Νέα αναβολή στην υπόθεση των πινακίδων

Νέα αναβολή στην υπόθεση των πινακίδων

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει σήμερα στην Πάφο, προσήχθησαν σήμερα δύο εταιρείες και τρία φυσικά πρόσωπα σε σχέση με την υπόθεση των πινακίδων. Πρόκειται για να τους διευθυντές των δύο εταιρειών (ΕΤΝΑ και ALMA) κατασκευής πινακίδων, Χριστάκη Ιωάννου της ETNA και Σωτήρη Αντωνιάδη της ALMA και τον πρώην δημοτικό υπάλληλο Ανδρέα Νικολάου .

Η κατηγορούσα αρχή, που εκπροσωπείται από τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, ζήτησε από το Δικαστήριο παράταση χρόνου, προκειμένου να αφαιρεθούν κάποιες κατηγορίες, αλλά και να γίνει τροποποίηση των κατηγοριών .


Η πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, όρισε την υπόθεση για τις 20 Δεκεμβρίου του 2017 στις 09:00 το πρωί. Η υπόθεση, είπε, αναβάλλεται ενόψει του γεγονότος ότι θα γίνει τροποποίηση του κατηγορητηρίου και η πλευρά της υπεράσπισης θα πρέπει να μελετήσει το κατηγορητήριο υπό τη νέα του μορφή.

Ως εκ τούτου όρισε την υπόθεση για τις 20 Δεκεμβρίου για σκοπούς ακρόασης χωρίς την παρουσία μαρτύρων.

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα του κατηγορητηρίου, σημειώνοντας πως οι συνήγοροι υπεράσπισης θα πρέπει να μελετήσουν τις νέες κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι ενστάσεις, αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες και ακολούθως ζήτησε νέα παράταση χρόνου.

Σε σχέση με την αναφορά του συνηγόρου υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ και του διευθυντή της Χριστάκη Ιωάννου, δικηγόρου Σάββα Μάτσα, που σε προηγούμενη δικάσιμο ανέφερε πως δεν γνωρίζει το κάθε ποσό σε ποια κατηγορία αντιστοιχεί, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής στη σημερινή δικάσιμο είπε πως τα ποσά όπως διαμορφώθηκε το κατηγορητήριο φαίνονται μέσα από την κατάθεση του Κώστα Λιασίδη, λογιστικού λειτουργού του Δ. Πάφου.

Ωστόσο, ο κ. Μάτσας και στη σημερινή δικάσιμο είπε πως τα ποσά δεν φαίνονται από την κατάθεση του Κώστα Λιασίδη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ALMA και του διευθυντή της Σωτήρη Αντωνιάδη, δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ζήτησε παράταση ικανοποιητικού χρόνου.

Χρειαζόμαστε, είπε, χρόνο για να μελετήσουμε τις προτιθέμενες τροποποιήσεις επί του κατηγορητηρίου. Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι καινούργιο, προσθέτοντας πως η επιχειρούμενη τροποποίηση παρουσιάζει να είναι 93 κατηγορίες.

Παράταση χρόνου ζήτησε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Νικολάου, δικηγόρος Κώστας Ευσταθίου, που εκπροσωπήθηκε σήμερα από άλλη δικηγόρο.

Σημειώνεται πως οι συνήγοροι υπεράσπισης, δικηγόροι Σάββας Μάτσας και Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ανέφεραν ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι έχει υποχρέωση η κατηγορούσα αρχή να τους δοθεί το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού του Δήμου Πάφου με τις καταθέσεις για την υπόθεση.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η κατηγορούσα αρχή είπε πως δεν έχει το πόρισμα και πως δεν έχει υποχρέωση να το δώσει. Το θέμα ωστόσο παρέμεινε ανοικτό προκειμένου να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι δύο εταιρείες, 1η και 2η κατηγορούμενη (ΕΤΝΑ SIGNS LTD και ALMA SIGNS LTD) αντίστοιχα, υπό την ιδιότητά τους ως εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με τη σχεδίαση και κατασκευή διαφημιστικών πινακίδων, ο 3ος κατηγορούμενος Χριστάκης Ιωάννου υπό την ιδιότητα του ως διευθυντής της εταιρείας ΕΤΝΑ SIGNS LTD, ο 4ος κατηγορούμενος Σωτήρης Αντωνιάδης υπό την ιδιότητα του ως διευθυντής της εταιρείας ALMA SIGNS LTD και ο 5ος κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου υπό την ιδιότητα του ως Τεχνικός Οδοσήμανσης και Χώρων Στάθμευσης του Δήμου Πάφου, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και της 2ας Οκτωβρίου του 2007 στην Πάφο, συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή να οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων και σηματοδότησης, συνολικής αξίας περίπου 44 χιλιάδων ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δήμου Πάφου.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων οι κατηγορούμενοι, αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό και κατάχρηση εξουσίας.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης όπως και για τα τρία πρόσωπα παραμείνουν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι. Τα ονόματά τους να τοποθετηθούν στο stop list, να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, να υπογράψουν προσωπική εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ έκαστος, να υπογράψει ένας αξιόχρεος εγγυητής για το ποσό των 100.000 ευρώ για τον καθένα και να παρουσιάζονται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό της επιλογής τους.