωα Άντη Παπαδόπουλο, είπε πως σήμερα « πρεπόντος και καθηκόντος τιμήσαμε την μνήμη ενός αγωνιστή ήρωα της αντίστασης του Άντη Παπαδόπουλου αλλά και όλων των αγωνιστών της αντίστασης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 γνήσιο τέκνο της 21ης Απριλίου του 1967 ».

Η αδερφή του ηρωα Χλόη Παπαδοπούλου στο πλαίσιο της ομιλίας της ανέφερε πως το μνημείο αποτελεί αναγνώριση της θυσίας του αδερφού της , ενώ ταυτόχρονα είναι ορόσημο στον αγώνα της πατρίδας μας για την ελευθερία και την δημοκρατία. Το έργο είπε ολοκληρώθηκε μετά από πολυετή και επίπονη προσπάθεια της Επιτροπής Ανέγερσης του μνημείου και ιδιαίτερα του προέδρου της Λεόντιου Φιλίππου και της οικογένειας του ηρωα. Για την οικογένεια μας είπε, πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο ζωής το οποίο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν πολλά χρόνια όταν ήταν ακόμη εν ζωή ο πατέρας του ήρωα ο οποίος έφυγε με τον καημό ότι η θυσία του γιου του δεν έτυχε αναγνώρισης.

Εκ μέρους των φίλων συναδέρφων και των μαχητών της αντίστασης ο επιστήθιος φίλος του ήρωα Χριστόδουλος Τσαδιώτης ανέφερε πως μακάρι η θυσία του Άντη να δικαιωθεί .

Ο Άντης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Πάφο το 1950 . Ήταν γιός του Κώστα και της Ειρήνης Παπαδοπούλου. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Πάφου το 1968. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά σαν Ανθυπολοχαγός στα Λ.Ο.Κ. ( 1968 – 1970) . Το 1971 κατατάγηκε στην Αστυνομία.. Στις 15 Ιουλίου του 1974 μετέβη στην Λεμεσό μαζί με άλλους αγωνιστές της αντίστασης για την Υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την επομένη 16 Ιουλίου επιστρέφοντας στην Πάφο έπεσε σε ενέδρα και μετά από μάχη έπεσε ηρωικά .

Η φιλοτέχνηση του έργου έγινε από τον καλλιτέχνη και ιδιαίτερα γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη.

Μετά την λήξη της τελετής έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Άντη Παπαδόπουλου.

ΚΥΠΕ/ΚΠ