Μάτσας: Αναμένεται έκθεση γεγονότων

Μάτσας: Αναμένεται έκθεση γεγονότων

Καταγραφή των γεγονότων από το Διευθυντή του Νοσοκομείου Πάφου Σ. Γεωργίου και κατόπιν θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα για το περιστατικό με το δίχρονο κοριτσάκι, δήλωσε σήμερα κατά την επίσκεψή του στο ΓΝ Πάφου ο Πέτρος Μάτσας, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε πως η επίσκεψη του στο ΓΝ Πάφου ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα και δεν έχει – όπως είπε- καμιά σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό.


Για το συμβάν, συνέχισε, “θα γίνει καταγραφή των γεγονότων από το Διευθυντή του Νοσοκομείου Πάφου Σπύρο Γεωργίου και αναμένουμε την έκθεση γεγονότων και εκεί θα αποφασίσουμε με τον Υπουργό για τα περαιτέρω βήματα”.

Πρόσθεσε επίσης πως “το να ακούς κουβέντες δεξιά -αριστερά δεν είναι ενημέρωση”.

H επίσκεψη μας σήμερα στο Νοσοκομείο Πάφου, είπε ο κ. Μάτσας, είναι για να δώσουμε κάποιες εισηγήσεις – λύσεις, για να αναδείξουμε το Νοσοκομείο, το οποίο είναι κάπου ” στριμωγμένο” στη γωνιά και θέλουμε να το αναδείξουμε.

Επεσήμανε επίσης, πως γίνεται μια τεράστια δουλειά από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, προσφέρεται πολύ υψηλή ιατρική στο Νοσοκομείο της Πάφου και είναι κρίμα και άδικο μικρά – μικρά περιστατικά να σπιλώνουν αυτή την διαδικασία, όπως είπε.

Εμείς, συνέχισε, “ήρθαμε για να αναδείξουμε το Νοσοκομείο και όχι για να αναδείξουμε την εικόνα του περιστατικού”.

Το περιστατικό εκείνο, σημείωσε, “το θεωρούμε μικρό περιστατικό που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο του κόσμου, προσθέτοντας πως η παρουσία του έχει να κάνει με κάποιες καινοτομίες για να προβληθεί το Νοσοκομείο ούτως ώστε μελλοντικά αν συμβούν τέτοια περιστατικά να μην μπορούν να σπιλώσουν τη δουλειά που γίνεται εδώ.

Επανέλαβε πως “γίνεται μια εξαίρετη δουλειά πολύ υψηλού επιπέδου, είναι συνάδερφοι που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό” και προκάλεσε τον οποιονδήποτε να επισκεφτεί το Νοσοκομείο μεσάνυχτα για να να δείτε πώς εργάζεται το προσωπικό του.

Είναι ένα «μελίσσι», είπε χαρακτηριστικά «που εργάζεται νύχτα μέρα», σημειώνοντας πως κακώς προβάλλεται αυτή όλη η κακή εικόνα.

Ο κ. Μάτσας σημείωσε μάλιστα πως στα καλύτερα Ιατρικά Κέντρα σημειώνονται ιατρικά σφάλματα και ιατρικές αμέλειες, λέγοντας παράλληλα πως “εμείς είμαστε πολύ πιο καλά απ’ αυτούς” και πως “συμβαίνουν αυτά”.

Σε σχέση με την σημερινή σύσκεψη με τους επικεφαλής των τμημάτων του Νοσοκομείου αλλά και με το Διευθυντή του ΓΝ Πάφου, ο κ. Μάτσας είπε πως στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκε το θέμα της στελέχωσης, ανακοινώνοντας πως ήδη προχωρεί η στελέχωση του Τμήματος Ατυχημάτων Επειγόντων Περιστατικών από τις 4 Οκτωβρίου με την ενίσχυση με ακόμη ένα γιατρό.

Λέγοντας, σημείωσε, «απαμβλύνεται» δεν εννοούμε ότι λύνεται απολύτως το πρόβλημα της στελέχωσης του Τμήματος Ατυχημάτων Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου, σημειώνοντας πως προσδοκία του Υπουργείου είναι όπως μελλοντικά δοθούν και άλλες λύσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσας είπε πως όλοι οι ιατροί του Νοσοκομείου περνούν κάποιες εξετάσεις και πρέπει να υποβάλλουν κάποια πιστοποιητικά για να εργοδοτηθούν, οπότε σημείωσε, δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας μεταξύ των ιατρών και των ασθενών.

Είπε ακόμη πως όποιος εγγράφεται στο Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο είναι εγγεγραμμένος και περνά από το Ιατρικό Συμβούλιο. Το Ιατρικό συμβούλιο ελέγχει τα προσόντα του καθενός, τα οποία υποβάλλονται εκεί για να δώσει έγκριση για να εγγραφεί στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο οπότε είναι υπό έλεγχο, συμπλήρωσε.

Ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την προθυμία των συναδέρφων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου στο να ακούσουν κάποιες καινοτομίες.

Η μια καινοτομία, συνέχισε, είναι το προ – εγχειρητικό ιατρείο αναισθησιολογίας, επεξηγώντας πως μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια «ο άρρωστος που έρχεται εδώ και προγραμματίζεται να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση πέντε μέρες με επτά πριν την χειρουργική επέμβαση να έρχεται να γίνεται προ-εγχειρητικός έλεγχος από αναισθησιολόγο, περιλαμβανομένης ακτινογραφίας, καρδιογραφίας και αναλύσεις αίματος και θα έρχεται το πρωί της χειρουργικής επέμβασης να μπει μέσα».

Κατά αυτόν τον τρόπο σημείωσε, δεν θα χρειάζεται ο ασθενής να μεταβαίνει στο Νοσοκομείο 2 ή 3 μέρες από πριν να υφίσταται μια ταλαιπωρία και στο τέλος αν συμβεί κάτι να του πεις πήγαινε σπίτι σου, αναβάλλεται η επέμβαση.

Αυτό ανέφερε, εξυπακούει κόστος για το Νοσοκομείο και ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Ο κ. Μάτσας ευχήθηκε όπως αυτό εφαρμοστεί σύντομα διότι, όπως εξήγησε, υπάρχουν διαδικαστικά θέματα, τα οποία θα επιλυθούν.

Ήδη – όπως είπε – εφαρμόστηκε στο Μακάρειο με επιτυχία και τεράστιο κέρδος για το δημόσιο και διερωτήθηκε γιατί να μην εφαρμοστεί και στο ΓΝ Πάφου προκειμένου, σημείωσε, να ξεφύγουμε από τα οπισθοδρομικά καθεστώτα.

Δεύτερη καινοτομία, είπε ο κ. Μάτσας, είναι η αναβάθμιση του θεσμού του συντονιστή χειρουργείου, ούτως ώστε να σμικρυνθούν οι χρόνοι μεταξύ του χειρουργείου .

«Θα είναι κέρδος του Νοσοκομείου, θα γίνονται παρά πάνω επεμβάσεις, θα σπάσουν οι λίστες και θα προχωρήσουμε πιο κάτω», κατέληξε .

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)