Μέτρα για τα προβλήματα στην παραλία του Ρίκου

Προβλήματα δημιουργούν για τους λουόμενους και τη δημόσια υγεία σε αρκετές παραλίες τα λύματα, ενώ η Τοπική Αρχή της Γεροσκήπου, σε πρόσφατη σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Λουόμενοι στην παραλία του Ρίκου στη Γεροσκήπου ανέφεραν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτό το θέαμα δεν συνάδει με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης της  Πάφου, όπως είπαν.


Ο Νίκος Μικελλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως πρέπει να είμαστε σωστοί επαγγελματίες και ο καθένας στον τομέα του. Πρέπει, συνέχισε, “όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την καθαριότητα γενικά των παραλιών ώστε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να έχουμε συνείδηση”.

Ο Αντώνης Νικολάου χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση και κάλεσε τις Τοπικές Αρχές να μεριμνήσουν επί του θέματος, λέγοντας ότι σήμερα ένα κύμα λύματα από πλοία γέμισε την παραλία.

Εξάλλου, ο Γιώργος Νικολάου είπε στο ΚΥΠΕ πως τα εκδρομικά πλοιάρια που μεταφέρουν τους τουρίστες πρέπει να είναι πιο προσεκτικά ώστε να μην μολύνεται το περιβάλλον.

Ο ιδιοκτήτης καφεστιατορίου στην παραλία του Ρίκου Ανδρέας Ηλία Ξενοφώντος ανέφερε πως όταν ήρθε το 1975 στην παραλία υπήρχαν βάτοι, αγκάθια και καλαμιώνες αλλά μετά από 40 χρόνια δουλειάς η παραλία άλλαξε όψη. Κάλεσε και ο ίδιος με τη σειρά του τις Τοπικές Αρχές να προβαίνουν σε επισταμένους ελέγχους.

Ο Δήμος Γεροσκήπου, που ασχολήθηκε με το πρόβλημα σε πρόσφατη συνεδρία, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλησ Παυλίδης, αποφάσισε τον 24ωρο έλεγχο σκαφών αναψυχής από τη Λιμενική Αστυνομία και την Αρχή Λιμένων ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο ότι αφήνονται λύματα στο θαλάσσιο χώρο.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Γεροσκήπου και Πάφου, της Λιμενικής Αστυνομίας, της Αρχής Λιμένων, των υγειονομικών επιθεωρητών, του Τμήματος Αλιείας, του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του ΣΑΠΑ και άλλων εμπλεκόμενων τμημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στη νομοθετική εξουσία και να ζητείται όπως παρθούν αποφάσεις για να ελέγχονται τα ψαροκάικα που καταφθάνουν στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου από άλλους προορισμούς ούτως ώστε να απορρίπτουν τα λύματα στους αγωγούς αποχετεύσεων που υπάρχουν στο λιμανάκι.

Ο κ.  Παυλίδης ανέφερε πως ο Δήμος το τελευταίο διάστημα έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών για  λύματα στη θαλάσσια περιοχή της Γεροσκήπου.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)