Μαίρη Λάμπρου: 50 τ/κ υποστατικά ανακτήθηκαν τους τελευταίους 9-10 μήνες

Μαίρη Λάμπρου: 50 τ/κ υποστατικά ανακτήθηκαν τους τελευταίους 9-10 μήνες

Η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως με βάση τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών ως κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών, προχωρούν σε ανακτήσεις οποιωνδήποτε τουρκοκυπριακών καταστημάτων διατηρούνται κλειστά ή έχουν μεγάλα ποσά οφειλομένων ενοικίων και δεν συμμορφώνονται έστω με σταδιακή αποπληρωμή και παράλληλα σε οικιών.

Εάν, είπε η κ. Λάμπρου, σε τουρκοκυπριακή οικία υπάρχει αυθαίρετη επέμβαση από οποιονδήποτε ή κάποια οικογένεια κρατεί και δεύτερη τουρκοκυπριακή οικία αυθαίρετα, τότε γίνονται ανακτήσεις.


Πρόσθεσε πως τους τελευταίους μήνες μέσα σε ένα διάστημα περίπου 9 με 10 μηνών έχουν ανακτηθεί περίπου 50 τουρκοκυπριακά υποστατικά στην Πάφο.

Όπως εξήγησε, αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και σε άλλες Επαρχίες.

Στην Πάφο, συνέχισε, υπήρχαν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα με τη διαχείριση και επιχειρείται να μπει μια τάξη.

Συγκεκριμένα, η κ. Λάμπρου ανέφερε πως χθες ανακτήθηκε άλλη τουρκοκυπριακή οικία και σήμερα άλλη.

Σε αυτήν την περίπτωση, είπε, κάποιος διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια μέσα αυθαίρετα χωρίς να έχει την προσφυγική ιδιότητα και μετά από απόρριψη αίτησής του το 2012.

Είπε ακόμη πως αν το συγκεκριμένο πρόσωπο ενδιαφέρεται και έχουν αλλάξει οποιαδήποτε δεδομένα, τότε, σημείωσε, θα πρέπει να εξασφαλίσει προσφυγική ταυτότητα και να υποβάλει μια νέα αίτηση.

Όπως διαφάνηκε, είπε η Έπαρχος Πάφου, το συγκεκριμένο πρόσωπο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια δεν τη χρησιμοποιούσε την κατοικία επί μονίμου βάσεως.

Ακολούθως αναφέρθηκε και σε χθεσινή περίπτωση ανάκτησης τουρκοκυπριακής οικίας από διμελή οικογένεια, η οποία κατείχε δύο τουρκοκυπριακές κατοικίες που ήταν πέραν των στεγαστικών τους αναγκών.

Η κ. Λάμπρου εξήγησε ακόμη πως υπάρχουν ανάγκες να καλυφθούν, οπότε δεν δίδεται η δυνατότητα δύο άτομα να κρατούν δύο σπίτια.

Όλα αυτά γίνονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και για τις ανακτήσεις μεταβαίνει στην Πάφο λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών και τις πραγματοποιεί, σε συνεννόηση με την Επαρχιακή Διοίκηση συμπλήρωσε.

Οι εξουσίες του κηδεμόνα είναι εκχωρημένες στον Αναπληρωτή Διευθυντή της υπηρεσίας που βρίσκεται στο Υπουργείο και στους οικείους Επάρχους, οπότε υπάρχει μια συνεργασία, κατέληξε.

Σημειώνεται πως πρόσφατα είχαν δημοσιευθεί στον εγχώριο Τύπο, περιλαμβανομένων των τοπικών εφημερίδων, τα τουρκοκυπριακά υποστατικά, που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση για επαγγελματικούς σκοπούς ώστε να υπάρχει διαφάνεια και οι ενδιαφερόμενοι αιτητές να υποβάλλουν αιτήσεις.

Πηγή: iKypros