Μέτρα για απάμβλυνση της κρίσης στη γεωργία συζήτησαν Υπουργός  και   Επιτροπή Γεωργίας

Μέτρα για απάμβλυνση της κρίσης στη γεωργία συζήτησαν Υπουργός και Επιτροπή Γεωργίας

Μέτρα για απάβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης συζήτησε με τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής,


ο αρμόδιος Υπουργός, Νίκος Κουγιάλης, μεταξύ των οποίων έκτακτη ενίσχυση 3 εκ ευρώ προς τους κτηνοτρόφους υπό τη μορφή της κεφαλικής επιδότησης, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, προώθηση των αγροτικών προϊόντων, επανέναρξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ύψους 27 εκ ευρώ, και σχέδια επιμόρφωσης νέων γεωργών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Αντώνης Αντωνίου ανέφερε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε η επιτροπή Γεωργίας, το Υπουργείο Γεωργίας, επεξεργάζεται το ποσοστό της συγχρηματοδότησης από την ΕΕ για τα έργα που είναι κατά 53% χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά 47% από εθνικούς πόρους.

Ο κ Αντωνίου ανέφερε επίσης πως το υπουργείο Γεωργίας εξετάζει την ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της εγκατάστασης φωτοβολταικών σε αγροτικά υποστατικά, μέτρο που θα μειώσει τα κόστα παραγωγής και θα εξασφαλίζει φθηνότερα καύσιμα για τους γεωργούς και το συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς τους αγρότες και αντίστροφα, που αφορά κυρίως το ΦΠΑ.

Στο μεταξύ ο κ Αντωνίου είπε πως ο Υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε όπως συνεχίσει τη συστηματική εργασία για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, και ότι θα βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή Γεωργίας και τις αγροτικές οργανώσεις

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε επίσης στα μέλη της επιτροπής Γεωργίας πως οι τεχνικές επιτροπές του Υπουργείου Γεωργίας και του ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό αγροτικών Πληρωμών, επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις αυτές στους κτηνοτρόφους.

Για την προώθηση των κυπριακών προϊόντων, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες των Υπουργείων Γεωργίας, Άμυνας και Υγείας, υπό τη Γενική Διευθύντρια του Υπ. Γεωργίας, ώστε να εντοπιστούν τα προϊόντα εκείνα που μπορούν να προωθηθούν σε νοσοκομεία και στρατό και το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό σε λίγες ημέρες.