“Μαγείρεψαν” στοιχεία έρευνας για να συνδέσουν τα εμβόλια με τον αυτισμό

“Μαγείρεψαν” στοιχεία έρευνας για να συνδέσουν τα εμβόλια με τον αυτισμό

Λάθη στον σχεδιασμό, τη μεθοδολογία και την ανάλυση, και ακόμη χειρότερα παραποιημένα δεδομένα, εντόπισαν επιστήμονες σε πρόσφατη μελέτη η οποία συνδέει ένα συστατικό των εμβολίων με ενδείξεις αυτισμού.

Επικεφαλής της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ήταν οι Christopher Shaw και Lucija Tomljenovic από το πανεπιστήμιο της British Columbia στον Καναδά.


Στο “στόχαστρό” της βάζει το αλουμίνιο, ένα κοινό μέταλλο που χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια για ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης. Ένα πρόσθετο που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αυτισμού, όπως υποτίθεται πως συμπεραίνει η μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από αμφιλεγόμενες δημοσιεύσεις που μιλούν για νευροτοξικές παρενέργειες του μετάλλου, παρόλο που δεκάδες άλλες έρευνες δεν έχουν ανακαλύψει κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά πάντως τους Shaw και Tomljenovic, η συγκεκριμένη δημοσίευση δεν είναι η πρώτη που συγκεντρώνει έντονη κριτική και τελικά ανακαλείται. Μάλιστα, έρευνά τους το 2012 προκάλεσε την αντίδρασή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, που σπάνια προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις, το οποίο την αποκάλεσε “σοβαρά ελαττωματική”. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε την υποτιθέμενη ασφάλεια του αλουμινίου στα εμβόλια.

Επίσης πέρυσι, ανακλήθηκε μία ακόμη έρευνα των δύο επιστημόνων, αυτή τη φορά από το επιστημονικό περιοδικό Vaccine. Σύμφωνα με αυτήν, βρέθηκαν συμπεριφορικές αλλαγές σε ποντίκια, που οφείλονταν στο αλουμίνιο στο εμβόλιο Gardasil το οποίο προσδίδει ανοσολογική προστασία από τον HPV (ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων).

Επιστήμονες εκφράζουν ανάλογες επικρίσεις και για την τελευταία μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Inorganic Biochemistry. Σε blog και forum, ειδικοί επισημαίνουν ερευνητικά σφάλματα και αδυναμίες, όπως το γεγονός ότι οι ενέσεις αλουμινίου έγιναν υποδόρια και όχι ενδομυϊκά (όπως γίνονται κανονικά οι εμβολιασμοί), ότι δεν προσομοιώθηκε στα πειραματόζωα το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, και ότι χρησιμοποιήθηκε απαρχαιωμένη βιβλιογραφία για τη μελέτη των γονιδίων.

Επίσης, τα “πυρά” συγκέντρωσε το ότι χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικές οργανώσεις, οι οποίες αμφισβητούν την ασφάλεια των εμβολίων. Σε μία έκθεση του 2015, αναφέρεται πως έχει λάβει χρηματοδότηση 900.000 δολαρίων.

Ακόμη χειρότερα, στο online site PubPeer, όπου επιστήμονες συζητούν για δημοσιεύσεις, ειδικοί εντόπισαν πως στη μελέτη είχαν παραποιηθεί δεδομένα, ενώ άλλα δεδομένα παρατίθεντο παραπάνω από μία φορές ή είχε αλλάξει εσκεμμένα ο χαρακτηρισμός τους. Τα στοιχεία αυτά είχαν να κάνουν με τη δραστηριότητα των γονιδίων ή τις ποσότητες πρωτεϊνών.

Ορισμένοι επιστήμονες μίλησαν για “αντιεμβολιαστική ψευδοεπιστήμη”. Μάλιστα, με δηλώσεις του, ο John Dawson, εκδότης του Journal of Inorganic Biochemistry, αποκάλυψε πως η σημοσιεύση θα ανακληθεί, με κοινή απόφαση τόσο του περιοδικού όσο και των συγγραφέων του άρθρου.

Σε mail του στο Ars Technica, ο Shaw παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με ορισμένα δεδομένα, για το οποίο ωστόσο δήλωσε πως δεν έχει προσωπική ευθύνη. “Δεν γνωρίζουμε πώς άλλαξαν κάποιες εικόνες στο χειρόγραφο”, αναφέρει χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην επικεφαλής της δημοσίευσης, την Δρα Dan Li, στην οποία απευθύνθηκε η ομάδα όταν επιβεβαίωσε τις παραποιήσεις.

Σύμφωνα με τον Shaw, η Li αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια εξήγηση για τις παραποιήσεις. Επίσης, σημείωσε πως “κατά λάθος” στο άρθρο αναφέρεται ότι η Li εργαζόταν κατά τη διάρκεια της μελέτης στο πανεπιστήμιο της British Columbia, παρόλο που έχει αποχωρήσει από το 2015.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραποιήσεις “δεν είναι πάντως σημαντικές”. Αν και σχεδιάζει να επαναλάβει το πείραμα, υποστηρίζει πως “δεν έχει καταρριφθεί” η σχέση ανάμεσα στο αλουμίνιο και τον αυτισμό.

Σε ερωτήσεις του Ars Technica, δήλωσε επίσης πως θα αναθεωρήσει την υπόθεση και την έρευνά του, στην περίπτωση που τα μελλοντικά δεδομένα δεν στηρίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στο αλουμίνιο και τον αυτισμό. Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι: όταν ο ΠΟΥ άσκησε κριτική στη μελέτή του του 2012, αντιπαραβάλλοντας ένα μεγάλο όγκο μελετών που δείχνουν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, ο Shaw αντέτεινε πως ο ΠΟΥ είναι μεροληπτικός.

Πηγή: Αrstechnica, insomnia.gr