Μαρίνος Στυλιανού: Κατάθεση Ψυχής για την Πάφο που αγαπώ!

Μαρίνος Στυλιανού: Κατάθεση Ψυχής για την Πάφο που αγαπώ!

Θα είμαι συνοδοιπόρος σας στο καράβι της αλλαγής.

Η Πάφος, η πόλη των επιφανών ανδρών και των ευεργετών, των πολιτικών και των διανοουμένων, της απλότητας και της ομορφιάς, του μύθου και της Αφροδίτης, της Ιστορίας και του Πολιτισμού, της πανσέληνου και του ηλιοβασιλέματος. Αλήθεια πιο απ’ όλα περισσότερο αγαπήσαμε και εκτιμήσαμε, μισήσαμε και βεβηλώσαμε, λατρέψαμε και αναδείξαμε ακόμη δεν έχω καταλάβει!


Είμαστε η νέα γενιά της Πάφου, της ξεχασμένης από πολλούς πολιτικούς και λατρεμένης από τους οχτρούς. Άλλοι την εφθόνησαν και άλλοι την κατέκτησαν και εμείς τα τέκνα της, οι πολίτες της, οι άνθρωποι της, τι έχουμε κάνει για αυτήν την όμορφη πόλη; ΟΧΙ και πολλά τα τελευταία 20 χρόνια και τρέχουμε την υστάτην να αλλάξουμε την πόλη μας εν μία νυκτί, ελέω Πολιτιστικής πρωτεύουσας. Πόσα θα γίνουν και πόσα μπορούν ακόμη να γίνουν και πόσα από αυτά ο πανδαμάτωρ χρόνος θα αφήσει αλώβητα;

Διαπράχθησαν οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά, τουριστικά και άλλα λάθη και παραλήψεις που επέφεραν στην πόλη μας στασιμότητα με αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Η φυγή των νέων προς αναζήτηση εργασίας και καριέρας αποτελεί γεγονός καθιστώντας την Πάφο μας μια γερασμένη πόλη. Η οικονομική ανάπτυξη έχει παραμείνει στα συρτάρια, περιορισμένα έργα υποδομής, Δημόσιες Πανεπιστημιακές Σχολές ακόμη βρίσκονται στην αναμονή, αγκυροβόλια και μαρίνες έχουν καταντήσει γραφικές ιστορίες στα καφενεία, παραλίες θαλασσοδαρμένες με πνιγμούς στην επικαιρότητα…

Το χειρότερο, μέσα στο χρόνο που περνάει βασανιστικά, στερεύει όλο και περισσότερο εκείνο το όνειρο, η έμπνευση, ο ρομαντισμός και η δημιουργικότητα που οι περισσότεροι νέοι επιστρέφοντας από τις σπουδές τους κουβαλούν έντονα μαζί τους. Όχι όμως για πολύ, αφού ανεπαίσθητα τους απορροφά το υποτονικό κλίμα της Πάφου ή σύντομα ενδεχομένως θα τους αγκαλιάσει η ζωή μιας άλλης μεγαλουπόλης πιο υποσχόμενη.

Φτάσαμε σε μια άχαρη εποχή, χωρίς όνειρα και ελπίδες, όπου πρυτανεύει το ψέμα, η αναξιοκρατία, ο εγωκεντρισμός, ο φθόνος, η επιδειξιομανία όπου ο καθένας στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών, του εύκολου κέρδους και του υλισμού έχουμε χάσει το νόημα και την ουσία της ζωής, βλέποντας το δέντρο και όχι το δάσος.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, εμείς οι νεότεροι που επιλέξαμε να ασχολούμαστε με τα κοινά με την ελπίδα να αλλάξουμε τα κακώς έχοντα, νιώθουμε έντονα την ανάγκη πως έφτασε ο χρόνος να τραβήξουμε κουπί για καλύτερες θάλασσες.

Μαχόμενοι και περιπλανόμενοι μέχρις ότου καταφέρουμε να νικήσουμε τις συμπληγάδες και τους Κύκλωπες, τις σκύλες και τις χάρυβδες των βασανιστικών διλημμάτων μας, μέχρις ότου βρούμε την Ιθάκη για όλους εμάς και όλοι εκείνοι οι μνηστήρες να τραβήξουν για τα σπίτια τους.

Η πόλη της Αφροδίτης και του Κινύρα, του Νικοκλή και του Αγαπήνορα έχει πολλά να επιδείξει και να αναδείξει με το σωστό προγραμματισμό. Με μεθοδικότητα και σοβαρότητα μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα που θα αλλάξουν την πόλη μας προς το καλύτερο και η πόλη θα αποτινάξει το γερασμένο της πρόσωπο. Ήρθε η στιγμή και ο χρόνος για ανθρώπους με όραμα και όρεξη. Η μαχητικότητα και η διεκδικητικότητα θα πρέπει να αποτελούν δεδομένα στοιχεία, ώστε ενωμένοι να απαγκιστρωθούμε από τη στασιμότητα και μαζί να βάλουμε την Πάφο μας εκεί που της αξίζει.

Ταπεινά, με ειλικρίνεια και συνείδηση της απόφασης μου, αγαπητοί φίλοι και φίλες δημότες της Πάφου σας ανακοινώνω ότι στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είμαι συνοδοιπόρος σας ώστε,

‘Μαζί να αλλάξουμε ό,τι μας ενοχλεί και να πετύχουμε ό,τι έχουμε ονειρευτεί’

http://stylianoumarinos.blogspot.com.cy/2016/10/blog-post_29.html

Μαρίνος Στυλιανού
Πρόεδρος Νεολαίας ΔΗΚΟ Πάφου
(LLM, MA, MEd, BA)