Μαθητές έκαναν την κοινότητα τους και ολόκληρη την Πάφο περήφανους!

Μαθητές έκαναν την κοινότητα τους και ολόκληρη την Πάφο περήφανους!

Όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία βραβεία για το Δημοτικό Σχολείο Έμπας στον Παγκύπριο και Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μελοποιημένης Ποίησης της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η μαθήτρια Κυριακή Μαυροβουνιώτη με το έργο «Της κοπέλας το νερό» του Γεώργιου Δροσίνη έχει κερδίσει βραβείο σε τρεις κατηγορίες (1ο βραβείο ενορχήστρωσης, 2ο βραβείο μελοποίησης και 2ο βραβείο μουσικής για ταινία).


Το τραγούδι ερμήνευσαν οι μαθητές του σχολείου Κυριακή Μαυροβουνιώτη, Αντρέας Σάββα, Σοφιανός Παπαγεωργίου, Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, Ελένα Χαρά Δημητρίου, Έλενα Κάιζερ, Ήριδα Βανεζη, Μαριάμ Αργυροπούλου, Βικτώρια Πιτσιόλη. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η κ. Άννα Ζίγκα.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Έμπας θα παρευρεθούν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων.

Τρία βραβεία σε έναν διαγωνισμό από ένα σχολείο ΔΗΜΟΣΙΟ. Ένα σχολείο απ΄αυτά στα οποία εργάζονται δάσκαλοι, απ΄αυτούς που σχολάνουν στις 13:05. Απ΄αυτούς που το καλοκαίρι φώναζαν στους δρόμους γιατί «θα δούλευαν 40 λεπτά επιπλέον». Άραγε η εν λόγω εκπαιδευτικός, πόσα επιπλέον 40λεπτα αφιέρωσε μαζί με τους μαθητές της για να δημιουργήσουν κάτι τόσο όμορφο;

Το πιο τιμητικό, ωστόσο, στη διάκριση αυτή δεν είναι τα βραβεία. Τιμή για τα Δημόσια σχολεία αποτελεί το γεγονός πως η δουλειά που έγινε και η ψυχή που κατατέθηκε δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα.

Στα δημόσια σχολεία μας, πίσω από τις κλειστές πόρτες των τάξεων, με τους σοβάδες που πέφτουν και τον στοιχειώδη εξοπλισμό, εκπαιδευτικοί, που τους καταπάτησαν την αξιοπρέπεια ένα ολόκληρο καλοκαίρι, συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Συνεχίζουν να δίνουν την ψυχή τους μαζί με τους μαθητές τους, να αφιερώνουν χρόνο που δεν τους δίνεται αλλά τον διαθέτουν μόνοι τους, για να δημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά θαύματα εκ του μηδενός.

Είμαι της άποψης πως δεν χρειάζονται απαραίτητα διακρίσεις και βραβεία για να έχει αξία μια δημιουργία, μια συμμετοχή… Οι δάσκαλοι και οι μαθητές δημιουργούν μικρά θαύματα μέσα στις τάξεις καθημερινά. Πολλές φορές πέραν του αυστηρού ωρολογίου προγράμματος. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές, αθόρυβα φέρνουν την αλλαγή σε στάσεις και νοοτροπίες, δημιουργούν πολιτισμό.

Ας γίνουν όμως, τέτοιες σπουδαίες διακρίσεις όπως αυτή του Δημοτικού Έμπας, η αφορμή για να προβληματιζόμαστε εμείς οι «απ΄έξω». Εμείς που έχουμε την πέτρα έτοιμη για λιθοβολισμό με την πρώτη ευκαιρία. Ας είναι τέτοιες διακρίσεις η αφορμή για να κατατάσσουμε, στη συνείδησή μας πρώτα, το Δημόσιο Σχολείο εκεί που του αξίζει.

Εύγε στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Έμπας και στη δασκάλα τους.

Πηγή: Sigmalive, Μάριος Ιγνατίου