Μέσα σε κλίμα συγκίνησης κηδεύτηκε στην Αμαργέτη ο ήρωας του 74 Αρέστης Παναγιώτου

Με έντονα συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης και συγκλονισμού βημάτισαν το πρωί συγγενείς ,


φίλοι και κάτοικοι της κοινότητας Αμαργέτης στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Αμαργέτη για να τελέσουν την κηδεία του ήρωα της κοινότητας Αρέστη Παναγιώτου.

Η κηδεία του ήρωα του 74 το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων τελέστηκε σήμερα στην γενέτειρα του, Αμαργέτη της Πάφου .

Ο Αρέστης Παναγιώτου το 1974 υπηρετούσε στο Δικωμο, στο 361 Τάγμα Πεζικού ως Λοχίας. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Κορνόκηπο Αμμοχώστου και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA.

HEξόδιος ακολουθία εψάλλει το πρωί στις 9:30 προϊσταμένου του Επισκόπου Χύτρων Λεόντιου ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Ο Υπουργός Γεωργίας κάλεσε την οικογένεια του Αρέστη Παναγιώτου να αισθάνεται περήφανη που το παλικάρι τους – όπως είπε – έπεσε για την πατρίδα και που σήμερα , έχει το προνόμιο να φέρει την σημαία του έθνους .

Οι θυσίες και οι αγώνες των ηρώων μας το 1974 κατά των Τούρκων εισβολέων είπε ο κ Κουγιάλης παραμένουν ακόμη αδικαίωτες ,ενώ η αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων εξακολουθεί να συνεχίζεται. Η Κύπρος του σήμερα, συνέχισε, δυστυχώς, δεν είναι αυτή για την οποία έδωσε τη ζωή του ο Αρέστης και οι άλλοι στρατιώτες ήρωες μας. Κάλεσε παράλληλα να σταθούμε με περίσκεψη απέναντι στην κρισιμότητα των στιγμών που περνάει η πατρίδα μας, και ας προσμετρήσουμε τις ευθύνες μας. Πρέπει είπε, ο κ Κουγιάλης, ενωμένοι να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της Κύπρου και όλοι μαζί , να παλέψουμε για εθνική δικαίωση.

Ο κ Κουγιάλης είπε πως ο λαός μας δοκιμάζεται και πάλι και βιώνει τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής αλλά και τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Απαιτείται είπε συλλογικότητα, επιμονή και ανταγωνιστικότητα για να εξέλθουμε από τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται ο τόπος μας.

Ο Υπουργός Γεωργίας έστειλε επίσης το μήνυμα πως ο αγώνας θα συνεχιστεί για μια έντιμη, αξιοπρεπή , δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα ακυρώνει τα τετελεσμένα της κατοχής.

Δεσμεύτηκε επίσης πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων προσθέτοντας πως είναι ανεπίτρεπτο 39 χρόνια μετά στην Κύπρο του 2013, να υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι.

Εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα, ο αδερφός του ήρωα, Παναγιώτης Παναγιώτου, ανέφερε «αδερφέ μου σήμερα θα αναπαυτείς εν ειρήνη, μετά από 39 πέτρινα χρόνια, σκλαβιάς και ταλαιπωρίας». Όλοι είπε εμείς οι δικοί σου άνθρωποι θα σε κρατήσουμε για πάντα στην μνήμη μας, με άπειρη αγάπη και θα διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη σου.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Αμαργέτης Γιώργος Δημητρίου Κάιζερ ανέφερε πως ο Αρέστη Παναγιώτου 21 ετών τότε, ήταν τέταρτος στη σειρά από τα 6 παιδιά του Κώστα και της Μινοδώρας Γρούτα. Όλοι είπε , εδώ που βρισκόμαστε αναπολούμε στη μνήμη μας τη μορφή του ήρωα και έχουμε να πούμε στις μεταγενέστερες γενιές και όσους δεν τον γνώρισαν για την εργατικότητα και την τιμιότητα του.

Σήμερα γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της τύχης του Αρέστη Παναγιώτου με τους δύο γέροντες γονείς του να μην προλάβουν να φιλήσουν τα κόκκαλα του τέκνου τους.

Οι γονείς του Αρέστη απεβίωσαν με τον καημό του γυρισμού του, μετά από μακρόχρονη αναμονή.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/