Μουδιασμένη η τουριστική κίνηση στην Πάφο, εκτιμά ο ΣΙΚΑΠ

Μουδιασμένη χαρακτήρισε την τουριστική κίνηση μέχρι σήμερα στην Επαρχία Πάφου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πάφου Φύτος Θρασυβούλου, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακάμψει.

Στόχος και ελπίδα μας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, είναι να προσελκύσουμε ντόπιο τουρισμό τις μέρες των γιορτών του Πάσχα. Η Πάφος, συνέχισε, προσφέρεται με τα Πασχαλινά της εδέσματα, εκτιμώντας πως με τις νέες πτήσεις στο Αερολιμένα Πάφου θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα, προκειμένου να υπάρξει μια ισορροπημένη τουριστική περίοδος. Ο κ. Θρασυβούλου σημείωσε ωστόσο πως η επισιτιστική βιομηχανία στην πόλη βρίσκεται σε ύφεση.


Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΠ χαιρέτησε την έναρξη των πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας Germania  σημειώνοντας ωστόσο πως επιβάλλεται να γίνουν όλες εκείνες οι προσπάθειες ούτως ώστε από σήμερα να αρχίσει η τροχιοδρόμηση της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Εάν δεν μπορούμε, είπε, “να μεγαλώσουμε την πίτα της τουριστικής περιόδου της πόλης μας, αλλά και να μειώσουμε τη λειτουργία ξενοδοχείων κλειστού τύπου” τα προβλήματα “θα είναι πολύ μεγαλύτερα στον τουριστικό τομέα”.

Πρόβλημα για την προσέλκυση πελατών από άλλες χώρες, όπως π.χ. τις βόρειες χώρες κατά τη χειμερινή περίοδο, συνιστούν τα ψηλά λειτουργικά κόστη των επισιτιστικών μονάδων.

Εκτίμησε ακόμη, πως οι φορείς της Πάφου αλλά και το Κράτος πρέπει να εξεύρουν τη “χρυσή τομή” για τη μείωση των λειτουργικών κόστων είτε των ξενοδοχειακών μονάδων είτε των κέντρων αναψυχής.

Πρόσθεσε επίσης, πως η Πάφος μαζί με τις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου το δικαιούται, λέγοντας πως είναι η ώρα που τόσο το Κράτος όσο και το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να λάβουν τις  ανάλογες αποφάσεις για τα θέματα του ανεργιακού, τη χειμερινή περίοδο, τα θέματα της εκπαίδευσης των υπαλλήλων καθώς και της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου αποτελεί, σημείωσε, “το χρυσό χαρτί” για την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα.

Έστειλε ακόμη το μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως η επανεκκίνηση δεν έρχεται από πουθενά αλλού εκτός αν αναπτυχθεί η δυναμική της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου.

Όσο αφορά το Γαστρονομικό Κέντρο που ο Δήμος Πάφου παραχώρησε στο Σύνδεσμο Κέντρων Αναψυχής Πάφου, ο κ. Θρασυβούλου είπε πως αναμένεται προσεχώς η υπογραφή συμβολαίων και ακολούθως η λειτουργία του.

Επεσήμανε ακόμη πως το Γαστρονομικό Κέντρο μπορεί να παράξει, να δημιουργήσει και να προσφέρει κυπριακά εδέσματα, κυπριακό οίνο, αλλά και άλλα παράγωγα. 

Αυτό, συνέχισε, θα αποτελέσει πόλο έλξης των τουριστών στην αγορά της Πάφου, ενώ αναμένεται προσεχώς να δοθεί μέσω του Γαστρονομικού Κέντρου δυνατότητα ενημέρωσης τόσο στον ντόπιο όσο και στον ξένο τουρίστα για τις παραγωγές κρασιών και τις ποικιλίες τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΙΚΑΠ, το Γαστρονομικό Κέντρο θα λειτουργεί πρωί και βράδυ παρουσιάζοντας τις πρωινές ώρες κυπριακές παρασκευές αλλά και επιδείξεις οίνου κατά τις βραδινές ώρες.

Στόχος μας, είπε, είναι ό,τι καλύτερο για το καλό φαγητό, τους καλοφαγάδες και την καλή ζωή.

Ήδη, συνέχισε, ο ΣΙΚΑΠ ξεκίνησε προς το σκοπό αυτό συνεργασία με το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, καθηγητής του οποίου θα παρουσιάζει δύο φορές εβδομαδιαίως νέες παρασκευές αλλά και με το Σύνδεσμο Οινολόγων.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)