Λύκειο Κύκκου ευθύνες και ανευθυνότητες.. Σχολικής Εφορίας Πάφου-ΟΕΛΜΕΚ Πάφου- Σύνδεσμου γονέων  Λυκείου Κύκκου

Λύκειο Κύκκου ευθύνες και ανευθυνότητες.. Σχολικής Εφορίας Πάφου-ΟΕΛΜΕΚ Πάφου- Σύνδεσμου γονέων Λυκείου Κύκκου


Η βδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή των 47.000 μαθητών στα θρανία και των 11.840 εκπαιδευτικών στις έδρες των σχολείων της ελεύθερης Κύπρου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας περί στελέχωσης των σχολείων με το κατάλληλο διδαχτικό προσωπικό και της ετοιμότητας των σχολικών μονάδων να υποδεχθούν τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων μέχρι και σήμερα γίνονται μεταθέσεις, διορισμοί, προαγωγές κλπ. Θα είναι μεγάλη επιτυχία αν τα Λύκεια της Κύπρου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά στις αρχές Οκτωβρίου με κανονικό πρόγραμμα.

Οι μετακινήσεις καθηγητών και οι ελλείψεις κάποιων διδακτικών ωρών σε ορισμένα σχολεία εμποδίζει την δημιουργία μόνιμου προγράμματος. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται αρκετές διδακτικές ώρες αφού κάποιες ώρες καλύπτονται από καθηγητές που δεν θα τους διδάξουν.

Αυτό το αλαλούμ δυστυχώς είναι προϊόν του εκπαιδευτικού συστήματος του Ενιαίου Λυκείου που ο κάθε μαθητής μπορεί να διαλέγει να παίζει μέσα στην τάξη (θέατρο) ή να σερφάρει στο Ιντερνετ (δακτυλογραφία), ή να χάνει ώρες στο μάθημα που λέγεται Φωτογραφία ή να επιλέγει Τουρκικά, Ρωσσικά, Ιταλικά, και όλες τις γλώσσες της Βαβέλ… Εκτός από τα συνηθισμένα προβλήματα των σχολείων σε παγκύπρια βάση, στην Πάφο τα πράγματα φέτος είναι διαφορετικά και στο μέγιστον βαθμό προβληματικά. Η μεταφορά του Νικολαιδείου Γυμνασίου στον χώρο του Λυκείου Κύκκου και η συγκατοίκηση του με το Λύκειο Κύκκου έφερε τα πάνω κάτω στην παιδεία της Πάφου.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει το Λύκειο Κύκκου βρήκε αρωγούς την Σχολική Εφορία Πάφου, την ΟΕΛΜΕΚ Πάφου, και τον Σύνδεσμο γονέων του Λυκείου Κύκκου. Σίγουρα ήταν ένα θέμα που έπρεπε να απασχολήσει και άλλους φορείς της Πάφου αλλά οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα που θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν σε δυναμικές κοινοποιήσεις είναι οι 3 προαναφερθέντες φορείς. Η ιστορία πρέπει να καταγράφεται και τα του Καίσαρι τω Καίσαρι.

Όταν αναλαμβάνει κάποιος ένα πόστο που οι ενέργειες του και οι πράξεις του θα έχουν καλό ή κακό αντίκτυπο στην μελλοντική πορεία της παιδείας του τόπου πρέπει η δημοσιογραφική πέννα να έχει το θάρρος να καταγράψει τις ευθύνες και τις παραλείψεις τους. Η ατιμωρησία σε τούτον τον τόπο έφερε πολλά δεινά και ακόμη θα φέρει. Επίσης η απόδοση ευθυνών σε ανθρώπους που χειρίζονται την μελλοντική πορεία του τόπου πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί επιτέλους και στην Κύπρο.

Η ευθιξία είναι λέξη ελληνική που υπάρχει από την αρχαιότητα. Στον τόπο μας έχει χαθεί πίσω από τον ωχαδερφισμό, την καρεκλοκενταυροφιλία, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, και το προσωπικό συμφέρον. Σχολική Εφορία Πάφου: Η παντοδύναμη αρχή στην συντήρηση και λειτουργία των σχολείων.

Τα σχολεία σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία είναι περιουσία που ανήκει στις Σχολικές Εφορίες. Η πρόεδρος της κα Μαρία Ζαβρού αρκέστηκε σε προφορικές φιλολογικές αντιδράσεις μέσω του ραδιοφώνου και με αόριστες δηλώσεις για το φιλότιμο των καθηγητών που θα εργαστούν για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην συγκατοίκηση των δύο σχολείων. Κατά τα άλλα έκανε τα πάντα για να μεταλλάξουν το Λύκειο Κύκκου σε Γυμνάσιο Κύκκου ή Νικολαϊδειο. Θα έχουμε και αυτό το πρόβλημα της ονομασίας συν τοις άλλοις. Η πρόταση που θα μπορούσε να εφαρμόσει η κυρία Ζαβρού με τον δυναμισμό που κατά τα άλλα την διακρίνει, ήταν η μετατροπή του διπλανού στο Νικολαίδειο, 7ου Δημοτικού σε Γυμνάσιο. Οι δικαιολογίες ότι δεν είχε το Υπουργείο καμιά εκατοσταριά χιλιάδες για να ξοδέψει είναι αποδεδειγμένα μια απάτη.

Το κόστος της προσαρμογής της συγκατοίκησης θα είναι πέρα του μισού εκατομμυρίου. Μετατροπές αιθουσών σε γραφεία, γραφεία σε αίθουσες, ξεχωριστές τουαλέττες, κλιματισμοί, εργαστήρια που έχουν ξηλωθεί, εποπτικά μέσα, θρανία και γραφεία που πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων. Το άλλο που μας είπαν είναι ότι αντιδρά η ΠΟΕΔ. Αν είναι δυνατόν να έχει τόση δύναμη μια τοπική συνδικαλιστική οργάνωση να ανατρέπει τους σχεδιασμούς της παιδείας της Πάφου για να προστατέψει την θέση ενός διευθυντή και 5 δασκάλων!!! Προσωπική μου άποψη είναι ότι η κα Ζαβρού ήταν ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να αλλάξει τους κακόβουλους σχεδιασμούς για το κλείσιμο του Λυκείου Κύκκου. Ένας άνθρωπος που ήρθε σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τον κόμμα της και συνεργάστηκε με τα άλλα κόμματα για να κερδίσει την Προεδρία της Σχολικής Εφορίας δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να συγκρουστεί με ένα Υπουργό σημερινό και αυριανό. Μάλιστα θα είχε και την συμπαράσταση της κοινής γνώμης της Πάφου.

Η ΟΕΛΜΕΚ Πάφου ανύπαρκτη ήταν εκτός τόπου χρόνου και μη είδατε τον Παναγή Γιώργο. Λένε μα εμείς διαφωνήσαμε και μαζέψαμε υπογραφές.. Αυτά είναι έπαια πτερόεντα.. Σαν ΟΕΛΜΕΚ Πάφου έπρεπε να συζητήσουν την άμεση παρέμβαση του κεντρικού της ΟΕΛΜΕΚ και να απειλήσουν μέχρι και απεργία στις Παγκύπριες εξετάσεις. Η παγκύπρια οργάνωση της ΟΕΛΜΕΚ ήταν έτοιμη να στηρίξει τον αγώνα γιατί την «έτσουζε» άμεσα. Με το κλείσιμο του Λυκείου Κύκκου χάνεται μία θέση Διευθυντή, 3 θέσεις Β/ΔΑ΄, 7 θέσεις Β/Δ, και τουλάχιστον 20 θέσεις απλών καθηγητών που μένουν αδιόριστοι. Θα μπορούσαν να καλέσουν σε διαμαρτυρία απ έξω στο Υπουργείο Παιδείας με πανό. Απάντηση του φίλου μου του Καττιμέρη και πόσοι ήταν να πάσιν; Να πάνε και οι πέντε της επαρχιακής και να δεις άμα ήταν να δουν τα ΜΜΕ πόσοι πολιτικάντηδες ήταν να συναχτούν. Είναι φανερό ότι ο συνδικαλισμός της ΟΕΛΜΕΚ στην Πάφο είναι ανύπαρκτος με ανθρώπους που ψάχνουν να βολευτούν και να βγαίνουν με την «κολούα» κάθε γιορτή των 3 Ιεραρχών να κάνουν χαιρετισμό σαν να είναι οι ταγοί της εκπαίδευσης. Να παίρνουν μια ημέρα της βδομάδας ελεύθεροι υπηρεσίες για να ενημερώνουν δήθεν τον κλάδο.

Όσο για τον Σύνδεσμο του Λυκείου Κύκκου ήταν μια θλιβερή και ανύπαρκτη παρουσία. Με το να γράψουν ένα πανό και να το κρεμάσουν μέχρι σήμερα και να πάρουν έναν άλυσο ένα πρωί και να τον κρεμάσουν στο κατζέλιν, δήθεν έγινε κατάληψη αυτές είναι παιδιακίστικες αντιδράσεις. Θα μπορούσαν και αυτοί συνεργαζόμενοι με την ΟΕΛΜΕΚ να συμμετέχουν σε μια δυναμική αντίδραση απ΄ έξω από το Υπουργείο και να μην πω και το Προεδρικό.

Ο Σύνδεσμος Γονέων του Λυκείου Κύκκου αν ήθελε θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν και την συμπαράσταση των 2 παφιτών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα είναι και απόφοιτος του Λυκείου Κύκκου. Αγαπητέ αναγνώστη όποια δεινά μας έρχονται από την Λευκωσία την μεγάλη ευθύνη την έχουμε εμείς οι Παφίτες. Έχουμε γίνει οσφυοκάπτες και γλυφτοκόρακες των πολιτικών και της κυβέρνησης για να έχουμε την εύνοια τους για προσωπικό μας όφελος. Αν ήταν ένα χωραφούι ή ένα παλιοσπιτούιν που έχαναν όλοι οι πιο πάνω εμπλεκόμενοι θα χαλούσαν τον κόσμο.

Τώρα που χάνεται έναν ολόκληρο Λύκειο δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσει την αίσθηση της αξίας για την μελλοντική πορεία του τόπου. Διερωτώμαι αν μας έμεινε κάτι από τον ηρωισμό του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, και των άλλων ηρώων της Πάφου για ελευθερία. Κύριοι έθιξα πράγματα και καταστάσεις όχι από εμπάθεια αλλά για να προβληματίσω και να κάνω κάποιους από μας να πουν …φτάνει! Φτάνει να είμαι ο σκουλλοπάφιτος και ο Σριλαγκέζος του Κυπριακού Κράτους.. Ακόμη δεν είναι αργά η απόφαση μπορεί να ανατραπεί το Λύκειο Κύκκου όπως και τα άλλα 2 Λύκεια είναι η ραχοκοκαλιά της Παιδείας της Πάφου.

Ο Υπουργός της Παιδείας σ ένα ανασχηματισμό θα πάει σπίτι του η λαβωμένη Παιδεία της Πάφου θα αυξάνει τα προβλήματα συνέχεια στα χρόνια τα δύσκολα που έρχονται. Σημείωση: Ξέρω ότι κάποιοι που αναφέρονται θα διαμαρτυρηθούν ότι ήταν προσβλητικά αυτά που έγραψα. Λυπάμαι αλλά η ιστορία πρέπει να καταγράφεται…